26 / 12 / 2024

Cruise Shipping Miami'de İzmir ve Türkiye’nin geniş çaplı tanıtımı yapıldı!

Cruise Shipping Miami'de İzmir ve Türkiye’nin geniş çaplı tanıtımı yapıldı!

Dünyanın en büyük kruvaziyer fuarlarından olan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Miami kentinde düzenlenen “ Cruise Shipping Miami ”de İzmir ve Türkiye’nin geniş çaplı tanıtımı yapıldı.




Dünyanın en büyük kruvaziyer fuarlarından olan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Miami kentinde düzenlenen “Cruise Shipping Miami”de  İzmir  ve Türkiye’nin geniş çaplı tanıtımı yapıldı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Başkanı Ekrem Demirtaş, Miami’deki fuara 7’inci defa katıldıklarını belirterek, “Kruvaziyer şirketleriyle verimli görüşmeler yaptık. İzmir’e seferi olmayan Royal Caribbean ve Azamara Club Cruises şirketlerini kentimize davet ettik, çok sıcak yaklaştılar” diye konuştu. Demirtaş, bu fuarda da kruvaziyer şirketlerinin limanın yenilenmesi ve kara turlarının çeşitlendirilmesi konusunda taleplerini yenilediklerini belirtti. 


Amerika Birleşik Devleti’nin Miami Kenti’nde düzenlenen Cruise Shipping Miami Fuarı’na 2008 yılından beri aralıksız katılan İzmir Ticaret Odası, bu yıl da 10-13 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenen fuara özel tasarımlı standı ile yer aldı. İzmir Ticaret Odası’nın öncülüğünde, Türkiye Kruvaziyer Platformu şemsiyesi altında gerçekleştirilen organizasyon ile İzmir Ticaret Odası, Çeşme Ulusoy Limanı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Turizm Platformu, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Bodrum, Kuşadası ve Antalya limanlarını işleten Global Ports Holding ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası fuara katılırken, İTO Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Üyesi Mert Pala ve Kruvaziyer Sorumlusu Mine Güneş’den oluştu.


İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Başkanı Ekrem Demirtaş, Miami’deki fuarın dünyada kruvaziyer sektöründe düzenlenen en önemli etkinliklerden birisi olduğunu söyledi. Demirtaş, “İzmir’in 2004 yılında başlayan kruvaziyer yolculuğunda Miami’nin özel bir yeri var, çünkü her yıl fuardan çok önemli görüşmeler ve bağlantılar ile döndük. Bu yıl da 30’uncusu düzenlenen fuara 7’inci defa katıldık, 2008 yılından beri de aralıksız katılıyoruz” diye konuştu. Demirtaş fuarda, Norwegian Cruise Line Destinasyon Gelişimi Başkan Yardımcısı Steve Riester, Carnival Corporation Avrupa Limanlar Gelişim ve Altyapı Kıdemli Başkan Yardımcısı Giora Israel, Aida Cruises Destinasyon Gelişimi Başkan Yardımcısı Kay Uve Marob, Akdeniz Kruvaziyer Limanları (Medcruise) Birliği Başkanı Stavros Hatzakos ile İzmir Liman ihalesi, İzmir’e yapılan seferlerin arttırılması ve şirketlerin talepleri üzerine görüştüklerini söyledi.


ADNAN MENDERES HAVALİMANIN YENİLENMESİ YENİ FIRSATLAR YARATIYOR


Fuarda halen İzmir’e seferleri olmayan Azamara Club Cruises’ın Rota Planlama Başkanı Claudius Docekal, Charter&Incentive Satışlar Müdürü Bruce G. Setloff ve Royal Caribbean Rota ve Güzergah Planlama Müdürü Marc Miller ile de görüştüklerini belirten Demirtaş, “Azamara farklı bir şirket, charter seferleri yapıyor. Özellikle inanç turizmi, arkeoloji, sanat tarihi ile ilgilenen özel grupları taşıyor. Bu seferler için İzmir’in 8500 yıllık tarihi ve eşsiz kültürel zenginlikleri ile Türkiye’deki en uygun noktalardan birisi olduğunu belirterek kendilerini İzmir’e davet ettim. Büyük ilgi gösterdiler, görüşmelerimize yakında İzmir’de devam edeceğiz. Aynı şekilde Türkiye’de alternatifler arayan Royal Caribbean’ı da davet ettik, onlarla da görüşmelerimizi İzmir’de sürdüreceğiz” dedi.


