23 / 12 / 2024

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Türk İslam tarzı yansıtılıyor!

 Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Türk İslam tarzı yansıtılıyor!

Külliye kapsamında yer alacak cami ve kongre merkezinin inşaatlarına başlandı. Türk - İslam mimarisi tarzında inşa edilmesi planlanan Külliye'nin iç dizaynında Türk el sanatları kullanılacak.



Külliye kapsamında yer alacak cami ve kongre merkezinin inşaatlarına başlandı. Külliyeyi oluşturacak yapılar ana bina ile uyumlu, Türk - İslam mimarisinin motiflerini taşıyacak. Türk - İslam mimarisi tarzında inşa edilmesi planlanan Külliye'nin iç dizaynında Türk el sanatları kullanılacak.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2017'de tamamlanacağı açıklanan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhuriyet döneminin en önemli eserlerinden biri olacak. Dünyadaki Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerinden tamamen farklı olarak "halka açık" bir yapıda planlanan külliyede, kütüphaneden konferans salonuna, camiden kongre merkezine, sanat galerisinden eğitim ve toplantı salonlarına kadar birçok unsurun yer alması ve tüm bunların halka açılması öngörülüyor. 


GELENEKSEL EL SANATLARI KULLANILACAK


Türk-İslam mimarisi tarzında inşa edilmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin iç dizaynında ise "hat" başta olmak üzere geleneksel Türk el sanatlarının da kullanılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu'nu kabulü sırasında yaptığı konuşmada açıkladığı "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi" yapısıyla dünyadaki diğer başkanlık yerleşkelerinden ayrılacak. 


PROJE ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR


Hali hazırda projelendirme çalışmasının devam ettiği belirtilen "külliyenin" Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve konut dışında 4 önemli unsur daha içermesi öngörülüyor. Bu unsurlar; kongre merkezi, cami, kütüphane ve büyük bir toplantı salonu olarak sıralanıyor. 


EN GEÇ 2 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK


Kongre salonuyla caminin inşaatları hali hazırda sürerken, kütüphane ve toplantı salonunun proje çalışmalarının da en kısa sürede tamamlanarak bunlarla ilgili inşa çalışmalarına başlanması bekleniyor. Bu doğrultuda, inşaatların en geç 2017 yılında tamamlanacağı vurgulanıyor. 


Türk-İslam tarzı


Külliyenin inşa tarzının hali hazırda tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Cumhurbaşkanlığı Konutu ile aynı tarzda, geleneksel Türk İslam motifleri taşıyacağı vurgulanıyor. Kütüphane, Kongre Merkezi ve Toplantı Salonu'nun özellikle iç dizaynında ise hat ve geleneksel el sanatlarından örneklerin sunulacağı dillendiriliyor. 


Cadde ve bulvarlara yeni isimleri verildi


Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez başkanlığındaki Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı bölgesindeki yol güzergahlarına yeni isimler konulmasına ilişkin Başkanlık yazısı ile ANKAPARK Projesinde gerçekleştirilen imar planı değişikliği kabul edildi.


Merkezdeki cami halka açık olacak


Külliye'de yer alacak Kültür Kongre Merkezi ise binlerce kişi ile aynı anda ulusal ve uluslararası toplantılar ya da önemli zirveler gerçekleştirilmesini sağlayacak. Kültür-Kongre Merkezi'nde ayrıca, birçok seminer ve forumlar, sergiler ve eğitim çalışmaları da gerçekleştirilebilecek. Kültür Kongre Merkezi'nin hemen yanına Külliye için büyük önem taşıyan Toplantı Salonu yapılacak. 2 binin üzerinde kişiye yemekli davetler yapılmasına olanak tanıyacak bu salonda, binlerce kişinin katılımıyla davetler düzenlenebilecek. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde hali hazırda inşaatı süren Camii de, halka sürekli açık olacak. 


Rekorla açılacak! 


Külliyedeki kütüphanede bulunacak olan kitap sayısı Türkiye'deki 196 üniversite kütüphanesinin dörtte birine denk olacak. Dev kütüphane ziyaretçilerini 4 milyon kitapla karşılayacak.


Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne rekor eserli kütüphane geliyor. 4 milyon koleksiyonlu kütüphane, Türkiye genelindeki 196 üniversite kütüphanesinin toplam koleksiyonunun dörtte birine denk geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın külliye olarak hizmet vereceğini ve içinde 4 milyon koleksiyonlu bir kütüphanenin de bulunacağını müjdelemişti.   


ESER SAYISI ARTACAK 

 

4 milyonluk koleksiyonu ile Türkiye'nin en geniş kaynağa sahip kütüphanesi haline gelecek olan külliye kütüphanesinin koleksiyonu her geçen yıl katlanarak artacak. Külliye bünyesinde oluşturulacak kütüphane, Türkiye'deki tüm üniversite kütüphanelerindeki toplam eser sayısının dörtte birine karşılık geliyor. Türkiye'de, toplam 196 üniversitenin kütüphanesinde 16.3 milyon kaynak bulunuyor. 


400 YILDA ULAŞTI 


Dünyanın en zengin koleksiyonları ise ABD'deki üniversitelerin kütüphanelerinde bulunuyor. Bu alandaki rekor 16 milyon eserle Harvard Üniversitesi kütüphanesine ait. Chicago Üniversitesi'nin kütüphanesinde ise yaklaşık 8 milyon eser bulunuyor. Kuruluş tarihi 1636 olan Harvard Üniversitesi, 16 milyon esere yaklaşık 400 yılda ulaşmış durumda. Kuruluş tarihi 1890 olan Chicago Üniversitesi ise 8 milyonluk koleksiyonu, 125 yılda oluşturmuş. Bu üniversitelerin kütüphanelerinin, kuruluş yıllarında sayıları 10 binlerle ifade edilen eserle açıldığı biliniyor. ABD üniversitelerinin kütüphaneleri için yıllık 40 milyon dolar bütçe ayırıyor.


EN BÜYÜK KÜTÜPHANE


Öğrencilerin faydalanacağı kütüphane, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı merkezleri arasında olacak. Kütüphanede modern dönem eserlerinin yanı sıra, Türk-İslam dünyasının ilim, edebiyat, kültür, sanat alanında yazılı tüm eserleri de bulunacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kütüphanesi'nde ilk etapta yaklaşık dört milyon yazılı eserin bulunacağı dev bir koleksiyon oluşturulacak. 



Akşam 


Geri Dön