05 / 01 / 2025

Çukurova Mühendislik Günleri 2015 YAPI etkinliği gerçekleşti!

Çukurova Mühendislik Günleri 2015 YAPI etkinliği gerçekleşti!

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Kulübü ve genç İMO tarafından düzenlenen “Çukurova Mühendislik Günleri 2015 YAPI” etkinliği İ. Akif Kansu Salonu’nda gerçekleştirildi..



Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Kulübü ve genç İMO tarafından düzenlenen “Çukurova Mühendislik Günleri 2015 YAPI” etkinliği İ. Akif Kansu Salonu’nda gerçekleştirildi. Mühendislik mesleğinde tecrübeli öğretim üyeleri ve uygulayıcıların konuşmacı olarak yer aldığı, iki gün süren etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.


Mühendislik Mimarlık Kulübü adına etkinliğin açılış konuşmasını yapan öğrenci Bulut Arslan, mühendislik günleri etkinliğini fakültelerinde ilk kez gerçekleştirmenin gururunu taşıdıklarını belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Adana  Şubesine desteğinden ötürü teşekkür eden Arslan, “Öğrenci odaklı bu etkinlikte tecrübeli meslektaşlarımızın bilgilerini, düşüncelerini, bakış açılarını öğrenci arkadaşlarımızla buluşturarak öğrenci sorunlarının, mühendislik eğitimi sorunlarının, mezuniyet sonrası karşılaşacaklarımızın konuşulmasını istedik” dedi.


Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay ise çalışmalarından ötürü öğrencilerini kutladı. Çağatay, İnşaat mühendisliği alanına büyük katkıları olan ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Tankut’un aralarında bulunmasının üniversitelerini gururlandırdığını dile getirdi.


İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer de “15 yıl önce öğrencisi olduğum üniversitede, genç öğrenci arkadaşlarımızın hazırladığı mesleki bir etkinlikte İMO Adana Şube Başkanı olarak yer almaktan dolayı çok mutluyum. Bu etkinlikte üç nesli bir araya getirdiniz; bilginin, tecrübenin, genç bakışın karşılıklı paylaşımını sağladınız. Meslek Odamız her zaman sizin yanınızda olacaktır” dedi.


TANKUT: “SAĞLIKLI BİR YETKİN MÜHENDİSLİK DÜZENİ ŞART”

Açılış konuşmalarının ardından ilk gün oturumlarına geçildi. “Değişirken Değişmeyen İnşaat Mühendisliği” başlığını taşıyan ilk sunumu, inşaat mühendisliği alanında önemli araştırmaları ve katkıları olan, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Tankut gerçekleştirdi. Tankut, nitelikli mühendis olmanın sadece üniversite eğitimine dayanmadığını, özellikle de şimdiki eğitim sisteminde bunun zor olduğunu belirterek öğrencilere bilimin ve tekniğin, sorgulamaya ve araştırmaya dayandığını anlattı. Mühendislik alanında muhakemenin ve etik değerlerin önemine ve özgün çözüm üretmeye işaret eden Tankut, “temel eğitimin bu denli yozlaştığı, mühendislik eğitiminin bu denli zayıfladığı Türkiye’de, uygulama düzeyini yükseltmenin tek yolu; Sağlıklı bir Yetkin Mühendislik Düzeni” diye konuştu.


BİÇER: ‘5 OCAK’IN AVM OLMASINI ENGELLEDİK’

Günün “Toplumcu Mühendislik” başlıklı ikinci oturumunda ise TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, İMO onur Kurulu Üyesi Abdullah Bakır, İMO Adana şube Başkanı Nazım Biçer yer aldı. İlk konuşmacı Nazım Biçer, öğrenciliği döneminde İMO’yla nasıl tanıştığını anlattı. Biçer “Bu bağ benim hem mesleki hem toplumsal konularda bakış açımı genişletti; yaşadığım şehrin sorunlarıyla ilgilenmemin yolunu açtı. Açtığımız davayla 5 Ocak stadyum alanında AVM ve çok katlı konutların yapılmasını engelledik. Mahkeme planları iptal etti. Toplumcu mühendisliğin de işte tam böyle bir şey olduğuna inanıyorum; mesleğini, yaşadığı şehri, çevreyi, insanı önemsemek” şeklinde konuştu.


