Emlak vergisi hangi hallerde ödenir?
Gayrimenkul sahiplerinin sahip oldukları taşınmaz mallar için her sene belli oranlarda belediyeye vergi ödemeleri gerekiyor. Emlak vergisinde bazı muaflıklar da bulunuyor. Buna göre emlak vergisi hangi hallerde ödenir?
Emlak vergisi hangi hallerde ödenir?
Emlak vergileri ödemeleri yılın belli dönemlerinde gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Söz konusu gayrimenkulün bir başka şehirde olması halinde ise vergi ödemesi tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.
İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi yükümlüleri, isterlerse emlak vergisi borcunu birinci taksit dönemi içerisinde tek seferde de ödeyebiliyor.
Emlak vergisi ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere göre bazı gayrimenkul sahipleri bu vergiden muaf tutuluyor. Peki buna göre emlak vergisi hangi hallerde ödenir? Emlak vergisi hangi hallerde ödenmez?
Emlak vergisi mükellefleri:
Birden fazla dairesi olanlar; Birden fazla daire hissesine sahip olanlar; 200 metrekareden küçük kışlığının yanında bir de yazlık evi olanlar; Emekli aylığı dışında geliri olanlar; çalışanlar; Kira geliri ve faiz geliri gibi başka geliri olanlar.
Emlak vergisi muafiyetleri:
200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve ayriyeten yazlık eve sahip olmayan;
- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar
- Emekliler
- Hiçbir geliri olmayanlar
- Şehit yakınları
- Dul ve yetimler
- Gaziler
Emlak vergisi yükümlüleri ikinci taksit ödemelerini 1 Kasım ile 2 Aralık tarihleri arasında yapacak.
Emlak vergisi hangi hallerde ödenmez?
Emlak Vergisi Kanunu!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com