Sektörel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dar gelirliye müjde!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İkinci 100 Günlük Eylem Planı ile yaklaşık 24 milyar TL'lik 454 çalışmanın tamamlanacağını açıkladı. Erdoğan program kapsamında 10 bin aileye sosyal konut satışı yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ikinci 100 Günlük Eylem Planı tanıtım toplantısında, 3 Ağustos 2018'de kamuoyuna ilan edilen 100 Günlük icraat Programı'nın sonuçlarını ve ikinci 100 günde gerçekleştirilecek hizmet ve projeleri anlattı.

TOKİ Haber'de yer alan habere göre, ilk 100 günde hayata geçirilen 400 çalışma için öngörülen 43 milyar TL bütçe maliyetini tasarruf yaklaşımıyla 37,3 milyar TL düzeyinde tuttuklarını anlatan Erdoğan, çalışmaların aynı hassasiyet ve titizlikle devam edeceğini belirterek, ikinci 100 günlük hedeflerini açıkladı. Bürokraside devletin işleyişini hızlandıracak, verimliliğini ve etkinliğini artıracak bazı adımlar attıklarını söyleyen Erdoğan, illere verilen hizmetlerin takibi ve tespiti için 81 il Karnesi Projesi'ni devreye alacaklarını, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı hazırlayacaklarını, vatandaşa sunulan hizmetlerin yüzde 95'inin e-devlet sistemiyle bütünleştirileceğini, güçlü ve fonksiyonel bir tüketici koruma sistemi oluşturacaklarını ve şehirlerin estetiğine zarar veren tabela kirliliğiyle daha yoğun mücadele edeceklerini kaydetti.

İKİNCİ 100 GÜNDE KAPSAM GENİŞLİYOR

Yeni eylem planıyla hayata geçirilecek çalışmaların kapsamı genişletilirken; yargıya hâkim ve savcı yardımcılığı müessesinin kazandırılması, çocuk işçiliğiyle mücadele birimlerinin kurulması, Aile Sosyal Destek Programı'nın yaygınlaştırılması. Uluslararası Yaşlılık Şûrası'nın düzenlenmesi, Millet Bahçeleri ve Sıfır Atık Projesi'nin yaygınlaştırılması, yeni gençlik merkezlerinin hizmete alınması, yüksek teknoloji yatırımlarına alternatif finansman için Türkiye Kalkınma Fonu'nun kurulması sağlanarak, sağlık, eğitim, kültür ve turizmde birçok yeni uygulama hayata geçirilecek.

AYNI FREKANSTAYIZ

Gençlere dönük nitelikli çalışmaların hedeflendiği program kapsamında; üniversitelerin tamamında kariyer merkezleri oluşturulması, Aynı Frekanstayız adlı gençlik radyosunun kurulması, gençlik merkezlerinin 24 saat açık tutulması ve üniversitelerde dijital okuryazarlık eğitiminin başlaması yer alıyor. Ayrıca çoğu kadın ve gençlerden oluşan 200 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

81 İLDE MİLLET BAHÇESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci 100 günde millet bahçelerinin 81 ilin tamamında hayata geçirileceğini belirterek, daha yeşil, yaşanabilir şehirler için 41 kilometre bisiklet yolu ile 12 bin metrekare gürültü bariyeri inşa edileceğini kaydetti. Sıfır Atık Projesi'nin 750 kamu kurumunda uygulamaya geçirildiğini ve bu sayının 13 bine yükseltileceğini aktaran Erdoğan, Emlak Bankası'nınyapılandırma sürecinin tamamlanacağını, Türkiye Mekânsal Strateji Planı'nın ön çalışmalarının bitirilerek plan hazırlama sürecinin başlatılacağını kaydetti.

TARIM VE ORMANCILIĞA DESTEK

Tarım ve ormancılıkta ilk 100 günlük eylem planında sağlanan başarıdan bahseden Erdoğan, yeni 100 günlük programda 2 bin 250 genç çiftçiye 30 bin TL hibe desteği verileceğini, Kırsal' Kalkınma Programı çerçevesinde tamamlanan 505 yatırıma toplam 250 milyon TL hibe ödemesi yapılacağını açıkladı. Destek kapsamında ayrıca, 22 ilde 36 baraj ve gölet tamamlanacak, 253 köy ağaçlandırılacak ve 40 milyon metrekare yüz ölçümüne sahip hazine taşınmazları üzerinde ağaçlandırma, hayvancılık, ve tıbbi, aromatik, süs bitkileri yetiştiriciliği faaliyetlerinin yapılması desteklenecek.

9 BİN KONUT TAMAMLANACAK MİLLET KONAKLARI AÇILACAK

İkinci 100 Günlük Program'da, köy ve mahallelerde sosyal dokuyu geliştirmek üzere konak, kıraathane, kütüphane gibi işlevlere sahip çok amaçlı millet konaklarının yapılması da yer alıyor. Programda ayrıca, 10 bin aileye sosyal konut satışı ile 9 bin konut üretimi, şehit aileleri, harp ve vazife malullerine faizsiz konut kredisi kullandırılması ile 'Konut Piyasası Takip Sistemi'nin kurulması çalışmaları yer alıyor.

