18 / 05 / 2024

DASK, deprem road-show'una çıkıyor

DASK, deprem road-show'una çıkıyor

Marmara depreminin ardından maddi zararların karşılanması için oluşturulan Zorunlu Deprem Sigortası'na (ZDS) ilgi hâlâ istenen düzeyde değil.




Türkiye genelindeki yaklaşık 13 milyon konutun yüzde 22'si sigortalı, yani sadece 2.8 milyon konutun Zorunlu Deprem Sigortası var. Sigorta bilincinin geliştirilmesi amacıyla Zorunlu Deprem Sigortası'nda tarife indirimine giden DASK'ın (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) hedefi ise 2009 sonuna kadar sigortalı konut sayısını 3.5 milyona çıkarmak. Deprem riskinin göreceli olarak yüksek olmasına rağmen poliçe oranının düşük olduğu yerlerde bilinçlendirmeyi artırmak amacıyla road-show'a çıkmaya hazırlanan DASK yöneticileri, şehirlerin yanı sıra köylerde de halkla bir araya gelerek deprem gerçeğini anlatacak.

YÜZDE 32'Sİ POLİÇESİNİ YENİLİYOR

DASK'ın önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini açıklayan DASK Kurum İdarecisi ve Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, sigortalı konut sayısının 2 milyon 884 bin adete ulaştığını belirterek ana hedeflerinin mevcut konutların tamamını ZDS güvencesi altına almak olduğunu dile getirdi.

Bir yıllık olarak düzenlenen Zorunlu Deprem Sigortası poliçelerinin yenileme oranının ise yüzde 32 olduğunu belirten Okan Utkueri, "Ancak Kurum olarak, Haziran 2008 dönemi öncesi kullandığımız sistemsel uygulamamızda, sigortalı yenileme için sadece poliçesini düzenlettirdiği acenteye başvurmak durumundaydı. Yeni yazılımımız ile bu uygulamada önemli bir değişiklik yapılarak, sigorta şirketlerinin poliçe yenilemede veri tabanımızdaki erişimleri sağlanmış sigortalının farklı sigorta şirketi ve acenteden de yenileme yapılabilmesi mümkün kılınmıştır. Böylece yenileme oranlarını daha sağlıklı takip etmek mümkün olacak" dedi.

AMAÇ HALKI BİLİNÇLENDİRMEK

DASK olarak, deprem riski yüksek ve poliçe oranı düşük olan illerde 2009'da halkı bilinçlendirmek amacıyla road-Show formatında organizasyonlar düzenleyeceklerini de aktaran Utkueri, "Bugüne kadar Elazığ, Bursa, Balıkesir, Hatay,  Ankara  ve İzmir'de halkımız ile bir araya geldik. Buluşmalarımız hem DASK'ın işleyişine hem de halkımızın DASK ve Zorunlu Deprem Sigortası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmasına önemli ölçüde katkı sağladı" diye konuştu. Tarife değişikliği hakkında da bilgi veren Okan Utkueri, Zorunlu Deprem Sigortası'nda maksimum sigorta bedelinin 120 bin YTL'den 140 bin YTL'ye çıkartıldığını, minimum primin ise 30 YTL'den 25 YTL'ye düşürüldüğünü açıkladı. Utkueri'nin verdiği bilgiye göre, grup indirimi yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarılırkan yüzde 20 yenileme indirimi getirildi.

DASK 227 depreme tazminat ödedi

DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, DASK'ın kuruluşundan bugüne kadar toplam 227 depremde 19.5 milyar YTL tazminat ödemesinde bulunduklarını açıkladı. Serdar, "Artık Türk halkının evini depreme karşı sigortalaması çok daha kolay olacak. Zorunlu Deprem Sigortası'nın yeni tarife ve talimatları 1 Ocak 2009'da yürürlüğe giriyor. Türk halkı olarak hepimizin sorumluluğu ZDS'nın yaygınlaşmasını sağlamak. Çünkü, istenmeyen felaketler meydana geldiğinde hayatımızın kaldığımız yerden devam etmesini sağlayacak bir sigortadan bahsediyoruz" dedi.

Akşam

Geri Dön