16 / 06 / 2024

Corio, Akasya Acıbadem'den çekilme kararı aldı

Corio, Akasya Acıbadem'den çekilme kararı aldı

Türkiye pazarına 2005 yılında Akmerkez'in halka arzı sırasında yüzde 46 hisse alarak giren Corio, ikinci projedeki ortaklığını da bitiriyor...



Son olarak Akasya Acıbadem projesinde de yer almayacağını açıklayan Corio'nun diğer projelerden de ayrılması bekleniyor. Corio, en son Türkiye pazarına 1.5 milyar dolarlık yatırım yapabileceğini açıklamıştı

Geçtiğimiz günlerde Bahçeşehir'de inşa edilen Akkoza projesinden çekilen Hollandalı Corio Grubu, Akasya Acıbadem'den de çekilme kararı aldı.
Anadolu yakasının Akmerkez'ini kurmak için Dinçkök ve SİNPAŞ grubuyla hareket eden Corio, ortak kurulan şirkette yüzde 7 oranında hissedardı. Şimdi üç grup geri çekilme şartlarında anlaşma sağlıyor. Anlaşmanın şartları önümüzdeki günlerde belli olacak. Corio'nun hisselerini diğer ortakların devralması bekleniyor.
182 bin metrekare arsa üzerinde inşa edilen Akasya Acıbadem projesinde 85 bin metrekare alışveriş merkezi ve bin 583 konut bulunuyor. Corio'nun çekilme kararının AVM?planlarında bir değişiklik yapması beklenmiyor.  AVM,  yapılacak, ancak büyük olasılıkla  ismi ‘Akmerkez' olmayacak. AVM'nin açılışının ise 2012'de olması bekleniyor.

Türkiye'ye 2005'te girmişti
Corio, 2005 yılında Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka arz edilirken yüzde 46'sını alarak Türkiye'ye pazarına girmişti.  Akmerkez GYO yatırımından ilerleyen yıllarda memnun kalan şirket, aynı getiriyi yapmayı planladığı AVM'lerden bekledi. Türkiye'ye girdiği ilk yıllarda 500 milyon dolarlık yatırım planlayan şirketin pazardan beklentisi öylesine yükseldi ki, 1.5 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldığını açıkladı.
Corio'nun bu kararından vazgeçiren iki ana neden oldu. Birincisi, global krize paralel olarak  uluslararası piyasalarda yapacağı projelerde finansman bulma sıkıntısı yaşaması. İkincisi,  başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de AVM kiracılarında çıkan isyan.  Kiraların gerilemesi ve yatırım bedellerini karşılama süresinin uzaması  üzerine Corio yönetimi Türkiye hesaplarını gözden geçirdi. Corio'nun önümüzdeki günlerde yaptığı diğer yatırımlardan da vazgeçmesi gündemde.

TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPTIĞI 10 PROJESİ VAR
Corio'nun Türkiye'de yatırım yaptığı 10 proje var. Bu projelerden ortak olduğu ikisinden çekildi. Bunların dışında Corio'nun son projeleri arasında yine yüzde 100 sahip olacağı 55 bin metrekarelik 2012'de açılacak Malatya Alışveriş Merkezi ve Tarsus'ta bulunan
27 bin metrekarelik Tarsus Alışveriş Merkezi projeleri bulunuyor.  Şimdi, Corio'nun bu projelerde nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor.
Tebernüş Kireçci/Milliyet


Geri Dön