Emlak Terimleri

Daire emlak vergisi ne kadar?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, dairesi olan kimseler ne kadar vergi öder? Büyükşehirde daire emlak vergisi ne kadar? Büyükşehirde olmayan daire emlak vergisi ne kadar?

Daire emlak vergisi ne kadar?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Verginin mükellefi; taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. 


Taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Bu vergi için yapılan hesaplamalarda her taşınmaz için farklı oranlar uygulanıyor. Büyükşehir belediyesine bağlı olan taşınmazlara ise yüzde 100 zamlı vergi uygulanıyor.


Peki, tek dairesi olan kimseler ne kadar vergi öder? Büyükşehirdeki ev için ne kadar vergi ödenir? Büyükşehirde olmayan ev için ne kadar vergi ödenir?


Normal yörede emlak vergisi oranı; Meskenlerde Binde 1       

Büyükşehir belediyesinde emlak vergisi oranı; Meskenlerde Binde 2


Örnek hesaplama:

Değeri 200 bin TL olan normal yörede yer alan bir daire için ödenecek emlak vergisi 200 TL oluyor. 100 TL'si ilk taksit olarak en son 1 Haziran'da; diğer 100 TL'si ise Kasım ayında ödeniyor.


Değeri 200 bin TL olan büyükşehirde yer alan bir daire için ödenecek emlak vergisi 400 TL oluyor. 200 TL'si ilk taksit olarak en son 1 Haziran'da; diğer 200 TL'si ise Kasım ayında ödeniyor.


10 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com