25 / 12 / 2024

çorlu, sanayisine ıslah desteği bekliyor!

çorlu, sanayisine ıslah desteği bekliyor!

Dağınık sanayi tesisleri, çevre kirliliği gibi bir dizi soruna odaklanan çorlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ıslah organize sanayi bölgeleri konusundaki yasa maddesine umut bağladı...  



Bir tarımsal merkezden sanayi bölgesine dönüşen Tekirdağ'ın çorlu İlçesi, yeraltı sularının azalması ve çevre kirliliği gibi sorunlarla uğraşıyor. Ergene Havzası Kurtarma Planı çerçevesinde yapılan çalışmaların yeni yatırımların yavaşlamasına yol açtığını, çorlu'nun bir ıslah OSB'ye ihtiyacı olduğunu vurgulayan iş çevreleri ıslah OSB'lerle ilgili kanun değişikliğinin bir an evvel hayata geçirilmesini istiyor. çorlu'nun plansız sanayileşmeyi aşmasının önemine işaret eden iş çevreleri, ilçenin kentsel gelişim konusunda yeterince kamu desteği alamadığım kaydetti. çorlu'nun sağlık endüstrisinde de gelişme potansiyeli olduğunu ifade eden iş çevreleri ilçenin lojistik sektöründe öne çıkması için çorlu Kargo Köyü projesinin de hızla devreye girmesini istiyor. DÜNYA Gazetesi Trakya Bölge Temsiliği'nin düzenlediği Trakya Ekonomi Buluşmaları'nın 4'üncüsü çorlu Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (çİşžAD) işbirliği ile çorlu Divan Otel'de yapıldı. çİSAD Yönetim Kurulu Başkam Kemal Kavut'un yönettiği, DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat ve DÜNYA Gazetesi yazarlarından Dr. Rüştü Bozkurtun konuşmacıları arasında yeraldığı 'çorlu'nun Ekonomik Dinamikleri ve Ticari Yaşamı' başlıklı toplantıda ilçenin altyapı ve çevre sorunları da ele alındı.

Kavut: Sağlık sanayiinde de yatırım üssü olabiliriz
çİşžAD Başkanı Kemal Kavut, Sağlık endüstrisinde çorlu'nun gelişme gösterebileceğini belirterek, 'Türkiye sağlık sanayiinde yüzde 95 oranında dışarıya bağımlı. Bundan 10 yıl önce Türkiye'de savunma sanayi de yoktu fakat bu alanda çok önemli gelişmeler kaydetti. Sağlık sanayiinde de çorlu'nun bir yatırım üssü olabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda altyapı ve nitelikli eleman projelerinin geliştirilmesi gerekiyor. Bu konuda kamu yatırımlarına ihtiyacımız var'dedi. çorlu'nun Islah OSB projesini tamamlayarak artık düzenli bir sanayileşmeyi başlatması gerektiğini işaret eden Kavut, 'Böylece daha verimli ve çevreci bir üretim söz konusu olacaktır. Yatırımlar bölgemizde daha da kolaylaşacak. Sanayinin gelişmesine paralel olarak çorlu'nun kentsel gelişimi kamu yatırımlarından yeterli payı alamadı. Altyapı ve çevre kirliliği gibi konular çorlu'nun sürekli gündeminde. Bu konularda sivil toplum örgütleri olarak bizler somut projeler geliştireceğiz. çorlu' unun gelişen yapısı il olma konusunu da gündeme getiriyor. Bu konu yakın bir gejecekte daha da yoğun bir şekilde ğürideme gelecek  ifadelerini kullandı. çorlu' unun sahip olduğu lojistik avantajı iyi kullanması gerektiğini belirten Kavut, 'çorlu Kargo Köyü projesi en kısa zamanda hayata geçirilmeli. çorlu Havaalanı taşımacılıkta daha aktif kullanılmalı' dedi.