Yaptığı tüm görüşmeler de kruvaziyer şirketi yöneticilerine Adnan Menderes Havalimanı’nın yenilendiğini ve kapasitesinin arttırıldığını söylediğini belirten Demirtaş, “Ay sonunda yenilenen dış hatlar terminalimiz açılıyor. İzmir ile yurtdışı arasındaki direkt uçuşlar da artacak. Bunun sayesinde turistler uçakla gelip İzmir’den kruvaziyer turlarına katılabilir ki bütün dünyada homeport tabir ettiğimiz başlangıç ve bitiş limanları böyle çalışıyor. İzmir’de yenilenen havalimanı sayesinde homeport olma yolunda önemli bir avantaj elde etti. Aynı şey Türk turistler için de geçerli. İzmir’e uçakla gelip, buradan yolculuklarına başlayabilirler. Diğer yandan otellerimiz de artıyor. Bütün bunları anlattığımızda kruvaziyer şirketi yöneticilerine de anlattım, son derece ilgilerini çekti” diye konuştu.


Demirtaş, Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği (CLIA INTERNATIONAL) Başkan Yardımcısı Didier Scallet ile de seyahat acentelerine ve öğrencilere yönelik kruvaziyer turizmi ile ilgili eğitim programlarının İzmir Ekonomi Üniversitesi ile işbirliği içinde yapılması konusunu görüştüklerini belirtti.


KRUVAZİYER FİRMALARININ TALEPLERİ


Yılda 500 bini aşkın turist ağırlayan, üç kez üst üste Avrupa’nın en iyi kruvaziyer destinasyonu seçilen İzmir’in artık tüm dünyada bu sektör içinde bilinen ve önemli bir kent haline geldiğini belirten Demirtaş, “Geldiğimiz bu başarılı noktadan milyonla ifade edilen yolcu sayısına sıçrayabilmemiz için artık yeni bir limana ihtiyacımız var. Liman bu haliyle devam edecekse bile yolcu limanında çok ciddi düzenleme ve iyileştirmeler yapılması gerekiyor. Görüştüğümüz şirket yöneticileri de bunu dile getiriyorlar. Fener, sahil sağlık ve romörkör gibi oldukça yüksek gelen liman ücretlerinde indirim yapılmasını, rıhtım rezervasyon sistemine geçilmesini, yolcu limanının terminalinin iyileştirilmesini istiyorlar. Ayrıca İzmir’de düzenlenecek olan kara turlarının çeşitlendirilmesini, geliştirilmesini, gelen turistlere daha fazla alternatif sunulmasını istiyorlar. Bu talepler zaten bildiğimiz konular. Ücretlerin indirilmesi ve limandaki fiziki şartların iyileştirilmesi için ilgili bakanlıklar nezdinde yeniden girişimler yapacağız” dedi.


KKTC İLE BİRLİKTE İLK KATILIM


31 Ocak 2014’te KKTC’ye yaptığı ziyaretlerde Kıbrıs’ın da turizm alanında İzmir’le birlikte katılması için KKTC Hükümeti’ne davette bulunduğunu hatırlatan Demirtaş, bunun ilk adımının Miami’de atıldığını söyledi. Fuara, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı temsilen Seran Tahiroğlu’nun katıldığını belirten Demirtaş, “KKTC’yi de alternatif bir rota olarak sunduk. Şirketlerin büyük ilgisini çekti, üzerinde çalışmalara başladılar” dedi.


Fuara bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha az katılım olduğunu belirten Demirtaş, “Bunun nedeni sektörde hala global krizin etkilerinin sürmesi. Ama önümüzdeki bir iki yıl içinde kruvaziyer pazarının tekrar canlanması bekleniyor. Bu konjonktürde Brezilya, Çin ve Türkiye öne çıkan pazarlar” dedi.


Fuarın ilk gününde Miami Ticaret Ateşesi Halit Akçağlayan’ın da katılımıyla platform standında kokteyl verilirken, zeybek ve Kafkas oyunlarının da yer aldığı halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı. Stantta ziyaretçilere İzmir’den getirilen incir, nazar boncuğu, kent ile ilgili bilgilerin yer aldığı USB bellek ve İzmir rehberi verildi.  



Yenigün




Geri Dön