05 / 05 / 2024

Çukurova Üniversitesi'nde rüşvet klima davası!

Çukurova Üniversitesi'nde rüşvet klima davası!

Çukurova Üniversitesinin müteahhitliğini yapan Cumali Kurtar, 2004-2010 yıllarında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlunun kendisinden, dönemin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cahit Kavak aracılığıyla 300 bin lira aldığını ileti sürdü



Çukurova Üniversitesinde 2 memur evlerine rüşvet klima taktırınca...

Çukurova Üniversitesinin müteahhitliğini yapan Cumali Kurtar, 2004-2010 yıllarında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlunun kendisinden, dönemin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cahit Kavak aracılığıyla 300 bin lira aldığını, zamanında bitirdiği iş için haksız yere 250 bin lira ceza kestiğini, tamamlamadığı işler için hak edişler ödeyerek, yarım kalmış işleri bedel ödemeden kendisine yaptırdığı iddiasıyla Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) suç duyurusunda bulundu. 

YARGILANSINLAR DEDİ

YÖK yaptığı incelemede, Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanları Nüvit Günay ve Özkan Güğercin, Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Şube Müdürü Remzi Çalışır ve kontrol mühendisi Mehmet Akif Bilmezin yargılanmasına karar verdi. YÖKün bu kararına Rektör Akınoğlu ile diğer üniversite yöneticileri Danıştaya başvurarak itiraz etti. Danıştay 1inci Dairesi itirazı görüşüp, Rektör Prof. Dr. Akınoğlu ile diğer üniversite yöneticilerinin,  Adana  Sulh Ceza Mahkemesinde Görevi kötüye kullanmak suçunu içeren, TCKnın 257nci maddesine göre, 6 ila 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanmalarına karar verdi. Danıştayın kararında, Rektör Akınoğlu ile diğer tutuksuz şüpheliler hakkındaki iddialar da ayrıntılı olarak belirtildi. Kararda, Akınoğlu ile birlikte 5 yöneticinin, Çukurova Üniversitesi ısı merkez inşaatını yapan Kutlugün firması ile Karataş Meslek Yüksek Okulu inşaatını yapan Burç inşaat firmasına, tamamlamadıkları işler için tamamlanmış gibi hak ediş ödemek, yarım kalan inşaatı şikâyetçi Cumali Kutlara bedel ödemeden tamamlattırmak, projelerine göre eskiz yapılan Çukurova Üniversitesi merkezi derslik ve idari blok inşaatı ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu binası ikmal inşaatının kabulünü yapmak ve 8 bin 192 metrekare seramik alan için yükleniciye 10 bin 73 metrekare seramik alan üzerinden ödeme yaparak kamu zararına neden olmak. Çukurova Üniversitesinin ihale ve yapım işlerini yürütmek ve denetlemekle görevli Nüvit Günay ve Remzi Çalışırın, evlerine aldıkları klimanın bedelini üniversitenin yapım işleri yüklenicisi şikâyetçi Cumali Kurtara ödetmek suretiyle çıkar sağlamak yoluyla kurumu zarara uğrattıkları ileri sürüldü.

5 KLASÖRLÜK DAVA

Danıştay, kararında diğer suçlamalarla ilgili tutuksuz sanıkların yargılanmasına gerek görmediğini belirtti. Danıştay 1inci Daire, kararı ve dava dosyasını Adana Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Yaklaşık 5 klasörden oluşan davanın, Adana 6ncı Sulh Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verildi. Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu ve diğer üniversite yöneticileri önümüzdeki günlerde yargılanmaya başlanacak.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ile 4 üniversite yöneticisi hakkında, müteahhitlere tamamlamadıkları işler için hak ediş ödeyip evlerinin klimalarını taktırdıkları ve bu yolla kurumu zarara uğrattıkları iddiasıyla dava açıldı. Savcı rektör için 6 yıl, diğer kişiler için 3 yıla kadar hapis cezası istedi
Habertürk


Geri Dön