Çocukların mirastaki saklı payı neye göre belirlenir?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocukların mirastaki saklı payının nasıl belirlendiğini ve hangi şartlarda mirastan faydalanabileceklerini kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocukların mirastaki saklı payının nasıl belirlendiğini ve hangi şartlarda mirastan faydalanabileceklerini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Eşinden kalan maldaki hissesini noterde 3 oğlundan birine satan annenin, sattığı gayrimenkulde diğer 2 oğlunun veya evladın gizli pay alacağı olur mu?" sorusunu yöneltti.
*****
İşte Tamer Heper'in yanıtı...
***
Okuyucumun sorusu içinde bazı açıklığa kavuşması gereken hususlar var. Mesela; anneye eşten kalan mirasın, bir oğluna devrinden söz ediliyor ya, eşin ölümü ile anneye kalan miras payı artık annenin malvarlığıdır. Dolayısı ile bu maldan tasarruf, annenin malvarlığından tasarruftur.
Yani anne mallarından dilediği gibi tasarruf eder. Ancak ikinci husus; annenin mallarını (babadan miras kalan) noterde sattığı söylendiğine göre bu malların gayrimenkul olması halinde böyle bir satış zaten yapılmamıştır. Zira gayrimenkuller noterde satılmaz, satılamaz.
Dolayısı ile anne ile oğlu bir notere gidip birtakım işlemler yaptıysa, bunun ne olduğunu öğrenmek gerekir. Fakat bilinmelidir ki bu işlem satış değildir, çünkü gayrimenkul satışı sadece tapu dairelerinde yapılır. Dolayısı ile bugün için diğer evlatların saklı payına tecavüz edildiğinden söz etmek için erkendir.
***
Son bir söz; anne malvarlığını bir oğluna bağışlayabilir veya vasiyet edebilir ama bir şartla. Diğer çocuklarının saklı payını bertaraf etmemek kaydı ile bunu yapabilir. Anlatılan olayda, anne bir kısım mallarını bir oğluna devretmiş, vasiyet etmiş, vaad etmiş olabilir.
Ancak bunları yaparken evlatların saklı payı olan bölümü bertaraf etmediği müddetçe yani işlemleri tasarruf nisabı dediğimiz serbest kısımdan yaptıysa, buna karşı çıkmak da mümkün değildir. Neticeten bir evlada birtakım malların devri yapılmış veya yapılacak ise iş bir hesaplamaya kalacaktır.
Yapılan devirler evlatların saklı payını bertaraf ediyorsa, hukuki müdahale devir yapanın ölümünden sonra mümkündür. Yok saklı payı bertaraf etmiyor tasarruf nisabı içinde yapılıyorsa, bu noktadan müdahale mümkün değildir.
Kat malikleri toplantısında kararlar neye göre alınır?