İhale

Cittaslow Seferihisar, hazırlıkta hızlı çıktı

Türkiye'nin ilk sakin şehri (Cittaslow) olan İzmir'in Seferihisar ilçesi, aldığı unvanın kriterleri için hareketli bir döneme girdi

 Türkiye'nin ilk Sakin Şehri (Cittaslow) olan İzmir'in Seferihisar ilçesi, aldığı unvan için gerekli kriterleri yerine getirmek üzere hareketli bir döneme girerken, Sakin Şehir olmanın simgesi olan ''salyangoz'' logosuna, hızlı değişimi yansıtmak için paten takılacağı bildirildi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı açıklamada, uluslararası Sakin Şehir ağının Türkiye'deki ilk temsilcisi olmaktan mutluluk duyduklarını, ancak kriterleri tamamlama konusunda üstlendikleri sorumluluğun da bilincinde olduklarını ifade etti. Kriterler kapsamında çok hareketli bir döneme gireceklerini belirten Soyer, ''İlçemiz kendi özelliklerini ön plana çıkararak ve koruyarak hızlı bir değişim içine giriyor. Bu nedenle biz kullanmaya hak kazandığımız Sakin Şehir logosu olan salyangoza, paten taktık. Logomuzu böyle değiştirdik'' dedi. Başlayan çalışmaların bir bölümünün tamamlandığını, bir bölümünün ise devam ettiğini anlatan Soyer, bu çalışmalardaki hedefin, Türkiye'deki 50 bin nüfusun altındaki yerel yönetimlere model yaratmak olduğunu dile getirdi.

BİR ÇOK HAZIRLIK VAR

İlçede esnafın ve vatandaşların eğitimi amacıyla seminerler ve kurslar düzenlediklerini, bu kapsamda yabancı dil kursları da açtıklarını hatırlatan Soyer, şu bilgileri verdi: ''Kasım ayı sonunda Cittaslow ağının 129. üyesi olan ilçemizde, güvenli ve düzenli trafik akışını sağlamak, araç trafiğini azaltmak kriterini yerine getirmek için ana caddemizde düzenlemeler yapılacak. Caddeyi belli saatlerde trafiğe kapatacağız. Tüm binaları boyayacak, çanak anten ve tabelaları sökerek, görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağız. Evlerin balkonlarına ve pencerelerine sardunyalar yerleştirilecek. Sığacık Mahallesinde hafta sonları uygulanmaya başlayan trafik kısıtlaması hafta içi günlere de taşınacak. Trafiğe kapanan yerlerde ulaşım, bisikletlerle sağlanırken, Seferihisar- Sığacık arasında fayton seferleri konulacak. İlçede kullanılacak bisikletler güneş enerjisiyle çalışacak. Böylece yokuş çıkarken pedal çevirmek zorunda kalınmayacak. Yaşlılar, çocuklar ve kadınlar, çok rahat bir ulaşım aracına kavuşmuş olacak.''

Seferihisar Köy Pazarı'nın ardından Sığacık Kale İçi'nde kurulan pazarın, yerel üreticiyi desteklediğini, pazara halden mal girişine izin verilmediğini dile getiren Soyer, sadece köyde üretilen organik ürünlerin satılabildiğini, kadınların evlerinde ürettikleri el işleri ve yiyeceklerin de bu pazarda satışa sunulduğunu söyledi. Naylon poşetin bu pazarda kesinlikle kullanılmadığını açıklayan Soyer, ''Bez çantalar, fileler ve kese kağıdı bu pazarın ambalaj ürünü olarak kullanılıyor'' diye konuştu. İlçede yöresel yemeklerin pişirileceği ve sunulacağı iki adet lokanta açılması hazırlıklarının yapıldığını kaydeden Tunç Soyer, unutulmuş yerel lezzetlerin bu lokantalarda, ''slow food'' anlayışıyla misafirlere sunulacağını söyledi.

İlçede yaşayan kadınlara yönelik olarak ''Hanım Evleri'' kurulacağını anlatan Soyer, burada kadınların aile bütçelerine katkı sağlayacak çalışmalar yapılacağını, yardıma ihtiyacı olanların burası sayesinde destekleneceğini ifade etti. Gençleri unutmadıklarını, gençlik merkezlerinde gençlerin projelerini uygulamalarına imkan verileceğini anlatan Soyer, Temmuz ayında Yunanistan'ın Sisam Adası ile Sığacık arasında başlaması planlanan feribot seferleri öncesinde başlayan Yunanca kursunun büyük ilgi gördüğünü, isteyenlere İngilizce öğrenme imkanı verileceğini dile getirdi. Soyer, ''İsteyenlere İngiltere'den getirteceğimiz uzman yardımıyla evlerinde İngilizce öğreteceğiz'' dedi.
Yeni Asır