24 / 11 / 2024

Çukurova Bölgesel Havaalanı için imzalar yarın atılacak!

Çukurova Bölgesel Havaalanı için imzalar yarın atılacak!

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak Çukurova Bölgesel Havalanı, tamamı özel sektör tarafından yapılan ikinci havaalanı olacak




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedefleri arasında yer alan Çukurova Bölgesel Havaalanının uygulama sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılması beklenen törenle yarın imzalanacak.

Mersin ve  Adana  illeri ile Çukurova bölgesine hizmet vermek amacıyla yapımı planlanan Çukurova Bölgesel Havaalanının ihalesi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından 15 Aralık 2011’de yapılmış ve ihaleye, 357 milyon 71 bin 685 avro yatırım bedeli ve 9 yıl 10 ay 10 gün işletim süresiyle tek teklifi Sky Line ve Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu vermişti.

Sky Line ve Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu ile uygulama sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında Bakan Yıldırım ile Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın katılması beklenen törenle yarın imzalanacak. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak Çukurova Bölgesel Havaalanı, tamamı özel sektör tarafından yapılan ikinci havaalanı olacak ve inşası 36 ayda bitirilecek.

YOLCU KAPASİTESİ 30 MİLYON LOLACAK

İlk aşamada 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak ve büyüyebilir şekilde yapılacak havaalanının kapasitesinin, daha sonra 30 milyona çıkarılması hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon kapasiteli iki havaalanından birisinin Çukurova Bölgesel Havaalanı olması planlanıyor.

Hem iç hem dış hat trafiğine açık olacak havaalanı, konumu itibariyle Adana-Mersin karayoluna, Adana ve Mersin şehir merkezlerine yakın olması dolayısıyla her yere kolay ulaşım imkanı sağlayacak. Bölgenin turizme açık olması dolayısıyla havaalanı bölgeye farklı bir değer katacak. Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm tesisi yapılmak üzere bölgede yer tahsisi yaptığı bölgenin ilerde ikinci bir Antalya olması hedefleniyor.

PROJE KAPSAMINDA YAPILACAKLAR

Çukurova Bölgesel Havaalanı, Yap-İşlet-Devret modeli ile tamamı özel sektör tarafından yapılacak.

İhaleyi kazanan firma, proje kapsamında, pist, ihtiyaç halinde pist olarak da kullanılabilecek paralel taksi yolu, ana pist sonlarında 60 metreye 60 metre emergency pist, emniyet sahaları ve onların sonunda RESA sahaları yapacak. Apron, özel hangarlar bölgesi apronu, kargo terminal apronu, yer hizmet araçları park alanı, iç ve dış hatlar terminal binası, havaalanı oteli, otopark ve bağlantı yolları, VIP binası, CIP binası, kule, kaza yangın istasyonu binası, genel hizmetler-özel hizmetler araç garajı, kara araçları akaryakıt ikmal tesisleri, su deposu, ısı ve güç merkezi, kargo terminali, havaalanı giriş kontrol noktası, apron bariyer binası, çöp toplama ve ayıklama merkezi, regülatör binaları, çevre güvenlik yolu ile sistem ve tesisler ile uçak yakıt hidrant sistemini yapacak.

Sözleşme imzalandıktan ve yer teslimi yapıldıktan sonra 36 ayda inşaat çalışmalarını tamamlayacak firmanın daha sonra işletme süresi başlayacak, işletme süresi bittikten sonra da işletme idareye devredilecek. İhalenin devrinin ardından yapılacak havaalanı kiralama ihalesinde, en yüksek kira teklifini veren firma ihaleyi kazanacak.

Çukurova Bölgesel Havaalanı yapımı için 8 milyon metrekarenin üzerinde bir alan kamulaştırıldı.
AA


Geri Dön