27 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Caracas'ta cami inşaatı için yer talebi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Caracas'ta cami inşaatı için yer talebi!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela'nın talebi üzerine Caracas'ta iki ülke dostluğuna yaraşır bir cami inşa etmeyi planladıklarını söyledi. Erdoğan, ''Kendilerinden yer talebinde bulundum" diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, gerçekleştirdikleri baş başa görüşmelerinin ardından Miraflores Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, basın toplantısında konuşan Türkiye'den Venezuela'ya Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyetini söyledi.

Erdoğan, "Sömürgecilere karşı verdiği mücadele ile adı tarihe ve gönüllere kazınan Simon Bolivar'ın memleketinde olmaktan duyduğum mutluluğu ayrıca belirtmek isterim. Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnükabul için teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.

Maduro ile baş başa görüşmelerinde özellikle Türkiye ve Venezuela arasında şu ana kadar atılan adımlar ve bundan sonra neler yapılabileceğini hem ikili hem de bölgesel anlamda değerlendirme fırsatı olduklarını ifade eden Erdoğan, ikili ilişkilerde son dönemlerde yakalanan ivmeyi çeşitli düzeylerde tesis ettikleri diyalog mekanizmalarına borçlu olduklarını belirtti.

Venezuela'yı Latin Amerika açılım politikalarında önemli bir konumda değerlendirdiklerini söyleyen Başkan Erdoğan, "İlişkilerimizde son iki yılda yakalanan büyük ivmeyi muhafaza etmekte ve ilişkilerimizi daha da ileriye taşımakta kararlıyız. Gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, ticari, kültürel her alanda bu ilişkilerimizi geliştirmenin kararlılığı içerisindeyiz. Bugünkü ziyaretimle birlikte artık yeni bir safhaya geçtiğimize inanıyorum." dedi.

Ticari ve ekonomik ilişkilerin son dönemde büyük bir geliştiğini ifade eden Erdoğan, "2017'de 154 milyon dolar civarında olan ikili ticaret hacmimiz 2018'in daha ilk 9 ayında 1 milyar doları aşmış vaziyette. Ekonomilerimiz birbirleriyle yarışmıyor tam tersine birbirlerini tamamlıyor. Birbirimizle rekabet etmememiz yeni işbirliği imkanları ve ortak yatırım potansiyeli sağlıyor" açıklamasında bulundu.

Türkiye Venezuela arasındaki beşeri ve ticari münasebetlerin bu seferlerin de katkısıyla daha da güçleneceğine inandığını belirten Erdoğan, "Altyapı, inşaat, sivil havacılık, savunma sanayi, enerji, madencilik, sağlık, tarım ve turizm gibi pek çok alanda bilgi ve tecrübelerimizi paylaşabiliriz. Venezuela'nın talebi üzerine Caracas'ta iki ülke dostluğuna yaraşır bir cami inşa etmeyi planlıyoruz ve kendilerinden yer talebinde bulundum ve kendileri de buna olumlu bir yaklaşım göstermek suretiyle gerçekten milletimin de memnuniyetini böylece ifade etmiş olayım" dedi.

Karakas'taki iki FETÖ okulunun kapatılmasına yönelik bir soru üzerine konuşan Erdoğan,  "Bu terör örgütü FETÖ'nün 160 ülkede faaliyeti var. Bu ülkelerden bir tanesi de Venezuela'ydı. Ben, bunu değerli dostuma bildirdikten sonra geçenlerde burada iki tane okul kapatılarak Maarif Vakfımıza devredildi. Bunun dışında bazı adımları kendileriyle paylaştık. Bu bizim dayanışmamızın, dostluğumuzun en güzel nişanesidir. Bunun yayılarak genişleyeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Simon Bolivar'ın kabrini ziyareti sırasında  çocuk ve gençlerden oluşan büyük bir konser ekibi gördüğünü anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Sordum, dedim ki kaç kişi? Bana bilgi veren arkadaşımız şunu söyledi: '1 milyon 48 bin Venezuela genelinde bu şekilde yetiştirmekte olduğumuz çocuklarımız var.' Bu hakikaten sosyal devlet anlayışında çok muhteşem bir tablo. Çünkü nüfus ve buna baktığımız zaman 32'de bir gibi bir orana tekabül ediyor. Böyle bir adımı atmak, her devlette rastlanan bir şey değil. Bu çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan çekerek müzikle, sanatla iç içe olmasını sağlaması bakımından büyük önem arz ediyor. Sayın Başkan'ı da bundan dolayı ayrıca tebrik ettim. Darısı başımıza..."

İki ülke arasında yapılan anlaşmalarla bölgeye nasıl bir mesaj verilmek istendiğine ilişkin soruyu cevaplandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz kiminle dostluk kuracağımızı, kiminle ticari ilişkilerde bulunacağımızı bir yerlerden izin alarak mı yapacağız? Eğer biz bağımsız bir ülkeysek, halkının iradesiyle hareket eden bir ülkeysek... Benim nüfusum 81 milyon, halkımın iradesiyle iş başına gelmişiz, biz birilerinden icazet alarak, izin alarak faaliyette bulunmadık bugüne kadar, bundan sonra da bulunmayız. Bizim izin alacağımız tek merci vardır, o da halkımızdır. Ne zaman alırız? Seçimden seçime halkımızın karşısına gideriz, halkımız onayını verirse yola devam ederiz. Onay vermezse yola devam edemezsin, çekilirsin bir köşeye" dedi. 


Geri Dön