25 / 12 / 2024

Dar mükelleflerin kira gelir vergisi 2017!

Dar mükelleflerin kira gelir vergisi 2017!

Türkiye’de yerleşmiş olmayan vergi mükellefleri dar mükellef oluyor. Peki, dar mükelleflerin kira gelir vergisi 2017 ne kadar? Vergi nasıl ödenir?



Türkiye’de yerleşmiş olmayanların (Dar Mükelleflerin) 2016 yılında sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri, kira gelirine konu mal ve haklar, vergiden istisna kira tutarı, beyan edilen kira gelirlerinden indirilecek giderler, kira ödemelerinde vergi kesintisi ve ödenmesi gereken verginin hesaplanması konuları GİB tarafından hazırlanan rehberde yer alıyor.


Peki, dar mükelleflerin kira gelir vergisi 2017 ne kadar? Dar mükelleflerin kira gelir vergisini nasıl ve nereden öder?


Dar mükellefler, tamamı Türkiye’de tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan gayrimenkul sermaye iratları için yıllık beyanname vermezler. Diğer gelirler için yıllık beyanname vermeleri halinde de tevkifata tabi tutulan bu gelirlerini beyannameye dahil etmezler.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

• Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını

(2016 yılı için 3.800 TL) aşanlar,


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden tevkifat ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2016 yılı için 1.580 TL) aşanlar yıllık beyanname vereceklerdir.


Vergi kesintisine ve istisna uygulamasına konu olmayan kira gelirlerinin beyanında (Örneğin, basit usuldeki mükellefe kiraya verilen işyerinden elde edilen kira gelirlerinde olduğu gibi), 1.580 TL’lik tutar bir istisna olmayıp,

beyanname verme sınırıdır. Bu tutarı aşan bir işyeri kira geliri olduğunda tamamı beyan edilecektir.


Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekmektedir. Beyanname, geliri elde eden aile bireyi adına düzenlenerek imzalanacaktır. 


Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyım tarafından imzalanır. Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekmektedir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön