24 / 12 / 2024

Çırağan dünyanın en çok para harcanan otellerden biri

Çırağan dünyanın en çok para harcanan otellerden biri

Aralarında Çırağan Sarayı'nın da bulunduğu dünyanın önemli otellerinin yönetim danışmanlığını yapan Kempinski Grubu, 44 yeni oteli hizmete açmaya hazırlanıyor.



Grubun operasyonlardan sorumlu Genel Müdürü Duncan O'Rourke, Çırağan Sarayı'nın Abu Dabi'deki Emirates Palace ile birlikte dünyanın en çok para harcanan otellerden biri olduğunu söyledi. 
 
Hikayesi Sultan II. Mahmut ile başlayan, Sultan Abdülmecit tarafından tekrar inşa ettirilen, 1910'da yangında tahrip olan ve tekrar inşa edilen Çırağan Sarayı'nın, müşterilerin en çok para harcadığı sayılı otellerinden olduğu ortaya çıktı. Sarayın sadece aldığı yönetim desteği için geçen yıl Kempinsky Grubu'na 600 bin Euro para ödediği öğrenildi. 1991 yılında sarayı eski görkemine yakışır bir biçimde restore ettiren ve yönetim hizmeti sunan Kempinski Grubu'nun operasyonlardan sorumlu Genel Müdürü Duncan O'Rourke, Çırağan Sarayı'nın Abu Dabi'deki Emirates Palace ile birlikte dünyanın en çok para harcanan otellerinden biri olduğunu söyledi. O'Rourke, bu sebeple geleneksel olarak düzenledikleri bilgilendirme toplantılarının Türkiye ayağına sıradan bir yönetici göndermediklerini, üst düzey yönetici olarak kendisinin katıldığını ifade etti.

İstanbul'da dün Kempinski Grubu'nun hedefleri ve sektördeki gelişmelerle ilgili toplantı düzenleyen Duncan O'Rourke, verdikleri hizmetle amaçlarının misafirlerin yaşam iştahını kültür ve güzellik aracılığıyla uyandırmak olduğunu kaydetti. O'Rourke, "Türkiye'de bu gayeye ulaşmamız zor olmayacak." diyen genel müdür, küresel krizle anılan 2009 yılını, 2008 yılına göre yüzde 20'ye yakın küçülme ile atlattıklarını ifade etti. Şirket 2008'de 60 otele verdiği yönetim desteği için 45 milyon Euro hasılat yapmıştı. Hedeflerinin her otelden yıllık 1 milyon Euro gelir elde etmek olduğunu belirten O'Rourke, geçen yıl Kempinsky Grubu olarak toplamda da 600 milyon Euro gelir elde ettiklerini açıkladı. Bu sene otellere tatil ve gezmek için gelenlerde bir azalma olmadığını, yüzde 20'ye yakın düşüşe iş dünyasının azalan seyahatlerinin sebep olduğunu aktardı. Özellikle Avrupa'daki müşterileri arasında Lehman Brothers gibi küresel krize sebep olan şirket yöneticilerinin bulunduğunu ifade etti. Doluluk oranını en hızlı canlandıran ülkenin ise Türkiye olduğunu, özellikle Çırağan Sarayı'nın kendini çarçabuk toparladığını belirtti. Yaşadıkları düşüşe rağmen tereddütsüz büyümeye devam ettiklerini belirten genel müdür, buna örnek olarak 2012'de açılacak 44 otelin 16'sının şu an küresel krizin etkisini sürdürdüğü Avrupa'da bulunması gösterdi. ABD'de neden bulunmadıkları sorusuna "Orada ne biz ne de Swissotel tutunabildi." cevabını verdi.

EN GÜZEL MÜLKLERDEN KOLEKSİYON YAPIYORUZ

Gelişmiş ülkelerin ve ticaret merkezlerinin hemen hemen tamamında önemli otellerin yönetim danışmanlığını yapan şirketin operasyonlardan sorumlu Genel Müdürü Duncan O'Rourke, 2012'ye kadar açacakları otellerin de mevcut yapılar gibi, bulundukları yerleşim yerinin göz bebeği olduğunu ifade etti. Genel müdür, amaçlarının bir nevi dünyanın en güzel mülklerinden oluşan bir koleksiyon yapmak olduğunu, Türkiye'de Bodrum, Antalya Belek ve İstanbul'da yönetimini üstlendikleri yapıların da harikulade olduğunu ifade etti. Kempinsky Grubu şirket olarak sadece Vier Jahreszeiten Munich Oteli'nin sahibi. Brandenburg Kapısı'ndaki Hotel Adlon ile Kempinski Grand Hotel de Bains St.Moritz'ı de kira ile işletiyor. Aralarında Çırağan Sarayı'nın da bulunduğu toplam 57 otele ise tam kapsamlı bir yönetim desteği sunuyor. Bu, otellerin eğlencesinden yemeğine kadar tüm hizmetlerinin yönetilmesi anlamına geliyor. Şirket şu an Ortadoğu ve Afrika bölgesinde 13, Çin'de 12, Avrupa'da 28, Türkiye'de 3 ve Asya'da 7 olmak üzere toplam 60 otel işletiyor. 2012 sonunda ise bu rakam 1.047e ulaşacak.
Arif Bayraktar/Zaman


Geri Dön