29 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’de şehir kurmak istiyoruz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’de şehir kurmak istiyoruz!

Türk müteahhitler mülteci sorunu için elini taşın altına koymaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Suriye’de şehir kurmak istiyoruz’ açıklamasına TOKİ ve Türk gayrimenkul sektöründen tam destek geldi.



Neredeyse bütün dünya büyük insanlık krizini uzaktan seyrederken, Türk müteahhitler elini taşın altına koymaya hazır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Latin Amerika seyahatinde gazetecilere yaptığı ‘Suriye’de şehir kurmak istiyoruz’ açıklaması, Türk inşaat sektöründe de yankı uyandırdı ve Cumhurbaşkanı'nın "Bu işi bir yılda bitiririz" çıkışına tam destek geldi.  


LİDERLİĞE OYNUYORUZ 


Türk inşaat sektörü halen dünya çapında Çin’den sonra ikinci konumda. Hızla büyüyen ve dünyada liderliğe oynayan Türk gayrimenkulcülerin başarısı uzun süredir dünya çapında dikkat çekiyor. Yabancı yatırımcılar Türk şirketleriyle farklı pazarlarda ortak iş yapmak için fırsat yaratmaya çalışırken pek çok ülke de Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) modelini ve  TOKİ  projelerini izliyor ve kurumu kendine model alıyor. 


YETERLİ KAPASİTEYE SAHİBİZ


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son açıklamaları üzerine AKŞAM'ın sorularını yanıtlayan TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, “Görev verilmesi halinde yurtdışında bu tarz projeler geliştirip uygulayabilecek kapasiteye sahibiz" dedi. Türkiye’deki inşaat sektörünün son yıllarda yurtiçi ve yurtdışında büyüyerek geliştiğini vurgulayan Turan, kamu kuruluşu olarak TOKİ’nin ve özel sektörün yurtdışında yapmış olduğu başarılı uygulamaların, Türk müteahhitlere olan güveni arttığını söyledi. TOKİ’nin bilgi birikimini yabancı ülkelerle de paylaştığını anlatan Turan, “Özellikle gelişmekte olan ülkelerin buna çok ihtiyacı var. Bu bilgi, bu knowhow ihracatını yaparken de yine müteahhitlerimizle birlikte hareket edeceğiz" diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’de şehir kurmak istiyoruz!



Yardım amaçlı konut üretimi


TOKİ’nin yurtdışında yardım amaçlı projeler de gerçekleştirdiğini belirten Turan, "TOKİ, yurt dışında 4 ülkede (Pakistan, Endonezya, Srilanka, Somali) tamamen yardım amaçlı 6 bin 200 konut, hastane, okul, kültür ve dini yapılardan oluşan tesisleri ilgili ülkelere teslim etmiştir" dedi. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’de şehir kurmak istiyoruz!


İran'da yaptık, Suriye'de de yaparız 


Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu da Suriyeliler için şehir projesi hayata geçerse, dahil olmaya hazır olduklarını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi, Türk inşaat sektörü güçlüdür. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla biz üzerimize düşen sorumluluğu almaya hazırız. Daha önce de İran’da 100 bin konutluk büyük bir projeye imza atarak, dünyada tek kontratla imzalanan en büyük konut projesini hayat geçirdik. Tamamlandığında yaklaşık olarak 500 bin kişi bu evlerde oturacak” dedi.


Akşam/ Şenay Büyükköşdere 





Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Şili'den Suriye konusunu değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama'ya da, Putin'e de, diğer AB üyesi ülkelerin liderlerine de Suriye topraklarının kuzeyinde şehir kurma teklifinde bulunduğunu söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şili ziyaretindeki birinci gündem maddesi Suriye oldu. BM Latin Amerika ve Karayipler Ekonomi Komisyonu'nda konuşan Erdoğan, "Türkiye'nin bulunduğu coğrafya bu sorunların ve yol açtığı trajedilerin en yakından hissedildiği yerdir. Yani biz şu anda damdan düşmüş vaziyetteyiz. Neyin ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bu tribünden maç izlemeye benzemez bu işin içinde yaşamayı gerektirir" dedi. 


