02 / 05 / 2024

Cumalıkızık'a proje izni çıktı!

Cumalıkızık'a proje izni çıktı!

700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık'ı tarihi dokuya zarar vermeden yeniden şekillendirecek imar planına Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu onay verdi. Cumalıkızık'ın kültür turizminin merkezi yapılması hedefleniyor.



700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık'ı tarihi dokuya zarar vermeden yeniden şekillendirecek imar planına Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu onay verdi. Turizm merkezi olarak kentsel dönüşümde önemli rol oynayan Cumalıkızık, eski ihtişamına yeniden kavuşacak. 


Yıldırım Belediye'si UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Cumalıkızık'ı kültür turizminin merkezi yapmak için kolları sıvadı. Dünya mirası Cumalıkızık'ı yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline getirmeyi amaçladıklarım ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Bu kapsamda hazırlanan ve bölgenin hem yerli hem yabancı turistler için önemli bir çekim merkezi haline gelmesini ve tarihi mirasa zarar veremeden köyün yeniden şekillenmesini sağlayacak olan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı, Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan yapılan incelemeler sonrası onaylandı. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Cumalıkızık'ta 7 bölge, çevre düzenlemesi ve mimari projeler yapılarak Osmanlı'nın kuruluş günlerine tanıklık eden tarihi dokuya zarar verilmeden eski kimliğine yeniden kavuşacak" dedi. 


Tarihi dokuya zarar verilmeyecek Cumalıkızık'ın Bursa'nın en iyi kimliği olduğunu belirten Edebali, "Şehrimizin gözbebeği Cumalıkızık kadim medeniyetimizin temellerinin atıldığı 700 yıllık miras. 

Bir yerin kimliğini belirleyen özellikler var. Bu evler de bizim kimliğimiz. Anıtlar Yüksek Kurulu'nca onaylanan bu proje ile Cumalıkızık tarihi dokusuna zarar verilmeden yeniden şekillenecek" dedi. 

Cumalıkızık için yaptıkları çalışmaların ulusal anlamda ödüle layık görüldüğünü de hatırlatan Edebali, "81 ilde eğitim gören 3 bin üzerindeki üniversite öğrencisinin katıldığı 'Genç Türkiye Zirvesi 2015'de anlamlı bir ödül aldık. 


50 adayın olduğu kategoride Cumalıkızık restorasyonu ile 'Kültürel Zenginlikleri Yaşatma Ödülü nün sahibi olduk" dedi. Edebali, Yıldırım'a çağ atlatacak kentsel dönüşüm projesinde Cumalıkızık'ın turizm merkezi olarak kilit rol oynayacağı kaydetti. 



Dünya




Geri Dön