Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul'la ilgili bir adım atmamız şart!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin Türkiye için önemini anlattı. Proje kapsamında yapılacaklara ilişkin detaylı bilgiler paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul'un, İstanbul Boğazı'ndan 13 kat daha güvenli olduğuna dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Kütüphane Söyleşileri’nin 3'üncüsünde doktora öğrencileriyle görüştü. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; görüşmede bir öğrenciden Kanal İstanbul projesine ilişkin soru geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, soruya yanıt verirken projenin Türkiye için önemine de değindi. Kanal İstanbul'un 11 yıllık bir proje olduğuna dikkat çeken Cumrhubaşkanı Erdoğan, bunun adımının İstanbul Büyükşehir Başkanlığı sürecinde atıldığını belirtti.
Erdoğan, Kanal İstanbul projesiyle bir adım atılmasının şart olduğuna dikkat çekerek, İstanbul Boğazı'nın bir çevre katliamı için her an bir tehdit meydana getirebileceğini söyledi.
İstanbul Boğazı'nın özellikle virajlı özelliği sebebiyle gemilerin bazı yerlerde "dümen kilitlenmesi" ismi verilen durumla karşılaşabildiğine, manevra yapamaz duruma gelebildiğine vurgu yapan Erdoğan, İstanbul Boğazı'nda daha önce meydana gelen kazaların altını çizdi.
"İstanbul Boğazı'nın bu trafiği daha fazla taşıması mümkün değil"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:
"Bu felaketlerden bizim de ders çıkarmamız lazım. Özellikle yılda 45 bin geminin geçiş yaptığı İstanbul Boğazı'nın bu trafiği daha fazla taşıması mümkün değil. Yapılan projeksiyonlar 2050 yılında bu rakamın 78 bini bulacağını gösteriyor, trafik devamlı artıyor. Oysa Boğaz'ın güvenlik gemi geçiş kapasitesi sadece 25 bin. Boğazı gemi geçişlerine kapatamayacağımıza göre, artan trafiği karşılamak için artık elimizde tek imkan vardı, o da Kanal İstanbul."
Kanal İstanbul projesi kapsamında bulunan, 500 bin kişi kapasitesi olan yerleşim alanlarının da kurulması yönünde de karar aldıklarını, bunun projesinin kaliteli bir şehircilik anlayışıyla sürdürüldüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul ve Türkiye'de de şehircilik planlaması adımlarının atıldığını vurguladı.
Erdoğan, İstanbul'da farklı ilçelerde deprem riski bulunan yapılarda yaşayan vatandaşlara proje kapsamındaki yerleşim alanlarının çözüm olacağının altını çizerek, böylece vatandaşların deprem riskinden uzaklaşmış olacağını belirtti.
Kanal İstanbul projesinin her iki tarafında hayata geçirilecek olan yerleşim yerlerinin yatay mimari esas alınarak ve zemin artı 4 ya da en fazla zemin artı 5 kat şeklinde yapılacak olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, projede 11 ayrı üniversiteden 51 bilim insanının olduğu toplam 204 uzmanın görevde bulunduğunu sözlerine ekledi.
Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı'ndan 13 kat daha güvenli
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bu görevin neticesinde de kanalın uzunluğu Karadeniz'den Marmara'ya 45 kilometre, genişliği minimum 275 metre, derinliği 20,7 yani 21. Yapılan etütler, Kanal İstanbul'daki gemi trafiğinin Boğaz'a göre 13 kat daha güvenli gerçekleşeceğini bize gösterdi. Şimdi 13 kat daha güvenli bir durum söz konusu olduğuna göre, hala İstanbul Boğazı'nda direnmemizin bir anlamı var mı? Tanker, büyük yük gemileri... Artık bunlara İstanbul Boğazı'nı kapayıp, hepsini bizim Kanal İstanbul'a kaydırmamız gerekecek.
Bütün bunlarla beraber ülkemize çağ atlatacak böyle bir projeyi tabii muhalefetin insafına bırakamayız. Şu anda bizim Kanal İstanbul'la ilgili hedefimiz birinci derecede, çevre tehdidinin ortadan kaldırılması. İkincisi, İstanbul'da bugüne kadar yaşanmış bütün o kazalardan büyük oranda kurtulmak. Üçüncüsü, çok daha sağlıklı bir deniz trafiğini sağlamak."
Halk, Kanal İstanbul'u destekliyor mu?