Damac, En Başarılı 50 Şirket sıralamasında birinci oldu!
Trump’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ortağı olan gayrimenkul devi DAMAC, geçen yıl yüzde 128 büyümeyle cirosunu 2.3 milyar dolara çıkardı ve listenin ilk sırasında yer aldı. Türkiye’den de 5 firma ilk 50’ye girmeyi başardı.
Derin Ekonomi tarafından bu yıl ikincisi hazırlanan “İslam Ekonomilerinin En Başarılı 50 Şirketi ve CEO'su” araştırmasında 2015'in en hızlı büyüyen firması Birleşik Arap Emirlikleri'nden (B.A.E.) lüks gayrimenkul geliştiricisi DAMAC Properties oldu. Listeye bu yıl Türkiye'den 5 şirket girerken B.A.E.; 13 şirket ile ülkeler sıralamasında ilk sırayı aldı.
DAMAC, TRUMP'UN BÖLGEDEKİ ORTAĞI
DinarStandard'ın desteği ile hazırlanan araştırmada; 2016 yılı Amerikan başkanlık yarışının tartışmalı adayı Donald Trump'ın bölgedeki ortağı olan DAMAC Properties, geçen yıl dolar bazında yüzde 128 büyüyerek cirosunu 2.3 milyar dolara çıkardı. DAMAC; ABD'nin Ortadoğu'daki en büyük müteahhidi olarak biliniyor.
Derin Ekonomi araştırması, İslam dünyasının genelinde büyümeyi tetikleyen başat sektörlerin sırasıyla bankacılık, inşaat, telekom, otomotiv ve perakende olduğunu da ortaya koydu. Körfez para birimlerinin geçen yıl dolara karşı güçlü durması, tüketime dayalı ekonomik dinamizmleri ve Batı'dan geriye getirdikleri sermaye akımları; 2015'te İslam ülkelerindeki şirket sıralamasına yansıdı. Böylece, 2015'te İslam dünyasının en büyük 212 şirketinin 74 tanesi dolar bazında yüzde 128'e varan oranlarda büyüme gösterdi.
TÜRKİYE'DEN 5 FİRMA LİSTEDE
Türkiye'den İstanbul Altın Rafinerisi, Doğuş Holding, Tofaş, Ford Otomotiv ve Halkbank da ilk 50'ye girmeyi başaran şirketler oldu. 2015 yılında gelirini yüzde 37 artıran Özcan Hallaç yönetimindeki İAR, listeye 7'inci sıradan girerken böylece Türkiye'nin de en başarılı şirketi oldu. Türkiye'nin geçen yıl otomotiv ihracatında hız kazanmasıyla Ford Otomotiv dolar bazında yüzde 12, Tofaş ise yüzde 6 büyüdü. Türkiye iç pazarının en büyük otomobil oyuncusu Doğuş Otomotiv'in de içerisinde yer aldığı Doğuş Grubu geçen sene yüzde 15 büyüyerek 5.1 milyar dolar gelir açıkladı ve listede 17. sırada yer aldı. Halkbank ise 5.4 milyar dolar gelire çıkarak dolar bazında yüzde 9 büyüdü.
KATAR VE İRAN BÜYÜK ATILIMIN EŞİĞİNDE
Derin Ekonomi araştırması, 1 milyar dolara yakın ve halka açık onlarca şirketiyle bölgesel ve küresel çapta etki alanını hızla genişletmeye aday ülkeleri de tespit etti. Bunlardan birisi milli geliri 108 bin doların üzerinde olan dünyanın en zengin ülkesi Katar. Katar listeye üç şirketle girdi. 2,3 milyonluk nüfusu içerisinde Katar asıllıların payı 5'te bir olsa da, Katar dünyanın elit yönetici takımıyla beraber birçok ülkeden orta düzey yöneticileri de toplamış durumda. Bölgede öne çıkan diğer ülke ise İran. ABD ambargosunun kademeli kalkmasıyla günlük petrol üretimini ikiye katlayan İran'da bankalar kar patlaması yaşadı. Bu yıl İran'dan listeye tümü banka olan üç firma girdi.
Derin Ekonomi 1. yılını doldurdu
Haziran sayısıyla birinci yılını dolduran Derin Ekonomi, İslam Dünyası'nın En Başarılı 50 Şirketi ve CEO'su Listesi'ni tüm kadrosunu seferber ederek hazırladı. Küresel ölçekte ekonomi-güç ilişkilerinden, jeopolitik eğilimlerine, güvenlik stratejisinden yeni bölgesel bloklaşmalara kadar çok geniş bir alanda iddiaya sahip Derin Ekonomi ekibi; sayıları binleri bulan şirketler arasından, ciroları 1 milyar doların üzerinde olan 358 grubu tespit etti. Sıralamada ilk 50'ye giren şirketler açıklandı.
7 trilyon
58 milyar $
2015 sonu itibariyle 57 İslam ekonomisinin milli gelir toplamı
358
(2014 sonu)
57 İslam ülkesinde geliri 1 milyar doların üzerinde olan şirket sayısı
% 8.8
İslam dünyası milli gelir toplamının dünya milli geliri içerisindeki payı
Türkiye'den listeye girenler:
İstanbul Altın Rafinerisi, Doğuş Holding, Tofaş, Ford Otosan, Halkbank
En başarılı İLK 10 CEO
Şirket adı CEO adı Ülke adı
* DAMAC Properties Hussain Sajwani B.A.E.
* National Shipping Company Ibrahim Abdulrahman Al-Omar Suudi Arabistan
* Orascom Construction Osama Bishai Mısır
* Bupa Arabia for Cooperative Tal Hisham Nazer Suudi Arabistan
* Qatar Insurance SAQ Khalifa Abdulla Turki Al-Subaey Katar
* Emaar Properties Abdulla Lahej B.A.E.
* İstanbul Altın Rafinerisi Özcan Halaç Türkiye
* Fawaz Abdulaziz Al Co Fawaz Alhokair Suudi Arabistan
* Tejarat Bank M. EbrahimM oghaddam İran
* Dubai Islamic Bank Adnan Chilwan B.A.E.
Yastık altındaki altını ekonomiye kazandırdı
Türkiye'nin ilk resmi altın rafinerisi İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, başarının sırrını öncelikle Türkiye'nin uluslararası saygınlığına bağladı. Yastık altında 5 bin ton altın varlığı olduğunu belirten Halaç, “Bunun parasal değeri yaklaşık 200 milyar dolar, o da yaklaşık 600 milyar lira ediyor. 20 yılın çalışması, ikili ilişkilerin gelişmesi, itibarın sağlanması, güven vermek ve tercih edilen marka olmak; başarımızın sırrı oldu” dedi. Yastık altındaki altını rafineri eden İAR, hurda altını külçeye çevirip ekonomiye kazandırdı.
Büyümenin çekirdeği İslami finans stratejisi Al Baraka Banking Group da TOP 50'de yer aldı. Al Baraka CEO'su Adnan Ahmed Yousif; 2015'te küresel finansın zorluklar yaşadığının altını çizerken; grubunun başarısının İslami finans piyasasının da başarısı olduğunu vurguladı. Küresel finans krize girerken, İslami finansın yenilenen uzun vadeli stratejiyle büyüdüğünü hatırlatan Yousif, şöyle dedi: “İslami finans; İngiltere, Lüksemburg, Güney Afrika ve Hong Kong hukukunda Sukuk'un ortaya çıkışını gördü. İslami ekonomide bilinç ve alışkanlıklarda geniş çapta çeşitliliği tanımak CEO'lar için önemlidir.”
Yeni Şafak