29 / 04 / 2024

Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu onarıldı

Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu onarıldı

Kars Dağpınar'da BBOG kampanyası kapsamında yaptırılan Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu'nun adından, "okul birleştirme" operasyonu ile "Çağdaş Yaşam" kısmı çıkarıldı



Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesinde, "Baba Beni Okula Gönder" (BBOG)  kampanyası kapsamında yaptırılan Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu'nun adından, "okul birleştirme" operasyonu ile "Çağdaş Yaşam" çıkarıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kars Valiliği'nin onayı ile "Dağpınar - İsmet Güresen İlköğretim Okulu" adını kullanmaya başladı.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) yöneticileri, merhum Genel Başkan Prof. Dr. Türkan Saylan ile dönemin Kars Valisi ve Digor Kaymakamı arasında 2005'te imzalanan protokolünde, "Okulun adı değiştirilemez" hükmünün bulunduğu gerekçesiyle konuyu yargıya taşıma kararı aldı.

Ad değiştirilemez
Dağpınar Beldesi'nde 1972'de yapılan beş derslikli ilköğretim okulu altı yıl boş kaldıktan sonra Milliyet gazetesinin ÇYDD ile yürüttüğü BBOG kampanyasıyla eğitime kazandırılması için harekete geçildi.
Yapılan protokole, binanın hayırsever işadamı İsmet Güresen'in yeğeni Deniz Bülbül tarafından 114 bin TL'ye onarılacağı, okulun adının "Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu" olacağı ve bu adın değiştirilemeyeceği hükümleri konuldu. 5 derslikli okul, 9 Mayıs 2006 günü Saylan ve Deniz Bülbül'ün katıldığı bir törenle öğretime başladı.

`Küçük onarımdı'
İki okuldan Dağpınar Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndaki 100 öğrenci geçen yıl başka bir okula nakledildi. Statüsü değişen okul da Dağpınar İlköğretim Okulu adını aldı.
Digor Kaymakamlığı, iki okulun aynı bahçede yer almasının mevzuata aykırı olduğunu belirterek okulları "Dağpınar - İsmet Güresen İlköğretim Okulu" adıyla birleştirilmesini önerdi. Valilik de onayladı.
İl Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş,  "İsim okulun yüzde 51'i yapılmalı. Onlar küçük bir onarım yapmışlar. Okulun iç tarafına bir levhayla hayırseverin ismini yazacağız. Protokol tek bina için" dedi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Çağdaş Yaşam' adını okuldan kaldırdılar

Digor ilçesinin Dağpınar beldesinde `Baba Beni Okula Gönder' kampanyası çerçevesinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'yle (ÇYYD) birlikte  yaptırılan Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu'nun adından `Çağdaş Yaşam' bölümü çıkarıldı.
Dağpınar'da 1972'de yapılan beş derslikli ilköğretim okulu, 1999'da aynı bahçe içerisinde yatılı ilköğretim bölge okulunun yapılmasıyla boşaltıldı. Yaklaşık altı yıl boş kalan okul, Milliyet gazetesinin ÇYDD ile yürüttüğü `Baba Beni Okula Gönder' kampanyasıyla yeniden eğitime kazandırıldı. ÇYDD ile Kars Valiliği arasında 10 Ekim 2005'te imzalanan protokolde, boş okul binasının işadamı İsmet Güresen'in yeğeni Deniz Bülbül tarafından 114 bin TL'ye onarılacağı, okulun adının `Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu' olacağı hükmü yer aldı. Protokole de `okulun adının değiştirilemeyeceği' hükmü de konuldu.
ÇYDD'nin merhum eski Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ile o dönemdeki Vali Nevzat Turhan, Digor Kaymakamı Orhan Burhan'ın imzalarını taşıyan protokol sonrası başlatılan onarım çalışmaları 2006'da sona erdi. Beş derslikli ve 230 öğrenci kapasiteli Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu, 9 Mayıs 2006 günü Saylan ve Bülbül'ün katıldığı bir törenle öğretime başladı.
Birbirine 20 metre uzaklıkta bulunan Dağpınar Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ile Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu'nda eğitim- öğretim faaliyetleri devam ederken yeni bir gelişme oldu. Dağpınar yatılı ilköğretim bölge okulundaki yatılı 100 kadar öğrenci, geçen öğretim yılı sonunda Digor'da yaptırılan Yatılı İlköğretim bölge okuluna nakledildi. Böylece Dağpınar'daki yatılı ilköğretim bölge okulunun statüsü değişti ve Dağpınar İlköğretim Okulu oldu.
Beldedeki  Dağpınar İlköğretim Okulu ile Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu 2009- 2010 eğitim öğretim yılına iki ayrı okul olarak başladı.
Ancak Digor Kaymakamlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu'nun Dağpınar İlköğretim Okulu'yla birleştirilmesi ve yeni okulun adının da Dağpınar-İsmet Güresen İlköğretim Okulu olması önerisinde bulundu.  İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Kars Valiliği'nin onayı ile iki okulu birleştirdi. Kars Valiliği'nin geçen ay onayladığı kararın ardından okulun adından `Çağdaş Yaşam' kaldırıldı.
Digor Kaymakamı Serkan Şeker ve İl Milli Eğitim Müdürü İl Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş, isim değiştirmenin mevzuata uygun olduğunu savunurken ÇYDD Kars Şube Başkanı Vedat Akçayöz "Bu birleştirme neden oldu, bilemiyoruz. Fakat biz bu protokolün beşinci maddesinde yer alan okulun adının değiştirilemeyeceği maddesini hukuksal boyutta gündeme getireceğiz" dedi.
Mukadder YARDIMCIEL/Radikal


Geri Dön