28 / 04 / 2024

Çöp vergisi hangi faturadan kesilir?

Çöp vergisi hangi faturadan kesilir?

Çöp vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen vergiler arasında yer alıyor. Vergi, meskenlerde faturaya yansıtılıyor. Peki, çöp vergisi hangi faturadan kesilir? Meskenlerin vergisi nasıl ödenir?



Çöp vergisi hangi faturadan kesilir?

Çöp vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen vergiler arasında yer alıyor. Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için çöp vergisi ödeniyor.


Bu vergi, taşınmaz malın sahibi tarafından değil, kullanıcısı tarafından ödeniyor. Eğer taşınmaz malda kiracının varsa, vergi mükellefi kiracılar oluyor. 


Verginin mükellefiyeti ise taşınmazın kullanılmaya başlanması birlikte başlıyor. Mükellefiyet için işyeri kullanıcılarının belediyeye bildirim verilmesi gerekiyor.


İşyerleri için vergi, belediyede ödeniyor. Ancak meskenlerde faturaya yansıtılıyor. Peki, çöp vergisi hangi faturadan kesilir?


Çevre temizlik vergisi meskenlerde vergi su faturasına yansıtılıyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.




Çöp vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön