09 / 01 / 2025

Damga Vergisi uygulamasında nüsha ve suret ayırımı!

Damga Vergisi uygulamasında nüsha ve suret ayırımı!

Damga vergisi ödenecek sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması halinde her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette vergi ödeniyor. Peki, Damga Vergisi uygulamasında nüsha ve suret ayırımı nasıl ve neye göre yapılır?



Damga Vergisi uygulamasında nüsha ve suret ayırımı!

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınıyor. 


Sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması halinde her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette Damga Vergisi ödeniyor. Peki, damga vergisi birden fazla suretle düzenlenirse ne olur? Damga Vergisi uygulamasında nüsha ve suret ayırımı nasıl ve neye göre yapılır?


Damga Vergisi uygulamasında nüsha ve suret ayırımı

Nüsha: Damga Vergisi Kanunu uygulamasında aynı hüküm ve kuvveti haiz olmak üzere birden fazla düzenlenmiş ve taraf/taraflarınca ayrıca imzalanmış olan kağıtların her biridir. Bu kapsamda nüshalar, belli bir hususu ispat ve belli etmek üzere müstakilen ve aynı zamanda farklı mekanlarda ibraz edilebilir mahiyette olan kağıtlardır. Taraflarca ayrıca imzalanması halinde kağıdın nüsha olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.


Suret: Aslında bulunan ibarelerin aynısını taşıyan, fakat aslında bulunan imzaları taşımayıp aslına uygun olduğuna ilişkin onaylayanın imzasını ve kaşesini ihtiva eden kağıtlardır.


Taraf/taraflarınca düzenlenerek imzalanmış diğer bir ifadeyle hukuken tekemmül etmiş bir kağıdın usulüne uygun olarak çıkarılmış, ancak taraflarınca imzalanmamış örnekleri surettir. 


Kağıtların fotokopi ile çoğaltmış örneklerinin de "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile onaylayanınimzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibarı ile suret; kağıdın taraflarınca ayrıca imzalanması halinde ise nüsha olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.


Damga vergisine tabi kağıtlar bakımından düzenlenecek nüsha ve / veya çıkarılacak suret sayısına ilişkin olarak 488 sayılı DVK'da herhangi bir belirleme bulunmamaktadır.


Damga vergisinin konusunu 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar oluşturmakta olup, belli parayı ihtiva eden sözleşmeler de söz konusu tabloda yer almaktadır.


Dolayısıyla, resmi şekilde düzenlenmesi gereken bir sözleşmenin öncesinde, Borçlar Kanunu uyarınca taraflarınca karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamasıyla yazılıp imzalanmak suretiyle düzenlenen belli parayı ihtiva eden bütün sözleşmeler nüsha sayısı itibarıyla damga vergisine konu teşkil etmekte olup, söz konusu sözleşmelere ait nüshaların bir kısmının tapu müdürlüğünde kalıp kalmasının vergilendirmede bir önemi bulunmamaktadır. Bu nedenle ibraz edildiği halde, ibraz edene iade edilen sözleşmeler nüsha sayısı itibarıyla damga vergisine tabidir.



Damga vergisi ödenecek sözleşmeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön