11 / 01 / 2025

Dairede yapılan değişiklikler 3091 sayılı kanunda mı?

Dairede yapılan değişiklikler 3091 sayılı kanunda mı?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Dairemdeki banyo ve tuvalet olarak kullandığımız kısım diğer dairelerinkinden çok küçük. Su sızıntısı olunca fark ettik ki banyonun yarısını karşı taraf kullanıyor. Bu durumda ne yapmam, nerelere başvurmam lazım?' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Benim dairemdeki banyo ve tuvalet olarak kullandığımız kısım diğer dairelerinkinden çok küçük. 3 ay sonra alt kat banyoya su sızıntısı olunca fark ettik ki banyonun yarısını karşı taraf kullanıyor. Banyo içinde de değişiklik yapıldığına dair bir çok kanıt var. Bu durumda ne yapmam, nerelere başvurmam lazım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

10 yıldır yurt dışında yaşıyorum. Birikimimle İstanbul’da daire aldım. Benim dairemdeki banyo ve tuvalet olarak kullandığımız kısım diğer dairelerinkinden çok küçük. Daireyi alırken bunu fark etmedik.

Daha doğrusu ben yurt dışında çalışırken telefon aracılığı ile aldım. Taşındıktan 3 ay sonra alt kat banyoya su sızıntısı olunca fark ettik ki banyonun yarısını karşı taraf kullanıyor.

Tapumuz arsa tapusu, binada 9 daire var. Kaymakamlığa gittik, “Biz bir şey yapamayız 3091’e girmiyor” dediler. Belediyeye gittik, “Arsa üzerinde bina gözükmüyor, biz işlem yapamayız” dediler.

Ben karşı tarafın bunu bilinçli yaptığından eminim. Bu daire 25 yıldır hep kiralık, içinde hiç mal sahibi oturmamış. Banyo içinde de değişiklik yapıldığına dair bir çok kanıt var. Bu durumda ne yapmam, nerelere başvurmam lazım? ● İ.Ç.

Dairede yapılan değişiklikler 3091 sayılı kanunda mı?

Okuyucuma söylenenler doğru. 3091 sayılı kanun dedikleri, Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi konulu yasadır.

Bu olayda zilyetliğe vaki bir tecavüz olmadığı gibi bu konuda başvuru süreye tabi olduğu için 10 yıllık bir ihtilafa bakılmaz. Sonra geleyim belediyeye.

Belediye inşaat halindeki, projesine ve imar mevzuatına aykırı yapılara müdahale eder. Peki bu konuda dava açarsanız ne olur?

Birilerinin müdahalesi halinde mahkemelerden müdahalenin önlenmesi talebinde bulunulabilir ama siz dava açarsanız kazanabilecek misiniz? Bence kazanamayacaksınız.

★ ★ ★

Çünkü sizin kazanabilmeniz için binanızda projeye aykırı bir inşaat yapıldığını iddia edip, binanın projesine uygun hale getirilmesini istemeniz gerekecek.

İyi ama binanız tasdikli projeye göre inşa edilmemiş. Binanız kaçak. Yani yasal değil.

Dava açtığınızda hakim yasal dayanağı isteyecek, yasal dayanak da tasdikli proje. Sizin tasdikli projeniz yok. Bunun anlamı ne biliyor musunuz?

Siz bu yeri bu hali ile bilerek satın aldınız, durumunuza razısınız. Zira bunun böyle olmadığını ispatlayacak bir yasal belge yok. Bunun için ümitsizim.


Geri Dön