29 / 04 / 2024

Damga vergisi nasıl ödenir?

Damga vergisi nasıl ödenir?

Damga vergisi nasıl ödenir? Söz konusu damga vergisi ödeme usulleri; "Makbuz verilmek suretiyle, istihkaktan kesinti yapılmak suretiyle ve basılı damga konulmak suretiyle" şeklinde sıralanıyor. İşte açıklamalar...



Damga vergisi nasıl ödenir?

Damga vergisi 3 farklı şekilde ödenebiliyor. Söz konusu damga vergisi ödeme usulleri; "Makbuz verilmek suretiyle, istihkaktan kesinti yapılmak suretiyle ve basılı damga konulmak suretiyle" şeklinde sıralanıyor.


Hangi işlemler için hanhi usulün uygulanacağının tespitinde Maliye Bakanlığı yetkili oluyor.


46 seri numaralı Damga Vergisi Genel Tebliği uyarınca, sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunan mükellefler ile ihtiyarilik kapsamında olup, sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükelleflerin, kanuni süresi içinde beyan etmeleri gereken damga vergisi bulunmaması halinde, beyanname verme veya keyfiyeti bir yazı ile vergi dairesine bildirme zorunlulukları bulunmuyor.


1. Basılı damga konulması şekliyle ödeme

Damga Vergisi Kanunu'nun 17. maddesi uyarınca aşağıda yazılı kağıtların damga vergisi basılı damga konulması suretiyle ödenebilmektedir.

-Makbuz ibna senetleri

-Faturalar

-Ulaştırma ile ilgili kağıtlar

-Elektrik, havagazı, telefon ve su abonman m

-Maliye Bakanlığının müsaadesi alınmak suretiyle, vergiye tabi diğer kağıtlar.


2.İstihkaktan kesinti şekliyle ödeme

Genel ve özel bütçeli diarelerle il özel idareleri ve belediyeler, bankalar, iktisadi kamu teşekkülleri ile bunların iştirakleri ve müesseseleri ve benzeri teşekkül, iştirak ve müsesseselerin ödemelerinde kullanılan ve nispi vergiye tabi bulunan makbuzlarla bu mahiyetteki kağıtlara ait gelirin,

-Bu ödemelerin yapılması

-Avans suretiyle ödemelerde avansın itası

sırasında ilgili daire ve müesseseler tarafından istihkaklardan kesinti yapılması şekliyle ödeme Maliye Bakanlığınca izin verilebilir.


3. Makbuz verilmesi şekliyle ödeme

Yukarıda sayılan haller dışında, damga vergisi makbuz karşılığında ödenir.



Kira sözleşmesi damga vergisi nasıl ödenir?




Geri Dön