28 / 12 / 2024

DAP Yapı 1999'dan bu yana 24 projeye imza attı!

DAP Yapı 1999'dan bu yana 24 projeye imza attı!

Sahibi olduğu DAP Yapı ile mimari konseptleri kendine ait farklı projelere imza atan Ziya Yılmaz, Pendik'te yeni bir projeye başlamak niyetinde olduğunu söyledi. DAP Yapı 1999 yılından bu yana 24 projeye imza attı.



Sıra dışı bir müteahhit Ziya Yılmaz. Sahibi olduğu DAP Yapı ile mimari konseptleri kendine ait farklı projelere imza atıyor. Burgu, Dalga, Tango Kuleleri derken şimdi de Adam Kule ile İstMarina’yı yapıyor. En büyük projesine ise Pendik’te başlamak niyetinde. Turizme giren Yılmaz enerji Sektörünü de inceliyor... 


Yaşı henüz 41... Trabzon Sürmeneli... Türkiye’nin en genç markalı konut yapan müteahhitlerinden biri. İlk markalı projesi Şelale Evleri’ne başladığı 1999’da 25 yaşındaydı. Türkiye’nin son yıllarda hızlı büyüyen müteahhitlerinden biri olan DAP Yapı’nm Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, farklı mimari kimlikteki projeleriyle sektörde fark yarattı. Onun yaptığı tüm projeler mutlaka kendine baktırıyor. Kimi su gibi akıyor, kimi kıvrım kıvrım göğe yükseliyor, kimi rüzgarı arkasına alan bir yelken gibi açılıyor. DAP Burgu Kule, DAP Dalga Kule, Dragos Royal Towers, Tango Kule ve niceleri... Yaptığı tüm projelerin mimari konseptleri kendisine ait olan Yılmaz’ın tam 24 projesi var.


Kartal-Maltepe-Pendik üçgeninde önemli projeler yapmayı sürdüren Ziya Yılmaz şimdilerde Polisan Boya’dan aldığı Pendik’teki 175 dönümlük fabrika arazisine önemli bir proje yapmaya hazırlanıyor. Bu projede yaklaşık 8 bin konutun yanı sıra Anadolu Yakası’nm üçüncü alışveriş caddesi olacak. Projeye başlanması iki yılı bulacak. Bu arada Yılmaz iki projesinin lansmanını bu yılsonuna kadar yapmayı planlıyor. Kartal Dragos’ta insan şeklinde yapacağı 30 katlı Adam Kule ve 13 katlı 132 bağımsız birimden oluşan Tak- j sim Petek Rezidans projesinin lansmanı için gün sayıyor. Halen devam eden işlerinin tutarının 3.5 milyar TL’yi bulduğunu söyleyen Yılmaz, Pendik’teki İstMarina dahil şantiyelerinde 5 bin kişinin çalıştığını belirtiyor. DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ile yeni projelerini konuştuk.


Öncelikle girişimcilik hikayenizi öğrenmek isteriz.


1 Mayıs 1974’te doğmuşum. Dokuz yaşından beri İstanbul’dayım. Çekmeköy Taşdelen’e yerleşmiştik. Babam Ahmet Yılmaz, yıllarca İstanbul ve Zonguldak’ta taş ocağı işletmeciliği yaptı. Ben liseyi bitirdikten sonra açık öğretime başladım ama bitirmedim. Daha o yıllarda babamın marketini işletiyordum ve babamın inşaat işleriyle ilgileniyordum. İlk büyük projem Şelale Evleri’dir. Ben projeye 1999 yılında başladım. O zaman 25 yaşında tığ gibi bir delikanlıydım. Gençlere fırsat verilirse hem ülkenin yönetiminde hem de ticarette çok başarılı işlere imza atabilirler. Bunu net bir şekilde gösterdik.


1999'dan bu yana kaç proje bitirdiniz?


Mevcut projelerimiz bittiğinde 24 projeyi sonlandırmış olacağız. Bunlardan Kartal Projesi kendi içinde okul, hastane, iş merkezi bulunan 4-5 projeden oluşuyor. Çocukluğumdan beri 86 proje bitirmek var aklımda. Neden öyle bilmiyorum...


Bir evde üç Ziya var!


Ziya Yılmaz daha çocuk yaşlarda babasının işlerine yardım etti. Ziya Yılmaz'ın üçü kız, ikisi erkek beş çocuğu var. En büyük kızı 17 yaşında. Beş ay önce ikiz oğulları olan Yılmaz'a isimlerini soruyoruz. Mütebessim bir ifadeyle "Oğullarımın isimlerini annesi koydu; Ziya Can ve Batu Ziya..." diyor. Bugünlerde en büyük dinlencesinin oğulları olduğunu belirten Yılmaz şöyle konuşuyor: "Dünya çok güzel. Sabah kalkıyorum bir saat onlarla yatakta oynuyorum. Eve gitmeyi iple çekiyorum." Ziya Yılmaz çalışmayı çok seven bir işadamı. Yarım saat işe geç geldiğinde bile vicdan azabı duyduğunu belirten Yılmaz, "Akşam erken gittiğimde de aynı duyguya kapılıyorum.Bu yüzden evde de çalıştığım oluyor" diyor.


Mimarisiyle farklı ve 'baktıran' projeler yapıyorsunuz...


Ben çok titiz davranıyorum. Projelerim çok büyük montanlı olmayabilir ama etkisinin büyük olması lazım. İnsanlar bir yere baktıklarında 50 bin konut görüyorlarsa benim projem birinci sırada olmalı, ya da bilemediniz ikinci... Üçüncülüğü asla kabul etmem...


