02 / 05 / 2024

Ciro üzerinden kiralama yöntemli AVM'ler denetleniyor

Ciro üzerinden kiralama yöntemli AVM'ler denetleniyor

Ciro dedektifleri, `ciro üzerinden kiralama' yöntemli mekanları denetleyerek ciroların sağlıklı bildirilmesi için çalışıyor



Özellikle kriz sonrasında yaygınlaşan `ciro üzerinden kiralama' yöntemli mekanları denetleyerek ciroların sağlıklı bildirilmesi için çalıştıklarını ifade eden As/Nexia Türkiye Denetim Direktörü Levent Ergüven yaptıkları çalışmalarla ciro bazlı kira sözleşmeleri imzalayanların eksik ya da hatalı kira ödemesini engellediklerini ifade etti
Ciro denetimlerinin verimliliğini artırdığını anlatan Ergüven şöyle konuştu:
"İlk kez çalışmaya başladığımız AVM ve içerisinde yer alan mağaza-restoranlarda yüzde 40'a varan oranlarda kaçaklar tespit ediliyor, yani hatalı ciro bildirimleri yapılıyor. Bunlar bilinçli yapılabildiği gibi sözleşmelerin iyi anlaşılmamasından ya da firmalar kurumsal dahi olsa çalıştırdıkları elemanların hatalarından kaynaklanabiliyor. 3-4 yıl içinde bu oranlar sıfırlıyor. Amacımız ise bu bildirimlerin önüne geçmek, kira kontratlarının doğru uygyulanıp uygunlanmadığına dikkat etmek. Şeffaf bir akışın olması doğal olarak verimliliklere de yansıyor."
Denetim ekiplerinin sadece evrak, defter kayıtları incelemeleri yapmadığını dile getiren Ergüven yerinde keşif çalışmaları yaptıklarını ve müşteri gibi davranarakta yanlışları tespit ettiklerini ifade etti. Ergüven şöyle konuştu:
"Fiziki olarak yaptığımız işleme sondaj adını veriyoruz. Mesela bir restoran denetimi yapılacaksa keşif yapılarak kasaların sayısına, yerlerine, reklam alıp almadığına dikkat edip bunların sözleşmede nasıl yer aldığını tespit ediyoruz. Örneğin mekanda kullanılan bir firmaya ait bardak ya da tanıtım ciroya ekleniyor mu, iç kiralama var mı onlara dikkat ediyoruz. Alışveriş yaparak fiş-faturaları kontrol edip, toplu ve nakit alımlarda faturasız indirim yapılıp yapılmayacağı konusunda müşteriler gibi davranabiliyoruz. Eksik işlemlerin büyük kısmı da yeme içme alanlarından kaynaklanabiliyor."
Beste Önkol / Milliyet

Geri Dön