22 / 11 / 2024
fuzul

Çorum Koyunbaba Köprüsü restore edildi!

Çorum Koyunbaba Köprüsü restore edildi!

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Bayezit tarafından Çorum'un Osmancık ilçesine inşa ettirilen Koyunbaba Köprüsü, 5 yıl süren restorasyon çalışmasından sonra orijinal haline döndürüldü.




Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Çorum'un Osmancık ilçesinde Kızılırmak Nehri'nin üzerine 1485-1489 yılları arasında yapılan Koyunbaba Köprüsü, 5 sene süren restorasyon çalışmasının ardından orijinal haline getirildi.

Sekizinci Osmanlı Padişahı Sultan 2. Bayezit'in, İpekyolu güzergahındaki Osmancık'ta, kervanların Kızılırmak'ın karşı yakasına geçişini kolaylaştırmak için inşa ettirdiği Koyunbaba Köprüsü, 5 asırdır ayakta kalmayı başarmış nadir eserler arasında bulunuyor. 250 metre uzunluk, 25 metre yükseklik ve 7 metre genişliğe sahip olan 15 kemerli köprü, Anadolu'daki en büyük tarihi köprülerden biri olarak da dikkatleri çekiyor.

Zaman içerisinde kemerlerinden 8 tanesi Kızılırmak'ın taşıdığı toprağa gömülen tarihi Koyunbaba Köprüsü, Karayolları 7. Bölge Müdürlüğünce 2014'te başlatılan restorasyon çalışmalarıyla tekrar ortaya çıkartıldı.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş ile Koyunbaba Köprüsü'ndeki çalışmaları denetledi.

Vali Çiftçi, incelemenin ardından gazetecilere gerçekleştirdiği açıklamada, restorasyonun yüzde 99 tamamlandığını söyledi.

Çalışmaların 10 gün içerisinde tamamlanacağını dile getiren Çiftçi, "Köprünün ilk yapılışı da, bugünkü restorasyonu da yaklaşık 5 yıl sürdü. Şu anda son rötuşları yapılıyor. 10 gün içerisinde tamamlanarak halkımızın kullanımına sunulmuş olacak." diye konuştu.

Karataş ise 5 asırlık köprünün günümüze kadar birkaç kez restore edildiğini ve yıprandığını belirtti.

Köprünün tarihi değerinden dolayı çalışmaların hassas bir şekilde yürütüldüğünü söyleyen Karataş, "Devletimiz, restorasyon konusunda çok hassas davranıyor. Projenin bütün aşamaları detaylı bir şekilde inceleniyor. İlçemizin simgesi olan tarihi köprümüz, 5 yıllık çalışmanın sonunda orijinaline bire bir uygun hale getirildi." dedi.

Osmancık'ın İpekyolu güzergahında bulunan önemli noktalardan bir tanesi olduğunu da belirten Karataş, şöyle konuştu:

"Tarihi kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre geçmişte İran'dan İstanbul'a giden kervanlar, Kızılırmak Nehri'ni ilçemizin bulunduğu bölgeden geçmek durumunda idi. Köprü ihtiyacından dolayı Sultan 2. Bayezit'in emriyle ilçemize 15 kemerli bu köprü inşa ettirildi. Köprünün bir kısmı toprak altındaydı. Karayolları Bölge Müdürlüğünün restorasyon çalışmasıyla köprünün tamamı ortaya çıktı. Biz de belediye olarak çevre düzenlemesi ve ıslah projemizi yürütüyoruz."


Geri Dön