Kira

Dar gelirli İstanbul'da kiralık ev bulmakta zorlanıyor!

Yaklaşık 10 yıl önce 500 liraya kiralanan evler şimdilerde bin 500 liraya kiralanabiliyor. Kirada üç kattan fazla artışa sebep olarak enflasyondaki yükseliş ve Suriyeli mültecilerin etkisiyle hareketlenen iç talep gösteriliyor.

Nüfusu 15 milyona dayanan İstanbul'da, özellikle dar gelirli vatandaşlar bütçelerine uygun kiralık ev bulmakta zorlanıyor.


Enflasyonun yükselmesi ve Suriyeli mültecilerin etkisiyle kira fiyatları hızlı yükseliyor. Üniversitelerin bulunduğu semtlerde kiralık evlerin adeta yanına bile yaklaşılamıyor. Bir yıl önce 800-900 liraya kiraya verilen daireler, bin 200 liradan ilana çıktı. Sektör temsilcileri, vatandaşların ev almayı ertelemelerinin de kira fiyatlarını artırdığına dikkat çekiyor.Asgari ücretle bir taşeron firmada çalışan Mehmet A., Eyüp'te ev arama macerasını Zaman'a anlattı. ‘İşime yakın olsun' diyerek Eyüp'ün iç kesimlerinde bütçesine uygun bir ev arayan Mehmet A., günlerce sokak sokak dolaşmasına rağmen aradığı evi bulamamış. Uygun bir fiyat şöyle dursun, camları filmle kaplı evleri bile soruşturan Mehmet A.'nın emlakçıları, bakkalları, apartman görevlilerini tükettikten sonra bir de aklına camiye uğramak geliyor. Soluğu ikindi vakti Kızıl Camii'nde alan Mehmet A., cami cemaatinin yardımıyla Gaziosmanpaşa'da yarı bodrum bir kata yerleşebiliyor.


DAHA ÇOK GELİR GETİRSİN DİYE ODA ODA KİRALANIYOR





İstanbullu emlakçılar, artan kiraları, dairelerin azlığına bağlıyor. Bazı mülk sahipleri ise daha çok gelir getirmesi için evlerini oda oda bölerek Suriyeli ailelere kiralıyor. Zeytinburnu'nda emlakçılık yapan Hasan Şahin, ellerinde kiralık yalnızca iki dairenin olduğunu söylüyor. Şahin, kira fiyatlarının 1000 ile 1500 lira arasında değiştiğini söylüyor. Bir önceki yıl 800 TL civarında olan dairelere yaklaşık 400 lira tutarında zam yapıldığını vurguluyor. Emlakçı Şahin, yüksek kiraları ise artan ev fiyatları ve faiz oranlarıyla ifade ediyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da birkaç yıl önce ‘kira ödeyeceğime taksitle ev sahibi olayım' diyen vatandaşın, yüksek fiyatlardan dolayı ev alma planını ertelediğini belirtiyor. Konut ihtiyacı olan kesimin ev alma talebini ertelediğine dikkat çeken Aşa, “O zamanlar fiyatlar da, faiz oranları da uygundu. Şu an ise hem faizler hem fiyatlar yükseldi. Mesela merkezi yerlerde 2 oda 1 salonu 500 binden aşağı ev bulamazsınız artık. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 1 milyonun üstünde satılamayan konut var. Bunun ise yüzde 70'i lüks yapılmış konutlar. Bu da alıcı bütçesini yukarı taşıyor.” diyor.



Erhan ÇAÇAN/Zaman