25 / 11 / 2024

İkinci 100 Günlük Eylem Planı'ndan inşaat sektörüne neler çıktı?

İkinci 100 Günlük Eylem Planı'ndan inşaat sektörüne neler çıktı?

Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 Günlük Eylem Programı açıklandı. Peki Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük Eylem Planı'ndan inşaat sektörünü ilgilendiren neler çıktı?




Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı" tanıtım toplantısında kabinesinin ikinci 100 günlük eylem planını açıkladı. 

İkinci 100 Günlük Eylem Planı ndan inşaat sektörüne neler çıktı?

Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 Günlük İcraat Programı'ndan emlak, inşaat ve ulaşım sektörüne yakından ilgilendiren çok önemli konu yer aldı. Bizde, o maddelerin hepsini sizler için sıraladık...

İkinci 100 Günlük Eylem Planı ndan inşaat sektörüne neler çıktı?

Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı'nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğunda olan ve inşaat ile emlak sektörünü yakından ilgilendiren maddeler;

İkinci 100 Günlük Eylem Planı ndan inşaat sektörüne neler çıktı?

1- 81 ile millet bahçesi yapılacak.

2- AKM'nin ihalesi Ocak ayında yapılacak. 

3- Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak.

4- 81 İl Karnesi Projesi hayata geçirilecek. Mevzuat Bilgi Sistemi'nin yeni yönetim modeline göre uyarlanması ve güncellenmesi temin edilecek.

5- İmar barışı uygulaması kapsamında tüm vatandaşlara tapuları verilecek.

6- Daha yeşil ve yaşanabilir şehirler için 41 kilometre bisiklet yolu ve 12 bin metrekare gürültü bariyeri inşa edilecek.

7- Sıfır Atık Projesi'ni yaygınlaştırarak, uygulamaya geçilen kamu kurumu sayısı 13 bin bine çıkacak.

8- Emlak Bankası'nın yapılandırma süreci tamamlanarak faaliyete alınacak. 

9- 'Türkiye Mekansal Strateji Planı'nın ön çalışma, araştırma ve analizlerini bitirerek, plan hazırlama süreci başlatılacak.

10- Trabzon Sümela Manastırı ören yeri çevresindeki taş düşme tehlikesi önlemleri ihalesini yapacak ve 1. etap restorasyonu tamamlanacak.

11- Hatay Arkeoloji ve Mozaik Müzesi'nin 2. etabı ile Kayseri yeni Arkeoloji Müzesi açılacak ve 6 müze resmi açılışa hazır hale getirilecek. 

12- Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonu da bitirilecek.

13- Kültür varlıklarının restorasyonu kapsamında 8 tarihi cami ve külliyenin daha restorasyonu tamamlanacak.

14- Kars-Harakani ve Antalya havalimanlarının pat sahalarında yapım ve onarım işleri tamamlanacak ve Tokat Yeni Havalimanı üstyapı tesisleriyle pat sahalarının tamamlanma oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılacak.

15- İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyollarında 73 kilometre daha yol yapılarak, otoyol ağı 2 bin 815 kilometreye çıkarılacak.

16- Kara yollarında 10 bin 630 metre kısalma ve seyahat süresinde 45 dakika zaman tasarrufu sağlayacak 9 kilometrelik kara yolu tünelinin tamamlanmasıyla toplam tünel uzunluğu 475 kilometreye ulaşacak.

17- 8 kilometre köprü ve viyadük plan döneminde tamamlanarak toplam köprü ve viyadük uzunluğu 582 kilometreye çıkarılacak.

18- Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı bu dönemde hizmete sunulacak. Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı banliyö hatları tamamlanarak işletmeye alınacak. 

19- Ankara-Sivas YHT hattında serimi tamamlanan tek hat uzunluğu 450 kilometreye çıkacak.

20- Balıkesir-Bandırma hattında sinyalizasyon çalışması tamamlanarak, Bandırma-Manisa hattı elektrikli ve sinyalli, Samsun-Kalın hattı da sinyalli olarak işletmeye alınacak.

21- Ulukışla-Yenice kesimindeki elektrifikasyon çalışmaları tamamlanarak, Boğazköprü-Ulukışla-Yenice-Adana hattı elektrikli olarak faaliyetine başlayacak.

22- Demir yolu-kara yolu kesişmesinden kaynaklı trafik sıkışıklığının azaltılması, demir yolu trafik güvenliğinin artırılması amacıyla 9 ilde 10 hemzemin geçit, alt ve üst geçide dönüştürülecek.

