Emlak Terimleri

Tapuda cins değişikliği nasıl yapılır?

Cins değişikliği işlemi kısaca, bir taşınmazın cinsinin yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale gelmesidir. Peki tapuda cins değişikliği işlemi nasıl yapılır? İzlenmesi gereken yol nedir?

Cins değişikliği işlemi, bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa veya arazi iken, bağ bahçe vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlemde kısaca, tapu kütüğüne kayıtlı herhangi bir taşınmazın cinsinin kayıtlar üzerinde değiştirilmesi olarak ifade ediliyor.


Tapuda cins değişikliği nasıl yapılır? 


Cins değişikliği için izlenilmesi gereken yol şöyle;


Cins değişikliği için gerekli belgeleri hazır ettikten sonra o belgelerle birlikte kadastro müdürlüğüne sözlü olarak talepte bulunulur. Bu arada kamu kurum ve kuruluşlarının cins değişikliği talepleri resmi yazı ile yapılıyor.  Kadastro müdürlüğünce istem belgesi ve basvuru fişi düzenleniyor. Resmi taleplerde basvuru fişinin düzenlenmesine gerek olmuyor. 



Bina yapımı ve yıkımı ile ilgili olmayan ve taşınmaz malın bağ, bahçe, tarla vb. vasıfta iken, arsa veya başka vasıflara dönüştürülmesi veya tersi işlem taleplerinde; araziye gidilmeden gerektiğinde ilgili kamu kuruluşundan verilmiş yazı yada rapora dayanılarak tescil bildirimi düzenlemek suretiyle vasıf değişikliği yapılıyor. Bu işlemden yapılı iken yapısız hale gelme işlemleri için alınan döner sermaye hizmet bedeli alınıyor. Bu işlem için araziye gidilmesi halinde parselin yerinde gösterilmesi ücreti ayrıca alınıyor.


Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmaz malın cins değisikliği işleminde mutlaka zeminde ölçü yapılması gerekiyor. Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmaz malın cins değişikliğinde ilgilisinin talebi halinde yapı kullanma izin belgesi varsa, buna göre yok ise ilgilisinin Belediye veya Valiliğe müracaatı sağlanarak, Belediye/Valilik mahillinde gerekli incelemeleri yaptirarak, yapının kullanma izin belgesi almaya uygun oldugunu belirledikten sonra cins değişikliğinin yapılmasını ve sonucunun bildirilmesini kadastro müdürlüğünden yazı ile ister.


İlgilisi basvuru fişinde belirtilen gün ve saatte temin edecegi tasit ile cins degişikligi işlemi için görevlendirilen kadastro elemanlarını tasınmaz malın mahalline götürür.Ölçü ve kontrollerden sonra görevli kadastro müdürlügü elemanlarinca o kadastro gören yerlerde biri asil digerleri asli niteliginde olmak üzere 4 nüsha tescil bildirimi düzenlenir. Düzenlenen tescil bildirimleri ve ekleri tescil için bir üst yazı ile tapu sicil müdürlügüne götürülür. Tapu sicil müdürlügü tescil işleminden sonra tescil bildiriminin 3 nüshasını kadastro müdürlüğüne gönderir.

Son olarak kadastro müdürlügü değişiklik bildiriminin bir örnegini Belediye veya Valiligin yazısına cevaben gönderir.


Tapu işlemlerinde cins değişikliği!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com