Tarihten referans alan projelerle 200 adet Geleneksel Diyarbakır Evi Projesi'nin tamamlanması, Bolu, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Zonguldak'ta yöresel konut projelerine başlanması ve Kamu Binaları Tasarım Rehberi'nin hazırlanması da program hedefleri arasında bulunuyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SOSYAL BOYUT GÜÇLENDİRİLECEK

Kanal İstanbul'un ilk iki etabının onaya hazır hâle gelmesi, İstanbul Esenler ve Üsküdar Çamlıca Riskli Alan Kentsel Dönüşüm Projelerine başlanması, 'Kentsel Dönüşüm Projelerinin Hazırlığında ve Uygulamasında Sosyal Boyutun Güçlendirilmesi Projesi de ikinci 100 Günlük Eylem Planı hedefleri arasında yer alıyor.

Ayrıca Ankara ve İstanbul'da belirlenen noktaların imar planlarının "sanayi alanı" olarak yapılmasıyla akıllı şehirlerin alt yapısını oluşturmak üzere 2019-2022 Ulusal Akıllı Kent Stratejisi ve Eylem Planı'nın tamamlanması da öngörülüyor.

"İSTANBUL'U 2053 VE 2071 VİZYONLARININ LOKOMOTİFİ HÂLİNE GETİRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya çapındaki projelerle sadece İstanbul’u değil, Türkiye'nin tamamını büyütüp güçlendirdiklerini belirterek, İstanbul'un Türkiye'nin 2053 ve 2071 vizyonlarının lokomotifi hâline getirileceğini söyledi. Esenler'de yapımı tamamlanan tesis ve projelerin açılışını yapan Erdoğan, ilçenin kentsel dönüşüm projeleriyle çarpık şehirleşmenin pençesinden büyük ölçüde kurtarıldığına ve Avrupa yakasının gözde bölgelerinden olduğuna dikkat çekti. 55 trilyon TL'lik yatırımla 240 bin metrekare alanda kurulan 15 Temmuz Millet Bahçesi'ni gezen Erdoğan, uygulamanın sadece Esenler için değil, tüm İstanbul için önemli ve örnek bir proje olduğunu kaydetti. Son 16 yıllık süreçte hayata geçirilen projelere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kentsel dönüşümden millet bahçelerine, finans merkezinden kültürel varlıkları koruma çalışmalarına İstanbul'u her alanda çok daha ileri hizmetlere kavuşturacağız. İstanbul'un sadece 2023 Türkiye'sinin zirvesindeki yerini güçlendirmekle kalmayarak, 2053 ve 2071 vizyonlarının da lokomotifi hâline getireceğiz" dedi. İstanbul Üsküdar'da Nevmekan Sahil Millet Kıraathanesi, Nakkaştepe Millet Bahçesi, Üsküdar Bilim Merkezi ve İstanbul Resimleri Müzesi gibi 470 milyon TL yatırım bedeli olan eser ve hizmetlerin toplu açılışını da yapan Erdoğan, Arnavutköy'de toplam 415 milyon TL'lik yatırım bedeliyle 82 hizmet ve eseri de hizmete açtı.

TOKİ’DEN KONYA'YA 675 KONUTLUK YENİ YERLEŞİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya ziyaretinde yaklaşık 1,5 milyar TL yatırımla hayata geçirilen 99 projenin açılışına katıldı. Konya'da geliştirilen TOKİ projelerine işaret eden Erdoğan, idare'nin Kadınhanı'ndaki 166, Meram'daki 509 konutluk yaşam alanının, sosyal donatıları, altyapısı ve çevre düzenlemesinin tamamlandığını belirtti. Erdoğan, açılışı yapılan diğer projeleri şöyle sıraladı: "36 milyon liralık yatırımla dokuz ayrı ilk, orta ve lise binasının hizmete alınması, Numune Hastanesi'ne 610 yatak ilave eden 148 trilyon liralık yatırımın hizmete sunulması, yatırım bedeli 180 trilyon lirayı bulan Konya-Beyşehir Yolu ve 30 trilyonu bulan yatırım bedeliyle Karapınar Şehir Geçişi gibi projelerle belediyecilik alanında önemli hizmetler KonyalIların istifadesine sunulacak."

"Yaptığımız hiçbir yatırımın, hayata geçirdiğimiz hiçbir projenin, attığımız hiçbir adımın boşa gitmediğini görmenin huzuru içindeyiz" diyen Erdoğan, Denizli'de 1,3 milyar TL yatırımla hayata geçilen 275 eserin toplu açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı, eğitimden sağlığa, ulaşımdan tarıma Denizli'ye son 16 yılda 22,5 milyarlık TL'lik yatırım yaptıklarını söyledi.

İkinci 100 Günlük Eylem Planı'ndan inşaat sektörüne neler çıktı?

İkinci 100 Günlük Eylem Planı inşaat sektörüne iyi gelecek!