BAKIR: ‘KAMU YARARI HİÇE SAYILIYOR’

İMO Onur Kurulu Üyesi Abdullah Bakır ise “bugün mühendislik, mimarlık meslekleri kamu yararı hiçe sayılıp, sadece sermaye gruplarına hizmet sunmaya zorlanılıyor, evlerimiz kentsel dönüşüm bahanesi ile yıkılıyor, derelerimiz, enerji bahanesi nedeniyle barajlara hapsediliyor. Mühendislik mesleği, toplumsal sorumluluklarından arındırılmış, örgütsüz topluluk hale getirilmeye çalışılıyor. Bizler; şehirlerin insanlar için planlanmasını savunan, doğanın katledilmesine, özelleştirmelere, piyasalaşmaya karşı emekten ve halktan yana toplumcu mühendis ve mimar olmayı tercih ettik. Sevgili öğrenciler, sizleri bilginin ve emeğin yanında birlikte üretmeye çağırıyoruz” sözleriyle toplumcu mühendisliğin önemine işaret etti.


SOĞANCI: “TMMOB BİLİM VE TEKNİĞİ İNSANLA BULUŞTURAN BİR ÖRGÜTTÜR”

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nin (TMMOB) bilim ve tekniği insanla buluşturan bir örgüt olduğunu, TMMOB’nin çalışmalarında mühendislik mesleğinin insan odaklı yürütülmesini, mesleki ve toplumsal gelişmenin sağlanmasını esas aldığını anlattı. Soğancı “Mühendislik hayatın her alanına değen bir meslektir. Bilim ve tekniğin yol göstericiliğinde yol alan toplumcu mühendislik için öncelikle mesleğinizi çok iyi bileceksiniz. Toplumcu mühendisliğin ikinci temel yanı da meslek alanları üzerinden ülkeyi anlamak, tanımak ve söz söylemektir” dedi.

Birinci gün programı, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Yapısal Çelik Derneği (TYÇD) Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Özdil’in “Sürdürebilirlik” ve “Çelik Yapılarda Uygulamalar ve Proje Aşamaları” sunumları, ardından HILTI Mühendislik Biriminin “Yapı Malzemesi ve Teknolojileri” sunumuyla tamamlandı.


MÜHENDİSLİKTE KADIN DA KONUŞULDU

İkinci gün Sabah oturumlarında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Öcal’ın “Sözleşme Yönetimi” sunumu, İş Güvenliği Uzmanı Beste Ardıç’ın yer aldığı “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” oturumu gerçekleştirildi.


Oturumlara verilen aranın ardından İMO Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Argunşah ve İMO Kadın Komisyonu üyesi Gülru Yıldız’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Mühendislikte Kadın” oturumu gerçekleştirildi. Argunşah ve Yıldız salondakilerin aktif olarak düşüncelerini dile getirdiği bir atmosferde geçen sunumlarında, mühendislik mesleğinde kadınların yer alışının tarihini anlattılar. Kadın mühendislerin günümüzde yaşadıkları sorunların toplumsal yaşamın sorunlarından kaynaklandığına dikkat çeken Argunşah ve Yıldız, kadınların işte, siyasette, yaşamın tüm alanlarında aktif katılımını sağlanmanın ülkenin ortak sorunu olduğunu dile getirdiler.İkinci gün BTÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Baran Aydın’ın “Kıyı Mühendisliği” ve SIKA Mühendislik Biriminin “Yapı Malzemeleri ve Teknolojileri” sunumları ile tamamlandı.


Milliyet


Geri Dön