27 / 11 / 2024

çukurova'nın satacağı Yeniköy Korusu'nda yapılaşma mümkün!

çukurova'nın satacağı Yeniköy Korusu'nda yapılaşma mümkün!

çukurova Holding, Yapı Kredi Bankası'nın kurucusu Kazım Taşkent'in mirası olan İstanbul'daki koruları satışa çıkardı. Holding, gazetelere ilan vererek Yeniköy'deki Sait Halim Paşa Korusu için yatırımcılardan teklif istedi




Koruların imara açık olmaması nedeniyle satışının zor olacağı düşünülüyor. Ancak Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhcu, anayasa ve yasalarla koruma altında olan koruların ve tarihi köşklerin bir 'oldu-bitti-ye' getirilebileceğine dikkat çekerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı göreve çağırdı.

çukurova Holding, Yapı Kredi Bankası'nı Koç Holding-Unicredit ortaklığına satarken opsiyonlu bir satış maddesi ekleyerek banka mülkiyetindeki koruları satma hakkı aldı. Anlaşmaya göre, koruların satışından elde edilecek gelir çukurova'nın borcundan düşülecek, kalan bölüm de holdingin olacak. çukurova Holding 2006 yılında da koruları satışa çıkarmış, ancak 100 milyon dolar değer biçilen korulara alıcı bulunamamıştı.

Holding geçen hafta gazetelere ilan vererek koruları tekrar satışa çıkardı. İlk verdiği ilanda 'İstanbul'un en gözde merkezlerinde bulunan Bağlarbaşı Korusu ve Yeniköy Korusu için yatırımcılardan teklif alınacaktır' duyurusu yapan çukurova, daha sonra bir düzeltme yayımladı.

Düzeltilmiş ilanda Bağlarbaşı Korusu satıştan çekildi, sadece Sait Halim Paşa Korusu olarak da bilinen Yeniköy Korusu için yatırımcılardan teklif istendi. Abdülmecit Efendi Korusu olarak da bilinen Bağlarbaşı Korusu'nun durumuyla ilgili haziran ayında bir gelişme yaşanmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koru içinde son Osmanlı veliahtı Abdülmecid Efendi için yaptırılan Köşkü'nü sosyal tesis yapmak için prensipte anlaşmaya varılmıştı.

şžu an satışa çıkarılan Yeniköy Korusu, 9.2 hektarlık alana sahip. Koruda bulunan sakız ağacı, gladiçya, gümüşi ıhlamur, servi, himalaya ve toros sedirleri, selvi, findik, menengeç, defne, gürgen, akçaağaç ve fıstık çamlarının hepsi kayıtlı. Ziyarete kapalı olan koru, imara kapalı içindeki tarihi köşk de koruma altında. 1950'lerde Kazım Taşkent tarafından Yapı Kredi Bankası bünyesine kazandırıldı.

FİİLEN YAPILAşžMA MÜMKÜN

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, koruların yapılaşmaya açılmasının hukuken mümkün olmadığını dile getirerek 'Ancak hükümetin ve yerel yönetimin uygulamalarına bakacak olursak koruların fiilen yapılaşmaya açılması gündeme gelebilir' dedi. Koruların, ticarete ve turizme açılmasının, yaygın ve yoğun kullanımının korulara zarar vereceğini vurgulayan Muhcu, koruların barındırdığı ağaç, bitki örtüsü ve tarihi eserler nedeniyle değerli olduğunu söyledi. Muhcu, yapılan son düzenleme ile doğal sit'lerin çevre ve şžehircilik Bakanlığı 'na, kültürel sitlerin Kültür Bakanlığı 'na bağlandığını anımsatarak 'Bu, koruların yapılaşmaya açılması için atılan ilk adımdı. Kimi yatırımcılar son gelişmelerden cesaret alıp koruları satmaya ve satın almaya karar verebilirler. Kültür Bakanlığı, korularda sit özelliği taşıyan kültürel değerlere sahip çıkmalı. Yoksa korular betonlaşarak yok olabilir ' diye konuştu.

CUMHURİYET


Geri Dön