Kentsel Dönüşüm Kanunu'nda yapılan değişiklikler süreci hızlandıracak!
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık yaptığı açıklamada kentsel dönüşümün büyük bir fırsat olduğunu belirterek, Kentsel Dönüşüm Kanunu'nda yapılan değişiklikler süreci hızlandıracağını söyledi.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık son dönemlerde sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında kentsel dönüşümün büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Yavuz Işık, "Kentsel Dönüşüm Kanunu'nda yapılan değişikliklerle sürecin daha hızlanması bekleniyor. Kentsel dönüşümün ana teması riskli binaların dönüştürülmesi şeklinde algılansa da dönüşüm sürecinin çok boyutlu bir biçimde ele alınması gerekiyor." dedi.
THBB'den 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılına ilişkin yapılan açıklamada görüşleri yer alan Yavuz Işık, depremin etkilediği 11 şehirde yapı denetim sistemine geçilmesinin ardından hazır beton kullanılarak yapılan 151 bin 990 binadan sadece 272'sinin yıkıldığını, yıkılmayan bina oranının yüzde 99,8 olduğunu kaydetti.
Kentsel dönüşümün büyük bir fırsat barındırdığını kaydeden Yavuz Işık, şunları ifade etti:"2012 yılında yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Kanunu'nda 2023 yılında yapılan değişikliklerle sürecin daha hızlanması bekleniyor. Kentsel dönüşümün ana teması riskli yapıların dönüştürülmesi şeklinde algılansa da dönüşüm sürecinin çok boyutlu bir biçimde ele alınması gerekiyor. Kent madenciliği prensipleriyle inşaat ve yıkıntı atıklarının sürdürülebilir bir biçimde değerlendirilmesi, doğal kaynakların sorumlu kullanılması, neredeyse sıfır enerjili binalara ağırlık verilmesi, olası afetler için tam donanımlı toplanma alanlarının yapılması, ulaşım akslarının yeniden planlanması, düşük karbonlu malzemelerin kullanımına önem verilmesi gibi birçok boyutta süreç desteklenmelidir."
Yavuz Işık yaptığı açıklamada depreme dayanıklı binaların özellikleri ile ilgili de bazı bilgiler vererek, önceki senelerin aksine bu dönemde kullanılan hazır betonun bilgisayar kontrollü otomasyon sistemlerine dayandığını, tüm girdi kontrollerinin yapıldığını, çok fazla denetime tabi tutulduğunu ve denetiminin RFID çiplerle gerçekleştirildiğini söyledi.
Binaların depreme dayanıklı olması için "doğru ve kaliteli malzeme" kullanılması gerektiğini dile getiren Yavuz Işık, "Türkiye Hazır Beton Birliği olarak bütün hazır beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemine davet ediyoruz." dedi.
Türkiye Hazır Beton Birliği olarak uzun senelerdir riskli yapı stokunun dönüştürülmesini sürekli gündeme getirdiklerini değinen Yavuz Işık sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş depremleri sonrasında yalnızca riskli binaların değil, üretimden tasarıma, uygulamadan denetime kadar tüm süreçlerdeki iş yapış şeklinin ve zihniyetin dönüşmesi gerektiğini görmüş olduk. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında, bilimin ışığında, kültürel ve doğal mirasımızı koruyup geçmiş tecrübelerimizden yararlanarak yeni bir toparlanma ve kalkınma döneminin kapısını aralamalıyız. Artık depremleri, toplumsal ve ekonomik travmalara sebep olan bir doğal afet olmaktan çıkartmalıyız. Bu konuda gerekli politikaların ve eylem planlarının oluşturulmasını destekliyor ve tüm paydaşları göreve davet ediyoruz"
Arsa yatırımında en iyi getiri sağlayacak 10 şehir!
Kiracı mağduru doktora mahkemeden sevinçli haber! 20 ayın sonunda kiracısını tahliye etti!
Mozilla Firefox’un kurucu ortağı Blake Ross, New York'tan 251 milyon TL'ye ev aldı!