Ünal: Birkaç yıldır bölgede planlı kalkınmaya geçiliyor
Trakya Sanayici ve İşadamları Derneği (TRAKYASİAD) Başkam Doğan Ünal, sanayicilerin çorlu'ya gelerek tarım arazilerini mahvettiği, ay çiçek tarlalarına fabrika kurduğu yönündeki eleştiriler olduğunu ifade ederek, 'Bu konuda yanlış yapan sadece bizler değildik; o günkü politikaların ve yöneticilerin de suçu vardı. O zaman teşviklerde 2 kriter vardı: Yatırımın tutan ve yatırımının yüzde 50' sinin yerli yüzde 50' sinin ithal yapılması. Bize hiç kimse, 'Geliyorsunuz ama ne iş yapacaksınız, kirletici unsurunuz var mı, yeraltı suyu kullanımınız var mı, enerji ihtiyacınız ne kadar' diye sormadı. Sonradan maalesef Ergene'yi kirleten, tanm arazilerini mahveden, son günlerde yeraltı sularını bitiren bizler olduk. Ergene'yi kirleten sadece sanayici değil, 16 tane belediyenin arıtması yok. O günlerde gerek Kırklareli gerekse Edirne valilerim ziyaretimizde 'Ne olur gelin çocuklarımız evde oturuyorlar diyorlardı' Sonradan biz  sanayi istemiyoruz' denildi' açıklamasını yaptı. Bir kaç yıl önce plansız bir kalkınmadan planlı bir kalkınmaya geçilmeye başlandığını vurgulayan Ünal, 'Bundan böyle kirletici hiçbir yatırıma izin verilmiyor. şžimdiye kadar hep OSB kapsamına alınmak için çabaladık. Nihayet Islah OSB'ler Kanunu çıkıyor' dedi.

Baran: Sanayi seldi, tarımsal üretim düştü
Trakya Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (TRAKYASİFED) Başkanı Kadir Baran, çorlu'nun 1960Tı tarımsal sanayinin ve ticaretin merkezi konumunda olduğuna dikkat çekerek, '1970'li yıllarda fiyat kriterini çorlu Ticaret Borsası'na göre belirlerdik. 40 yağ ve 10 un üreten tesis vardı. Tarımsal üretimde çorlu çok öndeydi. Sanayinin gelmesiyle tarımsal üretim düştü, tarımsal sanayi çok azaldı. Trakya tarım ve sanayisini birlikte geliştirmek zorunda. Bunun için bazı gelişmeler var, ama sivil toplum örgütleri, kamu otoriteleri ve iş dünyası birlikte çalışmalı' şeklinde konuştu.

Dodurga: Bilinçsiz sulama sanayiden zararlı
çorlu Kent Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Tamer Dodurga, bölgedeki suyun yüzde 12'sinin evlerde, yüzde 18'nin sanayide, kalanının ise tarımdaki vahşi sulamada kullanıldığım belirterek, 'Yapılan ölçümlere göre tanmda uygun yöntemler kullanılırsa Türkiye'nin su ihtiyacını yüzde 30'unu karşılayabiliriz. Bugün HES'ler Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 10'nunu karşılayacak. Ancak evlerde tasarruflu ampuller kullanılırsa, elektrik tüketiminin yüzde 30'unu karşılayabilriz. HES'lerden elde edilecek enerjinin 3 katını yani. Tarımda bilinçsiz sulama, yer altı sularına sanayiden daha çok zarar veriyor' diye konuştu.

şžaşmaz: Ortak iş yapma kültürünü geliştireceğiz
Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD) Genel Sekteri Soner şžaşmaz, 120 kadar üyesi olan derneklerinin 2007 yılında kurulduğunu ifade ederek, '2008 yılında yaptığımız bir araştırmaya göre üyelerimiz 8 bin kişiye istihdam sağlıyor. çİMPAşž güzel bir örnek. Bizimde ortak iş geliştirdiğimiz 2 projemiz var. 10 üyemizle bir hayvancılık yatırımı yaptık. Yine 33 üyemiz bir inşaat projesi geliştiriyorlar. Ortak iş yapma kültürünü geliştireceğiz. Amacımız ortaklığı başka sektörlerde de geliştirmek. Hedefimiz önce çorlu'da ortak yatırımlara imza atmak, sonra üyelerimizi yurtdışına açmak. çorlu'nun sorunlarının çözümü için kanaat önderlerinin bir araya gelmesi gerekiyor' dedi.

Arolat: Sanayileşme ilçede 3 olumsuzluğa yol açtı
DÜNYA Gazetesi Başyazan Osman Saffet Arolat, Trakya Kalkınma Ajansı'nın saptamalarına göre 215 bin 293 nüfusuyla çorlu'nun 51 ilden daha büyük bir nüfusa sahip olduğuna dikkat çekerek, 'çorlu'da şimdiye kadar sanayi tesisi kurmak ve üretmek düşüncesi vardı. Zamanla bu durum bölgede 3 olumsuzluk yarattı: su kirletildi, tarım arazileri tahrip edildi. Yeraltı suları aşın tüketildi. Son durumda gördüğüm kadanyla yeni sanayileşmede bir model değişikliği var. Bu üç kirletilmiş alanın yeniden kontrol altına alınması söz konusu. Eğer Islah OSB modelini gerçekleştirerek bu değişim sağlanabilirse bölge için olumlu gelişmeler ortaya konulabilir' şeklinde konuştu.
Dünya/M.Nedim çağlar


Geri Dön