04 / 05 / 2024

CM Mimarlık, Vinero Şaraphane ve Konukevi ile tasarıma yeni yorum getirdi!

CM Mimarlık, Vinero Şaraphane ve Konukevi ile tasarıma yeni yorum getirdi!

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde yer alan ve iç mimari projesi CM Mimarlık imzasını taşıyan Vinero Şaraphane ve Konukevi, tasarım anlayışı ile endüstriyel mekanlara alışılmışın dışında bir yorum getiriyor.



Gelibolu yarımadasında, üzüm bağlarıyla iç içe bir şarap imalathanesi ve konukevi olan Vinero, Mimar Cem Sorguç’un kurucusu olduğu CM Mimarlık tarafından tasarlanan iç mekanlarıyla yalnız üretimin organik işleyişine katkıda bulunmakla kalmıyor, tadım ziyaretçilerine de unutulmaz bir deneyim yaşatıyor...


Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde yer alan ve iç mimari projesi CM Mimarlık imzasını taşıyan Vinero Şaraphane ve Konukevi, malzemenin doğru kullanımıyla insan ölçeğine indirgenen geniş ve yüksek hacimleri, güçlü mekansal kurgusu ve imalatın organik işleyişiyle uyumlu tasarım anlayışı ile endüstriyel mekanlara alışılmışın dışında bir yorum getiriyor.



Mimari müellifiyeti Tekeli-Sisa Mimarlık’a ait olan şaraphane ve konukevinin iç mekan programı, yaklaşık 16.000 metrekarelik alanda imalat ve depolama kısımlarının yanı sıra bunlara servis veren laboratuarlar, ofisler gibi yan programları, 25 odalı bir konukevini, yeme-içme de dahil muhtelif servisleri ve spesifik bir spa programını barındırıyor.


Vinero Şaraphane ve Konukevi’nin imalat fonksiyonlarının sağlıklı işlemesini desteklemek ve yılın belirli ve pek de uzun olmayan periyotlarında yoğun, diğer zamanlarında ise daha pasif faaliyet gösteren şarap üretim tesisini tadım ziyaretçileri için de etkileyici bir deneyim alanına dönüştürmek CM Mimarlık için projenin tasarımındaki en önemli çıkış noktaları olmuş.


İç mimari tasarımı yapının inşaat sürecine paralel olarak üstlenen ve bunu bir avantaj olarak kullanan CM Mimarlık, imalat bölümlerinde betonarme strüktürü olabildiğince çıplak bırakmış ve ihtiyaç noktasında sıvıya ve hareketli modüllerin darbesine dayanıklı malzemelerle gerektiği kadar kaplama yoluna gitmiş.


Tadım ziyaretlerinin ve konukevinin varlığının imalathanenin dışa dönük yüzünü oluşturması nedeniyle, ziyaretçileri karşılayacak olan imalathane içi salon, amfi-sunum alanı, ofisler, konukevi alanları ve imalathanenin ana giriş aksını karşılayan ortak alanlar bu fonksiyonlara uygun bir albenide kurgulanmış.


Ham metalin endüstriyel kaba bağlantı detaylarıyla, ahşabın ise masif haliyle işlenerek kullanıldığı imalathanenin depolama ve yıllandırma kısımları dahil tüm diğer mekanları, malzeme ve ilişkiler bütünlüğü ile tasarlanmış. Herbiri birbirinden farklı odalardan oluşan konukevinin yaşam alanları ve ıslak hacimlerinin kurguları ve malzemeleri odadan odaya farklılaştırılırken, her oda ekleri, servisleri, malzemeleriyle bir ilişki içinde planlanmış.


“CM Mimarlık olarak böyle bir yapının içerisinde çalışmak bizim için hem güç, hem de heyecan vericiydi. Bir şarap üretim tesisi, tüm imalathaneler, fabrikalar gibi varoluşunu en iyi ve doğru şekilde karşılamak üzere tasarlanmalı. Bize düşen görev, söz konusu imalata dayalı organik işleyişi aksatmayacak biçimde tasarlamaya gayret etmekti” diyen Mimar Cem Sorguç, en önemli şanslarının projeyi erken bir vakitte ele almak olduğunu şu sözlerle vurguluyor: “Mimari tasarımı ve müellifiyeti ülkemizin köklü ofislerinden Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı’na ait olan yapının inşaatının başlamasıyla CM Mimarlık olarak biz de iç mimari projesine başlamış olduk. Tekeli-Sisa ofisi dahilinde sevgili Dilgün Saklar ve Mehmet Emin Çakırkaya’nın varlığı ile göreceli olarak projeyi vakitlice çalışmaya başlamış olmak bizim için büyük şanstı.”



Geri Dön