Mimarlarla yakın çalışıyor musunuz?


Mimarlarla yakın çalışırım ama proje konseptlerinin tamamını kendim belirlerim. Son zamanlarda yoğunluktan zorlanıyorum ama mimari konseptinden, kullanılacak kapı koluna kadar her şey benden geçer. Binanın bütün duygusu ve şekli benden çıkar. Bunu mimarlar çizerler. İnanmadığım projeyi yapmam. İlk yaptığım yüksek katlı bina Dragos’taki Royal Towers’dı. Bu bölgede hep 20 ve üstü yüksek katlı binalar yaptık. İstmarina 2014 ve 2015’te dünyanın en iyi karma projesi seçildi. Z Ofis ile Guinness Kitabı’na ‘Dünyanın en büyük Z ofisi’ diye müracaat ettik.


Şimdiki hayaliniz Adam şeklinde bir kule mi yapmak?


Hayali kurduk, projeye başladık. Kısmetse eylül ayında Adam Kulenin lansmanını yapacağız. Şimdi talep toplama ve ön satış sürecindeyiz. Yine Kartal’da muazzam mimarisi olacak bir projemiz var. Orada 30’ar katlı iki kule yapacağız. Ona muhtemelen bu yılsonu ya da önümüzdeki yılbaşı başlarız. Taksim’de Petek Rezidans diye bir projemiz var. Orada da inşaatın kabası bitmek üzere; son çeyrekte lansmanını yaparız.


Şu anda yapımı devam eden projelerinizin yatırım tutarı nedir?


Sanırım 3.5 milyar TL civarındadır. Bizim hedefimiz ciromuzu yılda ortalama 1 milyar TL’ye oturtabilmek. Tabii İstanbul’da lüks konutta tek başına bunu yapmak çok zor. Onun için biraz da Anadolu’ya gitmek gerekiyor. 2014’te Anadolu Yakası’nın lüks konutunun yüzde 25’e yakınını biz sattık. İstanbul’da 100-110 bin birinci el konut satılıyor; bunun yüzde 15i metrekare satış fiyatı 6 bin TL’nin üzerinde olan konut. Anadolu Yakası’nın buradan aldığı pay yüzde 40. Bu yüzde 40’m da yüzde 25’ini (1.650 konut) özellikle İstmarina ve diğer projelerimizle bir sattık.


Polisan'ın Pendik'teki 175 dönümlük arazisini almıştınız. Buraya ne yapacaksınız?


Pendik’te çok büyük bir proje hazırlığımız var. Sabiha Gökçen Havaalanına yakın, 1.200 metre uzunluğu olan bir bulvar yapmayı düşünüyoruz. Arazinin ortasından yolu geçiriyoruz. İçerisinde alışveriş mekanları olacak. Anadolu Yakası’nda Bağdat Caddesi ve Alemdağ Caddesi’nden sonra üçüncü caddeyi biz yapmak istiyoruz. Orada Ülker’in büyük bir fabrikası var. Onlarla da görüştük. Onu da alabilirsek 7-8 bin konutun olduğu, içinde 2 kilometrelik caddesi olan bir şehir olacak. 8-10 yıl sonra havaalanı yıllık 40-50 milyonluk yolcu kapasitesine ulaşacak. Bu trafikten de yararlanacağız. Sanırım projeye başlanması iki yılı bulur. Yaklaşık 1.5 milyar TL’lik bir yatırım.


Yaptığınız projelerde satışların ne kadarı yabancılara yönelik oldu?


Biz yurtdışma projelerimizin yüzde 27’sini rahatlıkla satabiliyoruz. Yabancıya satışa çok önem veriyoruz. Bizim şöyle bir önerimiz var. Turizm Bakanlığı’nın olduğu gibi ortak bir tanıtım fonu kurulsun. Bunun içine TOKİ, Emlak Konut ve bizim gibi 20-30 büyük gayrimenkul geliştirici dahil edilsin. Hedef pazarlarımıza özel tanıtımlar yapıp kendi tanıtım ofislerimizi açalım istiyoruz.


Gayrimenkul dışında başka sektörlere yatırıma sıcak bakıyor musunuz?


Kendi sektörümüzle ilgili çok yoğunuz. Biz gayrimenkul geliştiriciliği yapıyoruz. Şimdi otelcilik işine de girdik. İlk iki otelimiz önümüzdeki aybaşında Burgu ve Tango projeleri içinde açılacak. 2.5 ay sonra Dalga projesi rezidans otel olarak, yılsonunda da Vazo gelecek. Rotana bizim işletmeciliğimizi yapıyor. Eğer istediğimiz performansta olursa 81 ile bu kon-septi yaymak istiyoruz. Enerji sektörüne girmeyi de düşünüyoruz.


"Çinliler ve Araplar ortaklık teklif ediyor"

DAP Yapı, hızlı büyüyen bir şirket olunca yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Ziya Yılmaz’a "Yabancı ortaklık teklifleri alıyor musunuz?" diye soruyoruz. Çok fazla teklif olduğunu belirten Yılmaz, "En son Çinlilerden çok büyük bir teklif geldi. Büyük bir inşaat firması özellikle Kanal projesiyle ilgileniyor. Kanal'ın Marmara tarafını beraber yapalım ve konutları beraber geliştirelim dediler. Arap şirketlerinden de çok teklif geliyor.Ben hızlı karar verip hızlı hareket eden bir yapıdayım. Bazen yabancılarla konuşana kadar biz projeyi bitiriyoruz" diyor.


Para 


Geri Dön