Colliers International Türkiye'den konut yatırımı tüyoları!
Colliers International Türkiye, 2011'in ilk yarısı için hazırladığı raporda gayrimenkul piyasasına dair önemli bilgiler veriyor: Haliç-Kağıthane ve Bomonti bölgelerindeki projeler üst-orta ve üst gelir gruplarını hedef alan geliştirme projeleri için fırsa
Colliers International Türkiye'nin raporuna göre İstanbul konut piyasası özelinde 2011 yılının ilk yarısı için daha istikrarlı bir gayrimenkul ortamına geri dönüş yaşanıyor.
Piyasadaki bu güven ortamından ötürü; 2011 yılı için başarılı bir yatırım stratejisi için, İstanbul'da özellikle bazı bölgelerin ve bu bölgelerdeki konut arsalarının incelenmesi akılcı bir karar olabilir.
Rapora göre şu anda Haliç-Kağıthane ve Bomonti bölgelerinde geliştirilen şehir içi projeler üst-orta ve üst gelir gruplarını hedef alan geliştirme projeleri için fırsatlar sunuyor. Geçmişte yatırımcılar Avrupa Yakası'nda merkezi iş lokasyonlarında üst gelir grubunu hedef alan projelere odaklanmıştı, çünkü bu segmentteki projeler finansal açıdan en uygun gayrimenkul yatırımları idi. Ancak, 2011'e girerken bu trend değişmeye başladı. Üst gelir grubu, temel konut satın alımları dışında yatırım yapmaktan uzak durmaya başladı. Şehir içi bölgelerde geliştirilen yeni projeler de üst-orta gelir grubunu (ve üst gelir grubunun alt seviyedeki %50'lik kısmını) hedef seçti.
Bu bölgelerdeki başarılı konut projelerinde (mimari tasarım, yeterli sosyal imkanlar, yeterli otopark alanı, iyi pazarlama ve iyi satış performansı gibi kriterler açısından) A sınıf konut satış fiyatlarının 3.000-4.000 ABD Doları/ m² arasında değiştiğine vurgu yapılıyor. Rapor, Bomonti'de proje geliştirmek için uygun boş arsa eksikliği söz konusu olduğundan bu bölgedeki gelişimin Piyalepaşa, Kağıthane ve Dolapdere bölgelerine doğru yönelmeye başlamasınn beklendiğini belirtiyor.
Haliç bölgesi de konut projeleri için fırsatlar sunuyor. Özellikle şehir merkezine yakın yaşamak isteyen, çalışan genç profesyoneller için geliştirilecek stüdyo tipi daireler içeren projelere talep artışı bekleniyor. Bölgede söz konusu grubu hedef alan Nef 2 ve Japon Evler projeleri stüdyo tipi daire sunan yeni projelere işaret edilirken, bu bölgedeki fırsatları daha da önemli hale getiren bir diğer ana etmenın ise inşaatı halen devam eden metro projesi olduğunun altı çiziliyor. Yeni metro hattının tamamlanmasıyla bu bölgelerin Avrupa Yakası'ndaki önemli merkezi iş aksları ile olan bağlantısı artması bekleniyor.
İstanbul'un kuzeyinden geçecek olan üçüncü boğaz köprüsü üzerine yapılan spekülasyonlardan ötürü Sarıyer ve Arnavutköy (her ne kadar bu bölgelerde yapılaşma kısıtlamaları olsa da) gibi bölgeler yatırım için fırsatlar sunduğunu belirten rapor, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda Kartal, Pendik ve Tuzla bölgelerinin düşük-orta, orta ve üst gelir gruplarını hedef alan konut projeleri açısından fırsatlar sunduğunu yazıyor.
Bu bölgelerde arsa fiyatları İstanbul'un diğer bölgelerine göre oldukça düşük ve proje geliştirmek için büyük ve boş arsa bulmak kolay. Bu demografik gruplar için konut projeleri geliştirmenin bir takım riskleri de bulunuyor. Çünkü ekonomideki dalgalanmalar en çok bu grupları etkisi altına alıyor ve kullanıcıların konut kredisini geri ödeme kapasitesini sınırlıyor.
Otobüs Terminali ve Bağcılar, Kirazlı ve İSTOÇ arasındaki metro hatlarının tamamlanması ile bu bölgelerdeki ulaşım imkanları da iyileşmesi bekleniyor. Hazırlanan imar planları ile bu bölge merkezi iş alanı olarak tanımlanmış ve ardından burada yer alan fabrikalar taşınmaya başlamıştı. Bölgenin merkezi iş alanı olarak ilan edilmesi ile yeni ticari kullanımlar görülmeye başlandı. Bölgede alışveriş merkezleri, oteller ve ofis binalarının geliştirilmeye başlanması; Güneşli, Yenibosna bölgelerinde ve Basın Ekspres Yolu çevresinde stüdyo ve ev-ofis tipi konseptler sunan konut projeleri için fırsatlar oluşturuyor.
Üçüncü köprü, Türkiye'nin bazı büyük holdingleri ve geliştirici şirketlerinin spekülatif arsa alımı yapmasını teşvik ediyor. Atatürk Havaalanı'nın kuzeyinde E-5 ve TEM Otoyolları arasında yer alan Yenibosna'da konut gelişimi için ortaya çıkan yeni alanlar mevcut. Anadolu Yakası'nda İstanbul'un doğu sınırı olan Kartal, Tuzla ve Pendik gibi gelişmekte olan endüstri bölgelerinde yatırımcılar için yeni fırsatların olduğu da raporda geçen detaylar arasında yer alıyor.