23 / 11 / 2024

çorum İskilip'in tarihi evleri elde haritayla gezilebilecek!

çorum İskilip'in tarihi evleri elde haritayla gezilebilecek!

çorum'un İskilip ilçesindeki tarihÜ® evler, doğal yapısına uygun olarak restore edilerek, adeta betonlaşmaya direniyor




çorum'un İskilip ilçesindeki tarihÜ® evler, doğal yapısına uygun olarak restore edilerek, adeta betonlaşmaya direniyor. TarihÜ® değerlerini koruma altına almayı amaçlayan İskilip Belediyesi'nin bunun yanı sıra bir de kapı projesi var. Bu kapsamda evlerin kapıları numaralandırılıp harita çıkarılacak. Böylece İskilip'e gelenler, ellerindeki haritayla tarihÜ® kapıları bizzat yerinde görme imkanı bulacak.Hayatın ve insanlığın içinden geçtiği vazgeçilmez yapıdır kapılar. Geçmişin izlerini günümüze taşıyan birçok tarihi kapı, bulunduğu yörenin kültür mirasını da sunuyor. çorum'un İskilip ilçesindeki betonlaşmaya karşı direnen İskilip evlerinin kapıları ve kapı tokmakları, Anadolu insanının nezaketini yansıtıyor.

İskilip Belediyesi, bu tarihÜ® değerleri koruma altına alıyor. Kayıt altına alınarak numaralandırılan kapı ve tokmaklar için harita çıkartılacak. İskilip'i ziyaret edenler, numaralandırılmış kapıların haritasıyla tarihÜ® kapıları bizzat yerinde görme imkanı bulacak. Kapılardaki tokmakların hikayesi ise Anadolu insanının inceliğini gözler önüne seriyor. Kapılarda kalın ve ince, iki tokmak bulunuyor. Kalın tokmağın sesi tok çıkıyor, ince tokmak ise tiz sesli. Tok sesli tokmakla kapı çalınırsa ev sahibi bilir ki kapıdaki misafir erkektir ve kapıyı erkek açar. İnce ses ise kapıyı çalanın kadın olduğuna işaret eder ve kapıyı evin hanımı açar. Yine kapıyı çalan akraba veya aileye yakın biriyse ince sesli tokmağı, yabancı ise kalın sesli tokmağı çalar. Ev sahibi, evdeki durumu ona göre belirler. İskilip Belediyesi, kapı ve kapı tokmaklarıyla birlikte tarihÜ® ahşap evleri de korumaya alıyor.

Bir yandan tarihÜ® evlerin doğal yapısına uygun restorasyonunu yaparken diğer yandan 'Kapı Müzesi' projesini hayata geçiriyor. Kapı tokmakları ise restorasyonu tamamlanan ve Kültür Müzesi olarak dizayn edilen İskilip evinde sergilenecek. Haziran ayında ise İskilip Kültür Sanat Etkinlikleri çerçevesinde 'Kapıların Dili Sergisi' düzenlenecek. İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, kapı tokmağının İskilip'te hala devam eden ataerkil yaşam tarzında önemli yer tuttuğunu ve zamana göre beldedeki sosyal, kültürel kimliği belirlediğini söylüyor.

AYşžE TOSUN/Zaman


Geri Dön