Konut

Çocuklar, geleceğin mobilyalarını tasarladı

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından düzenlenen tasarım yarışmasında ilkokul çağındaki çocukların projeleri büyükleri aratmadı

Hayalindeki çocuk odasını kelebek şeklinde çizen, mobilya dolabına üzüm salkımı görünümü veren minik tasarımcıların birbirinden ilginç projeleri beğeni topladı. Yarışmaya katılan 690 proje arasından 15 çocuğun çizimleri ödüle layık görüldü.
 
Geleceğin mobilya tasarımcıları kendilerini 3. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması'nda büyüklere ispat etti. Hayal ettikleri birbirinden ilginç ve zor projeleri hayata geçiren ilk ve ortaöğrenim çağındaki 15 çocuk, ihracatçı birlikleri büyük ödülünü alarak hayallerine bir adım daha yaklaştı. Yarışmada dereceye giren öğrencilere ayrıca bin 500 ile 750 TL arasında değişen özel para ödülleri de takdim edildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ile Orta Anadolu, İstanbul, Ege ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri, 3. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması'nda yüzlerce tasarımcıyı Rahmi Koç Müzesi'nde bir araya getirdi. Profesyonel tasarımcılar ve uygulayıcıların yanı sıra lisans öğrencilerinin katıldığı yarışmada bu yıl bir ilk yaşandı. İhracatçı birlikleri ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin tasarımlarını da yarışmaya katarak öğrencilerin hayallerini yansıtmalarına imkân verdi. Bu sayede yüzlerce minik öğrenci hayal dünyasındaki çocuk odasını, çalışma ofisini ve oturma grubunu çizme imkânı buldu. Kimisi üzüm salkımı şeklinde bir mobilya dolabını, kimisi ise kelebekli bir çocuk odasını tasarladı. Yarışmaya katılan toplam 690 proje arasından 25 tasarım ödüle layık görüldü. Bunlardan 14'ü ise ilk ve ortaöğrenim çağındaki genç beyinlere gitti. Geleceğin odası tasarımının altına imza atan Sena Nur Şirin isimli öğrenci bin 500 TL para ödülü kazanırken, yemek odası tasarımıyla Büşra Yıldız 750 liranın sahibi oldu. İhracatçı Birlikleri Büyük Ödülü ise Ali Kahraman'a gitti. Kahraman, katlanabilir masa tasarımıyla 10 bin liranın da sahibi oldu.

Ödül töreninde konuşan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin istediği zaman en iyi tasarımı yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Yarışma kapsamında ilkokul öğrencilerinin tasarımlarının değerlendirilmesinin kendisini mutlu ettiğini kaydeden Çağlayan, "Yarışmaya katılan çocuklarımıza 'Niçin yapıyorsunuz?' diye sordum, 'İhracat için.' dediler. Biz 1970'lerin başında ihracatı bilmezdik. Sizlerin sağlayacağı katkılarla Türkiye inşallah çok yakın bir zamanda kendi tasarımını yapan, kendi ara malını üreten, kendi üretimini yapan ve ihracat liginde şampiyonluğa oynayan seviyeye gelecektir." dedi. Önümüzdeki dönemde diğer ihracatçı birliklerinin de tasarım yarışmalarına ilköğretim ve lise çağındaki gençleri de dahil edecekleri öğrenildi. Orta Anadolu Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kahraman ise 2008'de 270 kişinin başvurduğu tasarım yarışmasına 2010'da 690 kişinin katılmasının önemine değindi. Türkiye'nin 2009'da 1 milyar 50 milyon dolarlık mobilya ihracatı yaptığını da hatırlatan birlik başkanı, bu rakamı yükseltmek için önümüzdeki yıllarda tasarımlara daha fazla ağırlık vereceklerini vurguladı. Kahraman, ayrıca ilköğretim çağındaki gençlerin tasarımlarıyla ön plana çıkmasının kendileri açısından büyük bir önem taşıdığını dile getirdi.
Bayram Kaya / Zaman