08 / 05 / 2024

Çöl Pazarı 15 Şubat'ta açılıyor!

Çöl Pazarı 15 Şubat'ta açılıyor!

Orta Asya’nın en büyük açık pazarı olma özelliğini taşıyan ve Genç Çelikler İnşaat tarafından yeni inşa edilen yerine taşınacak olan Çöl Pazarı’nın, resmi açılış töreni 15 Şubat 2011



Orta Asya’nın en büyük açık pazarı olma özelliğini taşıyan ve Genç Çelikler İnşaat tarafından yeni inşa edilen yerine taşınacak olan Çöl Pazarı’nın, resmi açılış töreni 15 Şubat 2011 Salı günü gerçekleşecektir. Çöl Pazarı bundan sonra ‘Altın Asır Doğu Pazarı’ ismiyle Asya’nın en büyük ticaret merkezinde yer alacaktır.

Bu büyük açılışa Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve tüm devlet erkanının yanı sıra Türkiye’den de hükümet düzeyinde katılım gerçekleşmesi beklenmektedir. Ayrıca Türkmenistan’da akredite olmuş tüm ülkelerin büyükelçileri ile bir çok ülkenin medya mensupları da açılışa katılacaktır.
1800’lü yıllarda gerçekten bir çölün ortasında kurulan pazar halk arasında ‘Çöl Pazarı’ olarak anılmaya başlamıştır ve yaklaşık 200 yıldır halka hizmet veren, çevre ülkelerden de büyük ilgi gören bir yapıya sahiptir. Başkent Aşkabat’ın kuzeyindeki Karakum Çölü’nde, 1 milyon metre kare üzerine yeniden inşa edilen Pazar’da 2055 dükkan, 16 adet pavilyon ve 5 bin adet tezgah bulunmaktadır. Dev ticaret kompleksinde 220 bin metrekarelik kısmı dükkanlar, 210 bin metrekarelik kısmı yeşil alanlar, 270 bin metrekarelik kısmı otopark ve yollar, 300 bin metrekarelik kısmı ise beton alanlar ve tretuvarlar teşkil etmektedir. En az 7 bin kişiye de iş imkanı sağlaması beklenen bu proje kapsamında 1 idari bina, 1 otel,2 adet iş merkezi, dev bir otoparkın yanısıra modern bir kesimhane, çok sayıda lokanta ve kafeterya, bankalar, labrotuvar, sağlık merkezi, eczane ve polis merkezi de halka hizmet verecektir.

Genç Çeliker İnşaat tarafından kurulan dev kesimhane, Aşkabat’ın tüm et ihtiyacını karşılayacak boyuttadır ve tamamı Türkiye’de imal edilimiştir. Her pavilyonda farklı sektörlerden ürünlerin satılacağı ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çeken pazarda tekstil, elektronik, halı, altın pazarı, mobilya, mutfak ve ev gereçleri, beyaz eşya, tarım ürünleri, gıda, meyve-sebze, et-balık ürünleri ile oto pazarları yer alacaktır. Ayrıca pazar için soğuk hava depoları ile birlikte yük araçları için özel otopark ve depolar da inşa edilmiştir. Diğer alışveriş merkezlerine ve pazarlara göre daha ucuz olması ve ürün çeşitliliği sebebiyle Aşkabat dışından ve çevre eyaletlerinden de Türkmenler alışveriş için Çöl Pazar’ını tercih ediyor.


Geri Dön