Genel

Corio, 2013'te 1 milyar euroluk portföye ulaşacak

Hollanda merkezli gayrimenkul şirketi Corio, Türkiye'deki yatırım portföyünü 2013'e kadar 1 milyar euroya çıkaracak...

Grubun şuan Türkiye'deki portföyü 403.2 milyon euro civarında. Anadolu'da büyümeyi sürdürecek olan şirket, Türkiye'deki altıncı yatırımı olan Mersin'in Tarsus ilçesindeki Tarsus AVM'nin temellerini attı.
Sabah

 

Konu ile ilgili basında çıkan diğer haberler:

 

'Gitti-gidiyor' söylentilerine inat, 8. AVM'yi Tarsus'ta açıyor

İşlettiği alışveriş merkezlerinden (AVM) 2009 yılında elde ettiği kira geliri 395 milyon Euro olan Hollanda merkezli Corio'nun gayrimenkullerinin değeri 7 milyar Euro. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Avrupa'nın 6 ülkesinde AVM'leri bulunan şirket, gelirlerinin yüzde 95'ini yine sahibi olduğu ve işlettiği AVM'lerin kirasından elde ediyor.

2005 yılında Akmerkez'in yüzde 46,92 hissesini 192 milyon dolara alarak Türkiye'ye giren Corio, iki yıl önce bazı AVM'lerini devredince veya satınca 'Türkiye'den çıkıyor' yorumlarına neden oldu. 2008 yılındaki küresel ekonomik krizden sonraki ilk yatırım olan ve 60 milyon Euro'ya mal olacak Tarsus AVM projesini İstanbul'da açıklayan Corio Yönetim Kurulu Üyesi Francine Zijlstra, 'Bir yere gitmiyoruz, Türkiye'de kalıcı olacağız.' dedi. Genç nüfus yapısına bakarak Anadolu'ya girdiklerini belirten Zijlstra, 'Türkiye, kalmak istediğimiz bir ülke. Bazı devir veya satışlar o ülkeden çıkmak anlamına gelmez. Aynı dönemde Bordeaux'da da bir AVM'yi devrettik ama bu Fransa'dan çıkma anlamına gelmiyor. Yatırımlarımızı azaltıyor veya artırıyoruz.' diye konuştu.

Corio, Hollanda dışında Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Grup portföyünün yüzde 96'sı bu yılın ikinci çeyreği itibarıyla AVM'den oluşuyor. Portföy içinde Türkiye'nin payı ise yüzde 8. Corio'nun Türkiye'de halihazırda 7 AVM'si bulunuyor, 8.'sini ise Tarsus'a açacak. Corio, Türkiye'de halen Akmerkez'in yüzde 46,92 hissesine sahip. Adapazarı Ada, Ankara 365, Bursa Anatolium ve Tekirdağ Tekira AVM'lerin ise yüzde 100 hissesinin sahibi. Denizli Teras Park Outlet'teki hissesi ise 51. Malatya ve Tarsu AVM Corio'nun portföyüne son olarak dahil ettiği Malatya ve Tarsu ile Türkiye'deki AVM sayısı 8'e yükseldi.

Adana ile Mersin arasındaki Tarsus ilçesinde ilk, Corio'nun ise Türkiye'deki 8. yatırımı olacak Tarsu AVM 2012'de ziyarete açılacak. Tarsu'nun yılda 5 milyon ziyaretçi çekmesi bekleniyor. Suriye'den vizelerin kalkması nedeniyle müşteri geleceği tahmin ediliyor. Tarsu'nun kiralamasını Avi Alkaş yapacak. İki katlı, 100 mağazalı ve bin araçlık otoparklı Tarsu 6 sinema salonuna sahip olacak. Kiralanabilir alanı 27,7 bin metrekare olarak planlandı. Corio emlak portföyünde 184 AVM'ye 5.500 adet kira kontratına ve yıllık 350 milyonu aşan AVM ziyaretçi payına sahip. şžirket Türkiye'de 5'inin inşaatı devam eden 10 AVM projesine imza attı ve 1 milyar dolarlık yatırımda bulundu.

Zaman