07 / 05 / 2024

CNR Holding: İDTM fuar binaları depreme dayanıklı!

CNR Holding: İDTM fuar binaları depreme dayanıklı!

CNR Holding işletmekte oldukları fuar alanının 1, 3 ve 5 numaralı salonlarının depreme dayanıklı olmadığı yönünde yapılan duyuruları yalanladı. Holding, sözü edilen raporun güvenilir olmadığını iddia etti



CNR Holding A.Ş, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) tarafından, CNR Holdingin işletmekte olduğu fuar alanının 1, 3 ve 5 numaralı salonlarının depreme dayanıklı olmadığı yönünde yapılan duyurunun gerçeği yansıtmadığını savundu.

Holdingten yapılan yazılı açıklamada, İDTM yönetiminin, uzun bir süredir holdingi, işletmecisi olduğu fuar alanlarından tahliye edebilmek için çeşitli "hukuk dışı" yollara başvurduğu iddia edildi.

Tahliye amacına ulaşamayan İDTM yönetiminin, 1, 3 ve 5 numaralı salonların depreme dayanıklı olmadığı yönünde İTÜnden "taraflı" ve "teknik yeterliliği olmayan" bir rapor aldığı öne sürülen açıklamada, "Bu rapora resmi hüviyet kazandırmak için Bakırköy 6. Sulh Hukuk Mahkemesinin tayin ettiği bilirkişilerden aynı yönde rapor almış ve bu raporu fuarlarda işbirliği yaptığımız kurumlara göndererek ticari hayatımızı sona erdirmeye çalışmıştır. İDTMnin almış olduğu bu raporu bilirkişiler statik projeleri, mimari projeleri ve zemin etüd raporlarını incelemeden imzalamışlardır" denildi.

İDTM tarafından, fuar alanının 1, 3 ve 5 numaralı salonlarının depreme dayanıklı olmadığı yönünde yapılan duyurunun gerçeği yansıtmadığı savunulan açıklamada, "Zira İDTMnin sözünü ettiği rapor güvenilir bir rapor değildir" ifadesine yer verildi.

İDTMnin iddialarının doğru olmadığının, İstanbul Üniversitesi İnşaat Fakültesi Bilim Kurulu tarafından düzenlenen teknik raporla tespit edildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bu raporda 1, 3 ve 5 numaralı salonların beton projeleri, mimari projeleri ve zemin etüt raporları ile yerinde yapılan rölöve çalışması, beton ölçümleri ve fiziksel gözlem sonuçlarına göre deprem yönetmeliğine uygun olduğu ve emniyetli olduğu belirtilmiştir. Ayrıca sözü edilen salonların depreme göre durumlarının tespiti için başvurduğumuz Bakırköy 7. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından keşif yapılmış ve keşif sonrasında düzenlenen bilirkişi raporunda salonların deprem yönetmeliğine uygun olduğu tespit edilmiştir. Bunun üzerine şirketimiz İTÜnün 1, 3 ve 5 numaralı salonlarımızın depreme dayanıklı olmadığı yönünde hazırladığı raporla ilgili olarak Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş ve Başsavcılık sözünü ettiğimiz rapor hakkında soruşturma başlatmıştır.

Fuarları düzenlediğimiz alanlar İDTM tarafından yapılan açıklamalarda ısrarla betonarmeymiş gibi vurgulanmaktadır. Aksine fuar alanlarımız betonarme yapılar olmayıp deprem yönetmeliğine uygun olarak üretilmiş kolonlar üzerine depreme karşı en dayanıklı sistem olan uzay çatı ve strafor panel sistemleriyle inşa edilen tek katlı yapılardır. Bu yapılar herhangi bir deprem anında birbirinin üzerine çökecek çok katlı bir yapıya sahip olmadığı için güvenlidir. Fuar alanlarımızın müteahhiti olan eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım da, inşaatların 9,9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olarak yapıldığını, yapıldığı tarihte beton numunesi alınarak inceleme yapıldığını ve bu raporların halen İTOda olduğunu belirtmektedir."

AA


Geri Dön