29 / 04 / 2024

CNR Emlak 2015 Fuarı'na kimler katıldı?

CNR Emlak 2015 Fuarı'na kimler katıldı?

‘CNR Emlak 2015 Fuarı'nda yer satın alan küçük firmalar, yerleşim planındaki büyük şirketleri fuar alanında göremeyince şaşkınlık yaşadı.



‘CNR Emlak 2015 Fuarı'nda yer satın alan küçük firmalar, yerleşim planındaki büyük şirketleri fuar alanında göremeyince şaşkınlık yaşadı. TOKİ, Emlak Konut GYO, Ağaoğlu, Soyak, Sur Yapı ve Demir İnşaat gibi sektörün önde gelen şirketleri fuara katılmadı. Fuara katılmayacaklarının en baştan net olduğunu hatırlatan  Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, fuarın daha çok yer satmak için düzenlendiğini söyledi.


Emlak sektörünün buluşma merkezlerinden ‘CNR Emlak 2015-Konut, İşyeri Satın Alma, Kiralama ve Finansman Fuarı' dün sürprizlerle başladı. Dün başlayan ve pazar sona erecek fuardan yer satın alan küçük firmalar,  kendilerine iletilen opsiyonlu rezerve yerleşim planında yer alan TOKİ, Emlak Konut GYO, Ağaoğlu, Soyak, Sur Yapı, Rumeli Gayrimenkul ve Demir İnşaat gibi sektörün önde gelen şirketlerinin fuara katılmadığını görünce şaşırdı. Aslında fuar açılmadan önce CNR Emlak Fuarı'na katılmayacağını açıklayan ilk firma Demir İnşaat olmuştu. Şirket, basına yaptığı açıklamada, “Emlak Fuarı'nda, fuarı düzenleyen şirketin sözleşme koşullarını yerine getirmemesi ve sözleşmeye aykırı olarak yerleşim planında düzenleme yapması nedeniyle katılmama kararı vermiş bulunuyoruz.” demişti. Fakat fuara katılan birçok küçük ve orta ölçekli firma, fuara katılmalarında sektörün önde gelen firmalarının listede yer almasının teşvik edici olduğunu  ifade ediyor. 4. Hall'de yer kiralayan Kiler GYO'nun satış temsilcilerinden Tayfun Kesmen, katılımcı krokisine göre stantlarının hemen karşısında, holün ortasında Rumeli Yapı, Ağaoğlu ve Sur Yapı'nın stantlarının yer aldığını ama bu alanların boş kaldığını söyledi. Ağaoğlu'nun parasını ödemesine rağmen gelmemesinin bir sebebi olabileceğini kaydetti. Ancak Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, fuara hiç katılmayı planlamadıklarını, para da ödemediklerini, bu bilginin yanıltıcı olduğunu kaydetti. Fuarda neden yer almadıklarıyla ilgili Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise davet edildiklerini ancak seçime çok yakın bir tarihte olması nedeniyle fuara katılmayı tercih etmediklerini söyledi.


‘KATILMAYANLAR KAYBETTİ'


CNR Expo'nun Pazarlama Grup Başkanı Reha Tartıcı ise fuardaki büyük boşlukları yaşamsal alanları genişletmeyi sevdiklerini belirterek açıkladı ve Ağaoğlu gibi büyük firmaların krokide olmalarına rağmen gelmemeleriyle ilgili durumu satış ekibinin bildiğini söyledi. Yabancı ve yerli ilgisinde fuarın fena olmadığını kaydeden Tartıcı, “Fuarda olmayanlar kaybetmiş durumda.” dedi. Ama katılma ihtimali olanları listede ‘opsiyonlu' şekilde gösterdiklerini belirtti. Fakat fuara katılan ve kendilerine iletilen listede yerlerini Soyak'a göre planlayan küçük bir firmanın yetkilisi Tartıcı'nın ifadelerine şerh düşüyor: “Çünkü ben 56 metrekareye 40 bin lira verdim. 5 gün için toplam 100 bin lira harcama yapacağım. Ve Soyak'ın katılmayacağını bilmiyordum. Kandırıldığımı hissediyorum. Çünkü Soyak'a ait olması gereken yerde Tapu ve Kadastro Müdürlüğü standı bulunuyor. Fuardaki birçok firmayla bunun şaşkınlığını yaşıyoruz.” Babacan Yapı'nın CEO'su Mehmet Babacan ise katılımcı azlığında Emlak Konut ve TOKİ'nin katılmamasının da belirleyici bir rolü olabileceğini belirtti.


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Bu fuar sektörün beklentilerine cevap veren bir fuar değil. Sektörün satışı için değil yer satmak için düzenleniyor. Ayrıca biz fuara baştan beri katılmayacağımızı söylemiştik. Hiç para da ödemedik.


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: Fuara katılırken bana da Ali Ağaoğlu katılacak dediler ancak anlaşılan öyle olmamış. Nitekim biz de 4–8 Kasım arasında CNR Expo'da düzenlenecek Emlak Fuarı'na, fuarı düzenleyen şirketin sözleşme koşullarını yerine getirmemesi ve sözleşmeye aykırı olarak yerleşim planında düzenleme yapması nedeniyle katılmama kararı verdik.


İstanbul maketi ilk kez sergilendi


Gayrimenkul sektörünün öncü konut ve işyeri projeleri, CNR Emlak Fuarı'nda görücüye çıkarıldı. Fuarın ziyaretçilerine sürprizi ise İTO'nun yaptırdığı ‘Yaşayan İstanbul Maketi' oldu. Türkiye'de ilk kez CNR Emlak Fuarı'nda sergilenen maketle birlikte İstanbul ruhunun yerli ve yabancı ziyaretçilerle paylaşılması amaçlanıyor. Fuarda, yüzölçümü 5 bin 300 kilometrekare olan İstanbul 96 metrekarelik makete sığdırılarak,  5 dakikalık zaman diliminde şovlarla yerli ve yabancı ziyaretçilere gösteriliyor. CNR EXPO Yeşilköy'de organize edilen fuarda, aralarında Kiptaş, Ofton, Babacan Grup, Erkan Group, Vadi Şehir, Fuzul Yapı gibi firmalar projelerini sergiliyor.


Zaman


Geri Dön