Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ucuz gıda talimatı! Vatandaşın cebi rahatlayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Et ve Süt Kurumunun et fiyatlarında indirime gittiğini anımsatarak, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye, Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde satılan ürünlerde de indirim yapılması talimatında bulundu.Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında önceki akşam gerçekleştirilen MKYK toplantısının ana gündemi gıda ürünlerindeki fiyat artışları mevcut

Et ve Süt Kurumunun ardından Tarım Kredi de ucuz gıda için devreye alınıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında önceki akşam gerçekleştirilen MKYK toplantısının ana gündemi gıda ürünlerindeki fiyat artışları mevcut. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda  vatandaşın enflasyona karşı korunması için yeni tedbirler alınacağını ifade etti. Bu kapsamda Et ve Süt Kurumunun indirimli et satışı uygulaması başlattığını hatırlatan Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye, Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde satılan ürünlerde de indirim yapılması talimatında bulundu. Erdoğan “Vatandaşın gıda fiyatlarının artışına karşı korunması gerek. Bu nedenle Tarım Kredi Kooperatiflerinde satılan ürünlerde de indirime gidilmesi gerekmekte. Bu kurumlar kâr amacı yok. Gerekirse maliyetine verilsin. Tarım Kredi Marketlerin sayısını hızla yapalım. Daha önce de ifade ettim. Vatandaş ucuz gıdaya erişsin” diye konuştu.

KİRİŞCİ: HUBUBATTA SIKINTI YOK
Türkiye gazetesinde Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; Bakan Kirişci ise MKYK üyelerine yaptığı sunumda Türkiye'nin buğday konusunda sıkıntısı olmadığını, şu ana kadar yeni hasat döneminden 4 milyon ton buğday stoklandığını, bu miktarın hasat sonunda 20 milyon tona çıkmasını beklediklerini ifade etti. Kirişci ayrıca, tarımsal ürünlerle ilgili gelire endeksli sigorta sistemine geçileceğini, bu konudaki hazırlıklarının sürdüğünü söyledi. Yeni destekleme modeli ile, üretim öncesi izin mekanizmasının getirileceğini, ekim öncesinde çiftçiye ayni destek verileceğini, hasat sonrasında ise fark ödemesi yapılacağını anlatan Kirişci, önümüzdeki süreçte stratejik ürünlerde arz güvenliğine odaklanacaklarını belirtti. Tarımsal girdiler ile ilgili artışlara da değinen Kirişci, gübrede bir yılda yüzde 236, mazotta yüzde 225, yemde ise yüzde 135 fiyat artışı olduğunu anımsattı. Kirişci, Temmuz ayı itibarıyla 24,5 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yapıldığını ifade etti.  

 

PUTİN GÖRÜŞMESİYLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MKYK üyelerine geçen hafta yaptığı faaliyetlerle ilgili bilgi verirken, Soçi’de Rusya Devlet Başkanı ile görüştüğünü anımsattı. Erdoğan “Sayın Putin ile tahıl koridorunun işleyişini istişare ettik. Ayrıca Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın barışla sonuçlanması gerektiğini tekrarladık. Ateşkes konusunda çok çaba sarf ettik ama sonuç almadık” diye konuştu. Erdoğan yurt içindeki il ziyaretlerinin de çok verimli geçtiğini, tatile rağmen vatandaşın büyük ilgisiyle karşılaştıklarını ifade etti. MKYK üyelerine, yaz sonuna kadar yoğun bir tempo ile çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Erdoğan “2023 seçimlerine iyi hazırlanacağız. Vatandaşın gönlünü alacağız” dedi.