05 / 05 / 2024

Dairemin sınıfını nasıl anlarım?

Dairemin sınıfını nasıl anlarım?

Emlak vergisi beyannamesi doldurulurken, yazılması gereken bilgiler arasında daire sınıfı da yer alıyor. Peki, emlak vergisinde daire sınıfı nedir? Daire sınıfı nasıl öğrenilir? İşte yanıtı..



Dairemin sınıfını nasıl anlarım?

Bina, arsa ve arazinin, vergi değerlerinin takdirinde şehir, kasaba ve köylerin tabii, iktisadi ve bölgesel şartlarına göre nazara alınacak normlar ile uyulacak usul ve esaslar ve mükelleflerden bu konuda istenecek bilgilerle, tarım arazisinin vergi değerinin tespitinde arazinin verim gücünün hangi hallerde nazara alınacağı Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdirine ilişkin tüzük kapsamında açıklanıyor.


Burada yer alan bilgilere göre, binalar aşağıda belirtilen inşaat sınıflarına göre ayrılıyor.


Binalar, aşağıdaki sınıflara ayrılır: 

1 - Lüks inşaat, 

2 - Birinci sınıf inşaat, 

3 - İkinci sınıf inşaat, 

4 - Üçüncü sınıf inşaat, 

5 - Basit inşaat, Bu sınıflama, binanın yapılış tarzı, işçiliği, çeşitli kısımlarında kullanılan malzemenin cinsi, kalitesi ve benzeri hususlar nazara alınarak yapılır. İnşaat sınıflarının tayinine esas alınacak nitelikler Maliye Bakanlığınca tespit ve ilan olunur. 


Vergi değerinin emsal bina bedeline göre takdiri: 

Bina vergi değerleri; kullanılış tarzı, inşaat nevi ve sınıfı ile 7 nci maddede belirtilen diğer özellikleri bakımından aynı vasıftaki binanın normal alım satım bedeli esas alınarak takdir olunur. 


Aynı vasıfta başka bir binanın normal alım satım bedelinin tespit olunamaması halinde, benzer vasıftaki binaların normal alım satım bedelleri esas alınır. Ancak, farklı vasıflara göre, esas alınan bedele gerekli ilave ve indirimler yapılır. 


Beyan tarihi ile emsal binanın alım satım tarihinin farklı olması halinde, zaman içindeki değer değişiklikleri nazara alınır. Emsal alınacak bina alım satım fiyatının tespitinde, 18 inci madde hükmüne göre düzenlenen normal alım satım bedel cetvellerinden de yararlanılır. Peki, Dairemin sınıfını nasıl anlarım, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Vergi daireleri, görev alanları içerisinde bulunan binalara ait normal alım satım fiyatlarını, her belediye ve köy için ayrı ayrı düzenleyecekleri normal alım satım bedel cetvellerine; meydan, sahil, cadde ve sokaklar itibariyle ve binaların kullanılış tarzını, inşaat nevini ve sınıfını gösterecek şekilde kaydederler. 


Mükellefler tarafından vergi dairelerine yapılmış olan beyanlardan normal alım satım bedeli olarak gösterildiğine kanaat getirilen bina vergi değerleri de bu cetvellere işlenir. Buna göre dairenin sınıf bilgileri vergi dairesinden öğrenilebiliyor.


Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdiri!


Geri Dön