Daha İnşaat, Fas'ta bin 500 konut yapacak
Fas'a çıkarma yapan TUSKON heyeti, önemli iş bağlantılarına imza attı
Marmara İşhayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) Başkanı ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Vekili Ahmet Ciğer, Fas'taki temaslarda ciddi adımlar atıldığını söyledi.
TUSKON'un ikili iş görüşmeleri için düzenlediği 'Türkiye-Fas ticaret ve yatırım köprüsü' programında 62 Türk ve 417 Faslı işadamı, 2 binin üzerinde görüşme gerçekleştirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün liderliğinde ikili iş görüşmelerinin 116'sında ciddi sonuçlar elde edildi. Görüşmelerde Daha İnşaat, devlete bağlı Faslı bir şirketle Kazablanka yakınlarında bin 500 konutluk bir proje için ciddi adımlar attı. Faslı inşaat firması, aralıkta anlaşma yapmak için İstanbul'a gelecek.
Fas'ın yıllık 180 bin konut yaparak orta ve alt gelir grubuna yönelik konut açığını kapatmayı düşündüğünü belirten Ahmet Ciğer, "Faslı müteahhitler bu talebi karşılayamadıkları için Türk müteahhitlerle ortaklık yapmak istiyor." dedi. Bu projelerde inşa edilen her bir konutun 30 bin doların üstünde satıldığı düşünülürse Fas'ta yıllık 6 milyar dolar değerinde bir pazar bulunuyor. İnşaat, tekstil, mobilya, ara ürünler ve plastik gibi birçok alanda gerçekleşen iş görüşmelerinde Faslı işadamlarından halı saha açma talepleri bile geldi. İstanbul'a dönüşte programı gazetecilere değerlendiren Ahmet Ciğer, Fas'ın ithalatını Avrupa ve ABD'den yaptığına işaret ederek, Türk işadamlarının fiyat konusunda rekabet edebileceğini bildirdi. Çin ile fiyat rekabetine giremediğimizin altını çizen Ciğer, ancak Türk mallarının Fas'ta Avrupa ve ABD ile çok rahat rekabet edebileceğine dikkat çekti. MARİFED Başkanı, Fas ile Türkiye arasında gerçekleştirilen sanayi malları ticaretinde yüzde 30'lara varan gümrük vergilerinin olduğunu hatırlatarak, bunun bir an önce düşürülmesi gerektiğini kaydetti.
İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) kapsamının artırılması gerektiğini bildiren Ciğer, "Fas, halen bizden yüksek gümrük vergisi alıyor. Bu da Türk işadamlarını negatif yönde etkiliyor. Bu vergileri bir an önce düşüremezsek, avantajı Avrupa'ya kaptırırız." dedi. Sadece ihracat merkezli düşünülmemesi gerektiğini de vurgulayan Ahmet Ciğer, "İşadamlarımız Fas'ın Avrupa, ABD ve Afrika ile serbest ticaret anlaşmalarını avantajlarını kullanarak burada yatırım da yapmaları gerekiyor." diye konuştu.
Enerji yatırımları için
9 milyar dolarlık pazar var
Fas, enerji açığını kapatmak için yenilenebilir enerjiye yöneliyor. Fas hükümeti, başta rüzgâr ve güneş enerjisi olmak üzere enerji yatırımları için ciddi bütçeler ayırdı. Ahmet Ciğer, bu durumun Türk yatırımcılar için önemli fırsatlar doğurduğunu kaydetti. Fas'ın okyanusa kıyısı olduğundan rüzgâr enerjisi için oldukça müsait olduğuna dikkat çeken Ciğer şunları söyledi: "Enerji alanında bugün yüzlerce firma Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) kapısında lisans almak için beklerken burada lisansı hemen alıp, üretime geçerek satabilme imkânı var. Güneş enerjisi için de Fas hükümeti güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen firmalara 9 milyar dolarlık bütçe ayırmış. Güneş tarlaları Türkiye'de kurulamadı ama Fas'ta kurulabilir. Türkiye, bu pastadan çok önemli pay alacak bir ülke olabilir."
Serkan Şahin/Zaman
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Fas'ta 2 bin görüşme yaptılar 116'sından ‘iş' bekliyorlar
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) üyesi 62 işadamı, Fas'ta 2 bin iş görüşmesi yaptı, bunlardan 116'sından ‘iş çıkması' bekleniyor. TUSKON Başkan Vekili Ahmet Ciğer, “Fas yılda 180 bin konut yaptırıyor. 6 milyar dolarlık işten, biz de pay alabiliriz” dedi.
