Ekonomi

Dar gelirliye müjde! Borçlar siliniyor! Zaman tükeniyor başvuruları sakın kaçırmayın!

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremden dolayı Meclis çalışmalarına ara vermişti. Meclis'in yeniden açılması ile birlikte EYT, gecikme faizi, idari para cezaları, borç yapılandırmaları gibi pek çok konu görüşülüyor. İşte borçların silineceği tarih ve detaylar!Son başvuru tarihi olarak ise 30 Nisan işaret edilmişti

Borçların yapılandırma süreci merakla takip ediliyor. Son başvuru tarihi olarak ise 30 Nisan işaret edilmişti. Binlerce vatandaş da borç yapılandırma düzenlemesindeki son durumu araştırıyor. Detaylar Resmi Gazete'de yayınlanması beklenirken AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş vergi affı paketine dair de detayları paylaştı.

İşte ayrıntılar…

BORÇLAR SİLİNİYOR!

Vergi affına dair düzenleme; Bütün vergi cezaları, Genel Sağlık Sigortası primi borçları, trafik, askerlik, nüfus köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce de hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezalarını, idari para cezalarını, öğrenci kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını içinde yer almaktadır.

Vatandaşların vergi daireleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, gümrük müdürlükleri, il özel idareleri ve belediyelerde bulunan borçlarının yapılandırılacağı açıklandı. Bunlar ışığında vergi, ceza, faiz gibi 2 bin TL'yi geçen borçlar siliniyor. 362 milyar dolar tutarındaki borçlar 48 ayda ödenebilme imkanı mevcut.

SON BAŞVURU TARİHİ: 30 NİSAN

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ödemelerin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verdi. Elitaş; "Kanun hükümlerinden yararlanacak olan vatandaşlar, 30 Nisan tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunarak ve yapılandırma tutarlarını peşin veyahut taksit imkanı ile ödeyebilecek. İlk taksit ödemeleri mayıs ayında yapılacak. Bu teklif ile beraber vatandaşların uzun süreli taksit isteklerini de yerine getirmekteyiz. 2021 yılındaki yapılandırmada 36 ay, 18 taksit şeklinde. Şu andaki teklifte 48 ay, 4 yıl olarak, yani her ay ödeyebilme olanağı yer alıyor.

Buna ek olarak da peşin ödemeleri de teşvik ediyoruz. Peşin ödeme halinde yurt içi ÜFE tutarında yüzde 90 oranında indirime gideceğiz. İdari para cezalarının peşin ödenmesi ise aslında yüzde 25 indirim yapılıyor. Yapılandırılan borçların taksitli ödenmek istenmesi durumunda ise ilk taksitin süresi içinde ödenmesi şartı korunuyor. Yani yapılandırmadan yararlanmak isteyen, bilhassa mayıs ve haziran taksitlerini aksatmadan ödemek mecburiyetinde” dedi.

'Bazı Alacakların Tekrardan Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis'e sunuldu ve kabul edildi. Depremden hemen sonra Meclis'in açılması ile teklifin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe gireceği düşünülüyor.