Erdoğan, Esad yönetimine atıfta bulunarak, vatandaşlarının haklı demokratik taleplerini görmezden gelen rejimlerin sadece tüm dünyada istikrarı tehdit ettiğini belirtti. Güçlü olanın "Ben haklıyım" dediği bir dünyanın barışı isteyenlerin dünyası olamayacağını söyleyen Erdoğan, "Tam aksine haklı olanın güçlü olduğu bir dünya bizim dünyamızdır. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Suriye krizinin trajik sonuçları her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Şam yönetimi 2011 yılının Mart ayından beri kendi halkına terör ve şiddet uyguluyor. Suriye'de ölen insanların sayısı ne kadar, 400 bin. Bunlar nasıl öldürüldü konvansiyonel silahlarla. Bunların içinde bin 500, 2 bin kimyasal silahlarla öldürülenler var. Esad rejimini defalarca uyardık. Bu uyarılarımızı dinlemediği gibi sivil halka karşı varil bombaları balistik füzelerle savaşın şiddetini arttırarak sürdürüyor" diye konuştu. 


Biz inşaatta mahir bir ülkeyiz 


Erdoğan, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere kapılarını açtığını belirterek, şunları dile getirdi: "Keşke gücümüz yetse de bütün kampları konteyner kamp haline dönüştürsek, ama bunu yapmanın ötesinde ben Sayın Obama'yla da, Sayın Putin'le de, diğer AB üyesi ülkelerin liderleriyle de G-20'de tek tek konuştum ve kendilerine şunu teklif ettim; Suriye topraklarının kuzeyinde bir şehir kuralım. Biz inşaatta mahir bir ülkeyiz. Bir donörler oluşsun verilecek destekle oralarda konutlar inşa etmek istiyoruz. Gerek Suriye'den çıkacak olan mültecilere gerekse Türkiye'deki mültecilere biz oralarda konutlar yapalım. Bunun için iki şey çok önemli terörden arındırılmış bölge ki, bu bölge var. Ama bir de uçuşa yasak bölge ilan etmemiz gerekir ki, bu insanlar korku içinde olmasın, yaşamasınlar. Ne yapacağımızı sordular okullarını yapacağız, hastanelerini yapacağız. Örneğin 500 metre karelik her birine birer yer bunun için de 100-150 metrekarelik konutlar yapmak suretiyle onları oraya taşıyalım çok güzel dediler ama hala cevap bekliyoruz". 



Yurt Gazetesi


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Şili'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Latin Amerika ve Karayipler Ekonomi Komisyonunda konuştu

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, ''Keşke gücümüz yetse de bütün kampları konteyner kamp haline dönüştürsek, ama bunu yapmanın ötesinde ben sayın Obama’ya da sayın Putinle de, diğer AB üyesi ülkelerin liderleriyle G-20 de tek tek konuştum ve kendilerine tek tek şunu teklif ettim: Suriye topraklarının kuzeyinde bir şehir kuralım. Biz inşaatta mahir bir ülkeyiz. Bir donörler oluşsun verilecek destekle oralarda konutlar inşa etmek istiyoruz.


Erdoğan Şili'de konuştu: 9 milyar doları aşmış vaziyette!

 

Gerek Suriye'den çıkacak olan mültecilere gerekse Türkiye'deki mültecilere biz oralarda konutlar yapalım. Bunun için iki şey çok önemli terörden arındırılmış bölge, ki bu bölge var. Ama bir de uçuşa yasak bölge ilan etmemiz gerekir ki bu insanlar korku içinde olmasın, yaşamasınlar. Ne yapacağımızı sordular okullarını yapacağız, hastanelerini yapacağız. Örneğin 500 metre karelik her birine birer yer, bunun için de 100-150 mt karelik konutlar yapmak suretiyle onları oraya taşıyalım çok güzel dediler ama hala cevap bekliyoruz.'' ifadelerini kullandı.


Vatan


Geri Dön