Sektörel

Çürük raporu verilen bina nasıl oturuma açıldı?

Pendik'te 80 Konutlar Sitesi, depremde büyük hasar gördüğü için çürük raporu verildi ve mühürlendi. Ancak, hasar derecesi kademe kademe düşürüldü ve çatlaklar sıvanarak oturuma açıldı.

Pendik Çınardere'deki 80 Konutlar Sitesi, 17 Ağustos depreminde ağır hasar görünce Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ekiplerinde oturulmaz raporu verildi. Site içindeki birkaç blok tamamen boşaltıldı ve mühürlendi. Ancak daha sonra konutların hasar derecesi aynı yetkililerce kademe kademe düşürüldü. Depremin ardından çürük raporu verilen binaların hasar derecesi, daha sonra dört olarak belirlendi.

 

Dış cephe makyajı

 

Son tespitte ise ikiye düşürülerek oturulabilir tutanağı düzenlendi. Depremden bir yıl sonra ise, daire başına 600 TL yardım yapılarak binaların dış cepheleri bakımdan geçirildi. Ardından da boşaltılan binaların mühürleri kaldırıldı. Kolon ve kirişlerdeki derin çatlaklara rağmen binalar tekrar oturuma açıldı. Çok geçmeden de sıvalar dökülmeye, demirler çıkmaya başladı. Ev sahipleri durumu yetkililere bildirdiği halde kimse ilgilenmedi.

 

Betonlar dökülüyor

 

2000'den bu yana hiçbir yetkili siteye uğramadı. 10 bloktan oluşan, 80 dairelik sitenin ana taşıyıcı kolonlarındaki betonlar yıllardır öbek öbek dökülüyor, altından da midye kabukları çıkıyor. İnşaatın deniz kumundan yapıldığını kanıtlayan bu görüntülere rağmen, hiçbir önlem alınmıyor. Binaların başlarına yıkılmasından endişe eden site sakinlerinin elinden ise isyan etmekten başka bir şey gelmiyor.

 

Dar gelirli ev sahipleri çaresiz

 

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın dar gelirli vatandaşlar için yaptığı 80 Konutlar'ın sakinleri, çökmek üzere olan sitenin yıkılıp yeniden yapılması için defalarca Planlama ve Bayındırlık Müdürlüğü'ne başvurmuş ancak herhangi bir sonuç alamamış. Ev sahiplerinden Ömer Kocakoç tepkisini şu sözlerle dile getiriyor: “Binalar yıkılmaya başladı. Ancak sesimizi duyan yok. Depreme gerek yok, zaten kendiliğinden çökecek. Tüm dairelerin her tarafı çürük ve çatlak. Ölümle burun burunayız.”

 

Habertürk Gazetesi