Kat malikleri toplantısında kararlar neye göre alınır?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde olağanüstü kat malikleri toplantısında kararların neye göre verildiğini kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde olağanüstü kat malikleri toplantısında kararların neye göre verildiğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Altı bağımsız bölümlü bir binada kat malikiyim. Yakında binamızda olağanüstü kat malikleri toplantısı yapılacak. Görüşülecek bir husus var ve şimdilik izlenimim, üç kişi olumlu üç kişi de olumsuz görüşe sahip. Oylama sırasında da üç ‘evet’ üç ‘hayır’ çıkarsa, bu karar alınmış mı kabul edilecek, reddolunmuş mu sayılacak? Yoksa arsa paylarına mı bakılacak?" sorusunu yöneltti.
*****
İşte Tamer Heper'in yanıtı...
Kat mülkiyeti ile ilgili olaylarda problem bitmiyor. Okuyucumun sorusu çok sık rastladığım bir soru değil, ancak haklı olarak akılları karıştıran bir durum. Oyların eşit olması halinde hangisi geçerli? Kat Mülkiyeti Kanunu’nda kullanılan oylar için kurulan cümle şu: “Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.” “Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın bir tek oy hakkına sahiptir.”
*****
Bu verdiğim örneklerden anlaşılacağı gibi toplantıya katılanların bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkı vardır ama oyunu kullanırken arsa payına bakılmaz. Karar almak için de oy çokluğuna sahip olmak gerekir. Yapılan oylamada ileri sürülen hususun oylamasında evet ve hayırlar eşit sayıda çıkarsa, bu madde kabul edilmemiş sayılır. Zira kabul edilmesi için yarıdan bir fazla oy alması gerekir.
Bu nedenle bir husus oylanmadan önce müzakere edilmeli, kabulü için gerekçenin ne olduğu açıklanmalı veya aksine kabul edilmemesi için gerekçenin ne olduğu açıklanmalı ve oy kullanacak kat malikleri ikna edilmelidir. Bu yolla bir oy fazla alanın görüşü geçerli olacaktır.