AFRİKA Ticaret Köprüsü projesi ile 4 yıldır Afrika'yı turlayan TUSKON, Fas'tan da ‘iş'le döndü. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin en büyük holdinglerinin bile Afrika pazarı için kendilerinden yardım istediğini vurguladı. TUSKON Başkanvekili ve Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) Başkanı Ahmet Ciğer, “Fas'ta 62 işadamımız, düzenlediğimiz iş forumunda, toplam 2 bin görüşme yaptı. Görüşmeler genellikle inşaat, tekstil, mobilya sektörlerinde yoğunlaştı. İş görüşmesinden 116'sı, büyük ihtimalle olumlu sonuçlanacak” dedi.
Halı saha zinciri
Bir Türk iş adamının da Fas'ta halı sahalar açmak için bağlantı kurduğunu bildiren Ahmet Ciğer, “Fas'lı gençler, halı sahalardan haftalar öncesinden randevu alıyor. Bu anlamda büyük açık var. Türkiye'nin ise her yerinde halı sahalar var. Halı saha kurma konusunda biz oldukça iyiyiz. Fas'ta da bu işi yapabilir, halı sahalar kurabiliriz” diye konuştu.
Dev inşaatçı ortak arıyor
Bir Faslı inşaat şirketinin de, Türkiye'den Daha Grup ile bağlantı kurduğunu ve Daha Grup'un 1300-1500 konut yapacağını söyleyen Ahmet Ciğer, “Faslı inşaat şirketiyle Daha Grup, Kazablanka yakınlarında konut üretmek için ön anlaşma yaptı” dedi. Fas devletinin de her yıl 180 bin konut projesi ürettiğini, ancak Faslı müteahhitlerin bu talebi karşılayamadığı için Türk müteahhitlerle ortaklık yapmak istediklerini ifade etti. Ciğer, “Yılda 30 bin konut üreten Galaksi Holding, ‘Bizim teknolojimiz yetersiz kalıyor. Türk firmalarla ortaklık kurmak istiyoruz' dedi. Türkiye'den büyük inşaatçılarla tanıştıracağız” diye konuştu. Fas devletinin yaptırdığı ekonomik konutların büyüklüğünün 50-70 metrekare arasında olduğunu belirten Ciğer şunları söyledi: “Bu büyüklükte 180 bin konut, yaklaşık 6 milyar dolarlık inşaat demektir. Bundan Türk müteahhitler de ciddi pay alabilir. Fas'lılar, yılda 20 bin konutu rahat yapabilecek Türk firmaları ile anlaşmak istiyor.”
9 milyar dolarlık güneş enerjisinden pay alalım
YILIN 12 ayı güneş alan, Atlas Okyanusu üzerinden de sürekli rüzgar alan Fas'ın güneş ve rüzgar enerjisinde de büyük potansiyele sahip olduğunu ifade eden Ahmet Ciğer, şunları dile getirdi: “Türkiye'de yüzlerce enerji şirketi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan üretim lisansı aldı 2 yıldır bekliyor veya almak için yıllardır uğraşıyor. Fas'ta ise rüzgar enerjisi santralı kurmak için hiç beklemeye gerek yok. Lisansı hemen alıp, üretime geçerek satabilme imkanı var. Ayrıca Fas hükümeti güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen firmalar için 9 milyar dolarlık bütçe ayırmış. Biz Türkiye'de güneş enerjisi sistemlerinin kurulduğu tarlaları göremedik ama Fas'ta kurulabilir. Fas 12 ay güneş alıyor. Bu pastadan önemli pay alabiliriz.”
Avrupa ve ABD satıyorsa biz daha kolay satabiliriz
TÜRKİYE ile Fas arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) kapsamının genişletilmesi gerektiğini de bildiren Ahmet Ciğer, “Fas, bizden yüksek gümrük vergisi alıyor. Bu vergileri düşüremezsek, avantajı Avrupa'ya kaptırırız” dedi. Fas'ın ithalatını genellikle Avrupa ve ABD'den yaptığına işaret eden Ciğer, “Fas'a Avrupa ve ABD mal satabiliyorsa, biz daha kolay satabiliriz” diye konuştu.
Hürriyet/Ali Öztürk