Ekonomi

Dalgalı seyirde yatırımcı ne yapmalı? İşte 10 önemli tavsiye

Milliyet Gazetesi Yazarı Zeynep Aktaş, borsada bankacılık rallisi özelinden hareketle sert hareketlerin olduğu ortamda yatırımcının nasıl korunacağı sorusunu masaya yatırdı.İşteAktaş'ın yazısında öne çıkanlar:Borsa İstanbul'da iki ayda yüzde 134 prim yapan bankalar geçtiğimiz hafta yüzde 24 değer kaybetti

Bankacılık hisselerinde yaşananları, hangi sektörlerin yüksek performans getirdiğini, hangi sektörlerin düşük performans gösterdiğini yazan Aktaş, yatırımcıya 10 maddelik tavsiye listesi de sundu. İşte

Aktaş'ın yazısında öne çıkanlar:

Borsa İstanbul'da iki ayda yüzde 134 prim yapan bankalar geçtiğimiz hafta yüzde 24 değer kaybetti. Bankaların piyasa değeri ise iki ayda 353 milyar TL artmıştı. Ancak son bir haftadaki değer kaybı 137 milyar TL olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz  hafta BIST 100 Endeksi, 3.715 ile rekor seviyeyi test etti.  Daha sonra ise haftayı 3.377 puandan tamamladı. Dolar kuru 18.25 TL’den alıcı bulurken, euro 18.30 lira, altının onsu 1.675 dolar ve Brent petrol 91.35 dolar bandında seyretti.

Yükselen ve düşen sektörler hangileri?

Borsada en yüksek getiriler ulaştırma, elektrik ve banka sektöründe kaydedildi. Her üç sektörde de yüksek kârlılıkları etkili oldu. Ulaştırma sektörü yılbaşından bu yana yüzde 234 oranında yükseldi. Elektrik sektörü yüzde 139 ve banka sektörü ise yüzde 118 oranında artış kaydetti. Borsada dikkat çeken sektörlere bakıldığında ise, bilişim, yazılım, cam, çimento ve beton, enerji, gayrimenkul yatırım ortaklığı, gübre ve zirai ürünler, holding, iletişim ve savunma, otomotiv yan sanayi, perakende ticaret, petrol, telekomünikasyon, haberleşme, ulaştırma ve yatırım şirketleri öne çıkıyor. Bu sektörlerdeki şirketlerde en az üç haftadır yükseliş kaydediliyor. Borsada düşük performans gösteren sektörler ise; turizm, metal ana, metal eşya, bilişim, iletişim oldu.

Yatırımcı nasıl hareket etmeli?

 

1 - Piyasalardaki dalgalanmalarda büyük kalabalıkların peşine takılmayın.

2 - Hisse senetleri sürekli yükselmez ve ya sürekli düşmez bu saikle yatırım yapılmamalı.

3 - Borsada para uzun vadede birikimle kazanılır, kısa vadeli hareketler geçicidir.

4 - Şirketlerin temel verilerine ve uzun yıllardaki ortalamalarına bakılmalı, ortalamaların üstü veya altı yeni yaklaşım gerektirir.

5 - Telaş, korku, hareketlilik, kaçma gibi panik duyguları hatalı kararlar aldırır. Deneyimlerinizi kaydedin, stresle başa çıkmayı öğrenin.

6 - Dinamiklerini bilmediğiniz şaşırtıcı gelişmeler olduğunda fiyat hareketlerinin ivmesine bakın. Hareketin yönünde yavaşlama başladığında yön değişimi için zemin hazır olur.

7 - Düşüşleri ya da yükselişleri kaçırdığınızı düşünüyorsanız, birikiminizin yüzde 10’unu trade için ayırın.

8 - Kendinize ulaşılmayacak hedefler koymayın.

9 - Hissesini aldığınız şirkete ortak olduğunuzu unutmayın. Firmanın reel sektörde gerçekleştirdiklerini, faaliyetlerini takip edin.

10 - Piyasalarda yaşanan gelişmeler hakkında hiç kimse ne zaman ne yaşanacağı yönünde karar veremez. Bu bilgi ile hareket edin.

 

Borsa İstanbul’da 12-16 Eylül tarih aralığında en çok prim yapan 3 hisse!

Borsa İstanbul’da kaybetmemenin tek sırrını açıkladı!

Borsa yatırımı hala cazip mi? Yatırımcı ne yapmalı?