Genel

Çırağan Sarayı yandı, bitti, küllerinden doğdu!

104 yıl önce 18 Ocak'ta makus talihine ve üzerindeki uğursuzluğa son kez yenik düşüp, yanarak kül olan Çırağan Sarayı bugün artık dünyanın en önemli sanatçı ve devlet adamlarını ağırlıyor. İşte 17. yüzyıldan bugüne Çırağan Sarayı...


104 yıl önce 18 Ocak'ta makus talihine ve üzerindeki uğursuzluğa son kez yenik düşüp, yanarak kül olan Çırağan Sarayı bugün artık dünyanın en önemli sanatçı ve devlet adamlarını ağırlıyor. İşte 17. yüzyıldan bugüne Çırağan Sarayı.


17. yüzyılda Kazancıoğlu Bahçeleri adıyla anılmaya başlayan, Lale Devri’nde “Çerağan Şenlikleri” ile tarihe geçen, ahşap bir yalıdan görkemli bir saraya uzanan tarihiyle, Osmanlı döneminde önemli bir yere sahip olan Çırağan Sarayı 104 yıl öncesinde yaşadıklarını unuttu. Saray, nihayetinde tarihin yaralarını sardı ve oteller zinciri Kempinski bünyesinde bugün dünyanın dört bir yanından gelen ünlüleri, devlet adamlarını, kral ve kraliçeleri ağırlıyor. 

Her şey 19. yüzyılda II. Mahmud’un Kazancıoğlu Bahçeleri adıyla anılan ve Beşiktaş’tan Ortaköy’e kadar uzanan bu alandaki yapıları nakletme ve yerlerine bir sahil sarayı yaptırma isteğiyle başladı. II. Mahmud’un naklettiği yapılardan biri de Beşiktaş Mevlevihanesi idi. Daha sonra II. Mahmud’a da yar olmayan Çırağan’ın tarih boyunca geçirdiği felaketlerin müsebbibi olarak da hep bu mevlevihanenin usulsüz olarak taşınması gösterildi. II. Mahmud'dan sonra Sultan Abdülaziz'in 1871'de yeniden yaptırdığı, Sultan Abdülmecid'in oğulları V. Murad, II. Abdülhamid ve V. Mehmet Reşat'ın doğup büyüdüğü saray, tarih boyunca darbe, intihar, cinayet ve hatta V. Murad’a hapishane oldu. Balyan Kardeşler tarafından 20 Ocak 1863’te temeli atılan inşaat, dokuz yılda tamamlandı. Saray layık olduğu görkemine kavuşsa da Beşiktaş Mevlevihanesi’nin üzerine inşa edilmesi ve sonrasında sarayda yaşananlar yüzünden uğursuzluk söylentileri hiç bitmedi.


İŞTE SARAYIN BAŞINA GELENLER… 


- Abdülaziz, inşaatı tamamlanan saraya ilk ziyaretinde düşerek ayağını kırar. Halk bunun taşınan mevlevihanedeki rahatsız ruhların lanetine bağlar. 

- 30 Mayıs 1876 darbesi ile tahttan indirilen Abdülaziz, Çırağan Sarayı’nın arazisinde bulunan Feriye Sarayları’nda iki bileği de kesilmiş olarak bulunur. 

- Sadece 93 gün tahtta kalan ve “deli padişah” olarak anılan V. Murad ise 

Çırağan Sarayı’nda 25 yıl süren hapis hayatı yaşamak durumunda kalır. 

- V. Murad’ı tahta çıkarmak için Çırağan’a giderek isyan çıkaran Ali Suavi sarayın merpenlerinde öldürülür. 

- Meclis-i Mebusan binası olarak kullanılan saray 18 Ocak 1910’da yanar. Saraydaki birçok değerli eşya, Rembrant ve Ayvazovski gibi ünlü ressamlara ait tablolar kül olurken yangından geriye kalan değerli eşyalar yağmalanır. 

- 1914 yılında Hazine-i Hassa arazisi içinde yer alan sarayın yıkık dökük enkazı Bizo Kışlası adıyla bir Fransız istihkâm kıtası tarafından kullanılır. 

- 1930’lu yıllarda bahçesindeki yüzyıllık ağaçlar kesilerek Beşiktaş Futbol Kulübü tarafından stadyum haline getirilir. 

- 1946'da bir istihkam yüzbaşısı sarayın enkazında değerli eşyalar aramaya koyulur ve bu sırada yıllar öncesinden kalmış, mevlevi mezarlarıyla karşılaşır. 

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen sarayın restore edilmesi ve yanına beş yıldızlı otel binasının yapılması için 1985 yılında  Kültür ve Turizm Bakanlığı ile özel bir girişim arasında anlaşma imzalanır. Daha sonra uluslararası oteller zinciri Kempinski'ye devredilen Çırağan Sarayı, 1990'dan beri saraya ek inşa edilen otelle hizmet veriyor. Otel, şimdiye dek aralarında Luciano Pavarotti, John F. Kennedy Jr., Robert De Niro, Donna Karan, Michael Schumacher, Silvio Berlusconi, Bernard Lacoste, Sophia Loren, Arabistan Kralı Abdullah, Kofi Annan, Hollanda Kraliçesi Beatrix, Oprah Winfrey, müzik topluluğu U2 ve Madonna'nın da olduğu birçok ünlü ismi ağırladı. 


Akşam Gazetesi