23- Tren Planlama, Projelendirme ve İzleme Sistemleri ve Merkezileştirilmiş YHT Trafik Yönetimi Sistemi uygulamaya konulacak.

24- 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli projesinin ihale ilanı yayımlanacak. 

25- 246 kilometre uzunluğundaki Aydın-Denizli-Burdur Otoyolu ile Mersin (Çeşmeli)-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu'nun yap-işlet-devret yöntemiyle ihalesi yapılacak.

26- Halkalı-Çerkezköy Hızlı Demir Yolu Projesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi-Yeni YHT Gar-Fetih Caddesi-Meram Belediyesi Hafif Raylı Sistem (HRS) Hattı,  Ankara  Esenboğa Havalimanı Raylı Sistem Bağlantısı Hattı,  İzmir  Halkapınar-Otogar Metrosu ve İstanbul Yenikapı-İncirli-Sefaköy Metrosu yapımı için ihale ilanına çıkılacak.

27- İstanbul'daki Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metrosu için 72 araç ve İstanbul Yeni Havalimanı raylı sistem bağlantıları için 176 metro aracı alımı için de ihale ilan edilecek. 

28- İkinci 100 Günlük Eylem Planı döneminde 65 ilde 143 projenin açılışı yapılacak, 23 ilde 37 projenin temeli atılacak.

29- Kanal İstanbul Projesine İlişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı çalışmalarına devam edilecek, ilk iki etap onaya hazır hale getirilecek.

30- İstanbul Esenler ve Üsküdar Çamlıca Riskli Alan Kentsel Dönüşüm Projelerinin ihaleleri gerçekleştirilecek ve inşaatlarına başlanacak. 

31- Bölgesel uyum platformu oluşturulacak ve risk analizi yapılacak, köy yerleşmelerinin planlı ve düzenli gelişimini sağlayacak mevzuat düzenlenecek ve tasarım kılavuzları hazırlanacak.

32-  Ankara  ve İstanbul'da belirlenen alanlarda "Sanayi Alanı" olarak imar planları yapılacak ve yatırımcı kurum, kuruluş ve belediyelere devri sağlanacak.

33- Konut Piyasası Takip Sistemi'nin kurulması çalışmalarına başlanacak, köy ve mahallelerde sosyal dokuyu geliştirmek üzere konak, kıraathane, kütüphane gibi işlevlere sahip çok amaçlı Millet Konakları'nın yapılması kapsamında uygulama projeleri hazırlanacak ve ihale süreçleri başlatılacak.

34- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile "Yatırımlar İçin Arazi İhtiyacı Analizi" yapılacak.

35- Şehit aileleri, harp ve vazife malullerine faizsiz konut kredisi kullandırılacak.

36- 9 bin konut ve sosyal donatı alanlarının yapımı tamamlanacak.

37- 10 bin aileye sosyal konut satışı gerçekleştirilecek.

38- 20 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı yatırım teşvik belgeli yatırımcılar için arz edilecek.

39- Turizm tesislerinin sözleşme sürelerinin uzatılması işlemlerine başlanılacak.

40- 5 ilde 19 farklı tipte konut projesi tamamlanacak.

41- İmar mevzuatı/hukukuna ilişkin ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacak.

42- 3 Boyutlu Şehir Modelleri Üretimi ilk etap ihaleleri yapılacak.

43- e-Devlet kapısında ve internet ortamında gerçekleştirilen çevre, şehircilik ve tapu işlemlerinin artırılması kapsamında 30 hizmet daha e-devlet kapısına entegre edilecek.

44- Türkiye'ye yabancı sermaye akışının hızlandırılması amacıyla Tapu ve Kadastro Yurt Dışı Teşkilatının açılması çalışmalarına başlanacak.

45- 2019-2022 Ulusal Akıllı Kent Stratejisi ve Eylem Planı tamamlanacak ve izlenecek.

46- Kentsel Dönüşüm Projelerinin Hazırlığında ve Uygulamasında Sosyal Boyutun Güçlendirilmesi Projesi hayata geçirilecek.

47- Ankara Kızılay Saraçoğlu Mahallesi'ndeki ilk toplu konut projesinin özgün dokusu korunarak yenilenmesi için ihaleye çıkılacak.

48- Yapımı devam eden 9 hastane, 1 ağız ve diş sağlığı merkezi hizmete açılacak.

İkinci 100 Günlük Eylem Planı ndan inşaat sektörüne neler çıktı?

İkinci eylem planında daha yeşil şehirler hedefi!

İkinci 100 günde ulaştırma ve altyapı atağı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci 100 günlük eylem planını açıklıyor!

 

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön