27 / 04 / 2024

Çöp vergisi 2015!

Çöp vergisi 2015!

Çöp vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetleri için ödeniyor. Peki, çöp vergisi 2015 1. taksiti ne zaman ödenecek?



Çöp vergisi 2015!

Taşınmaz mallar için belediyeye ödenen vergiler arasında çöp vergisi de bulunuyor. Çöp vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetleri için ödeniyor.


Verginin mükellefi konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların kullanıcıları oluyor. Buna göre yapıda kiracı olması halinde vergiyi kiracının ödemesi gerekiyor.


Çevre temizlik vergisi olarak da bilinen çöp vergisi, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, yukarıdaki tarifenin yedinci grubunun belediye meclisince belirlenecek derecesi üzerinden hesaplanıyor.


Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanan çöp vergisi, su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılıyor. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil ediliyor. 


Su ve kanalizasyon hizmetleri ayrı bir kanunla düzenlenmiş bulunan büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlardaki çevre temizlik vergisi ise 20.11.1981 tarihli ve 2560 sayılı Kanun hükümlerine göre kurulan su ve kanalizasyon idarelerince tahsil edilir. 


Vergi, meskenlerde su faturasına yansıtılıyor. Ancak işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için verginin belediyeye ödenmesi gerekiyor. 


Vergi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin 1.taksit 2015 ödemeleri Mart ayı itibarıyla başlıyor. 31 Mayıs'ta sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.



Çevre temizlik vergisi sorgulama 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön